perjantai 18. marraskuuta 2016

Kurpitsa curry

Minulla on täällä osittain asuva suomalainen ystävä,Anneli,joka on silloin tällöin käynyt syömässä Jaffan kirpputorialueella sijaitsevassa Puaa Cafe-ravintolassa,ja siellä rakastunut curryyn kurpitsapyöryköillä. Tämä postaus  onkin omistettu  sinulle Anneli 💜💗, ja  toivottavasti tämä curry muistuttaa tarpeeksi tuota Puuan curryä.
Annelin curry kurpitsapyöryköillä Puaa-ravintolassa. Maistoin hieman tuota curryä mutten kuitenkaan niin paljon että olisin päässyt täysin selville curryn ja pyöryköiden mausta. Pieni nettitutkimus selvitti että pyöryköiden ja curryn alkuperä on näköjään ruokakirjailija ja kulttuuriantropologi  Claudia Rodenin  tässä kirjassa. Myös kirjan ohje on versio intialaisesta Kaddu kofta  curry-ohjeestamutta eroaa siitä hieman aineksiltaan ja tekotavaltaan: Kaddu kofta curryssä pyörykät ensin uppopaistetaan kun taas Rodenin ohjeessa pyörykät kiehautetaan kastikkeessa. Kaddu kofta curryn kastikkeessa ei ole kookosmaitoa   mutta Rodenin kastikkeessa taas on kookosmaitoa.  Rodenin ohjeessa pyöryköihin lisätään jauhoa mutta minä lisäsin pyöryköihin  kikhernejauhoa, ja tämä curry onkin sekä vegaaninen että gluteeniton.Tästä currystä tulikin tosi hyvää:)

*********************************************************************************
Curry kurpitsapyöryköillä
Pyöryköihin:
  • noin 700 gr kurpitsaa (käytin tähän palasen tavallisesta suuresta kurpitsasta mutta kun teen tätä uudelleen tulen käyttämään myskikurpitsaa,joten suosittelen myskikurpitsaa tässä.
  • 1 dl hienonnettua korianteria
  • ½ vihreä chili ,ilman siemeniä,murskattuna
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 3-4 sentin pala inkivääriä,raastettuna
  • suolaa ja pippuria
  • 1 dl kikhernejauhoa (tai vehnäjauhoa)
Kastikkeeseen:
  • 1 suuri sipuli,pilkottuna
  • ½ rkl jeeraa
  • ½ rkl korianterin siemeniä,jauhettuna
  • ½ rkl kurkumaa
  • ½ vihreä chili,murskattuna ,ilman siemeniä jos ei halua liian pikanttia kastiketta
  • ohjeessa käytetään myös 1 dl liotettuja ja siivilöityjä kookoshiutaleita,jotka jätin pois
  • 1 purkki  tomaattimurskaa tai 4-5 tomaattia
  • 300 ml kermaista kookosmaitoa +1 dl vettä
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
*********************************************************************************
Tee ensin pyörykät: kurpitsa kuutioidaan,ja kuutiot keitetään pehmeiksi noin 20 minuutin ajan.Kurpitsan voi myös paahtaa uunissa. Kurpitsakuutiot siivilöidään ja niistä puristetaan pois ylimääräinen neste.Kurpitsakuutiot muussataan ja muut ainekset sekoitetaan kurpitsamuussiin. 
Kurpitsapyörykkämassan annetaan levätä , mieluiten jääkaapissa, vähintään 10 minuuttia ennenkuin siitä muodostetaan pyöryköitä. 
Öljy lämmitetään pannussa,ja siinä kuullotetaan sipulia,kunnes se alkaa saada väriä.Lisätään ensin chilimurska, paistetaan muutama minuutti, sitten lisätään mausteet sekä kookoshiutaleet  jos niitä käytetään.  Tämän jälkeen lisätään tomaatit sekä kookosmaito ja vesi. Lämmitetään kiehumispisteeseen, jonka jälkeen lämpöä alennetaan matalaksi, ja seoksen annetaan hiljalleen kiehua 10 minuutin ajan.Tämän jälkeen pyörykät asetellaan pannuun;lämpö matalalle,ja pannu peitetään kannella. Pyöryköitä kypsennetään  15 minuutin ajan,mutta kävin kääntämässä pyörykät keskivaiheessa.  Pyörykät pysyivät hyvin koossa, mutta kävi mielessä että  nuo pyörykät voisi todellakin uppopaistaa ennenkuin ne lisätään kastikkeeseen.Silloin niiden ei tarvitsisi kiehua kastikkeessa kuin muutaman minuutin ajan. Curry tarjoillaan riisin ym, kanssa ja tuoretta korianteria voi ripoitella päälle.
Puaa-ravintolan lähellä on kaunis mehukioski 💓

20 kommenttia:

  1. Juu, ei pitäisi katsoa ruokapostauksia nälkäisenä :)
    Niin herkulliselta näyttää, ai että <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:juu ruokablogit ovat aika vaarallisia kun on nälkä;D Kiitos,oli kyllä tosi hyvää:)

      Poista
  2. Herkullisen kuuloinen resepti, taalla on nyt kurpitsa-aika joten tata on kokeiltava. En ole nahnyt taalla edelleenkaan myskikurpitsaa joten tavallinen menee kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:kiitos,oli tosi hyvää. Nämä siis tein ihan normikurpitsasta,mutta myskikurpitsa on makeampaa ja paremman makuista,joten toivottavasti sieltäkin jossain vaiheessa löytyy sitä.

      Poista
  3. Oo, kaikki ihanat mausteet ja suosikkini kurpitsa samassa ruoassa. Suurista chilimääristä meillä ei välitetä mutta pieni lämpö on ihan kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:intialaistyyppisissä ruuissa on kyllä mahtavat mausteet,ja tässäkin antoivat ihanasti makua kastikkeelle:) Ei tässä kauheasti edes tuntunut tuo chili,kun poistin siemenistä suurimman osan.

      Poista
  4. Nyt mars vuoriretken jälkeen kauppaan, mukaan myskikurpitsaa, kokeillaan!! Ali

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen Kyproksella: Toivottavasti oli kiva retki. Ja kerro sitten miten onnistui..

      Poista
  5. Det här låter och ser så gott ut! Ha en fin dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: tack,jag tyckte det var så gott att måste gör det igen:) Hoppas du hade en fin dag:)

      Poista
  6. Wow, noin ihanilla mausteilla näistä ei voi kuin tulla herkullisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta:kastike olikin hurjan hyvää noilla aineksilla:)

      Poista
  7. Voi Jael, pieleen meni tuo aiottu ruoka. Saatiin lahjaksi 5 kg tomaatteja, ne ehdottomasti ensin! Vuoriretki loistava, jaksamisen äärirajoilla, onnistumisen juhlaa! Ali

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalainen Kyproksella: ooh,5 kg tomaatteja kuulostaa ihanalta,niistä voi tehdä vaikka mitä:) Ensi kerralla sitten ehkä tätä:)

      Poista
  8. Ihana resepti joka menee oitis kokeiltavien kansioon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos,ja kerro sitten mitä pidit. Minä tosin nyt luulen että Annelin annoksessa nuo kurpitsapallerot olikin ensin paistettu.

      Poista
  9. Herkullisen kuuloista, tämä lähtee kokeiluun! Intialaiset mausteet sopivat ihanasti yhteen myskikurpitsan kanssa.

    VastaaPoista
  10. Oi että! Tämä on ihana blogi <3 Kiitos kaikista kuvista ja ohjeista. Lähden jouluksi mieheni perheen luoksen Australiaan, tämä ainakin löytyy tämän vegaanin joulupöydästä. -Riina-

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...