maanantai 9. maaliskuuta 2020

Suolaiset kolmiot tomaattisella taikinalla ja pestofeta-täytteellä

Huomenna täällä vietetään taas Purim-juhlaa, eli juhlaa johon kuuluvat paraatikulkueet, monet kivat juhlat ja naamioasut. Ikävä kyllä korona pilasi juhlat  ja paraatit, eli niitä ei vietätä tällä kertaa, mutta juhlaan kuuluvia hamantash-pikkuleipiä voi  aina tehdä, koronasta huolimatta;D  Vuosien varrella olen keksinyt noista kolmion muotoisista,  täytetyistä pikkuleivistä useita eri versioita, ja ne kaikki ovat olleet makeita,  kuten  piparikolmiot,   gluteenittomat  sitruunankeltaiset  kolmiot,  tai  pinkit kolmiot. Pidän kuitenkin enemmän suolaisista kuin makeista leivonnaisista,   ja tällä kertaa  teinkin suolaisia kolmioita, joissa tomaattisen taikinakolmion täytteenä on pestofeta-täytettä.  Taikina on päällystetty seesamisiemenillä,  ja idean siihen sain  Lehamim-leipomon (New Yorkissa Breads Bakery suolaisista hamantash-pikkuleivistä.   Täällä muuten listataan joka vuosi  parhaat  kolmiopikkuleivät, ja tällä kertaa voiton vei  täällä toimiva ruotsalainen Fika-leipomo,  jonka kolmioissa oli mm. mustikkahilloa ja creme patissiere-kreemiä , tai salmiakkilakua tumman suklaan kanssa,  ja Dajm-täytteisiä kolmioita.  Purimina on tapana antaa ruokalahjoja,  ja suurin osa näistä meneekin ystävälle kotikadulla.

Suolaiset kolmiot tomaattisella taikinalla ja pestofeta-täytteellä (noin 20 kpl)
Taikina
  • 175 gr vehnäjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 125 gr kylmää voita , kuutioituna
  • 60 ml kylmää vettä
  • 1½ rkl  tomaattipyreetä
  • 1 kananmuna
  • 100 gr seesaminsiemeniä
  • 2 rkl parmesaaniraastetta
Täyte:
  • tavallinen pesto-ohje, mutta juustona fetajuusto, niin että  täytteestä tulee juustoinen pestotahna.  Tähän voi käyttää myös  valmista pestoa,  joka sekoitetaan fetajuuston kanssa tahnaksi.
Taikinan teko onnistuu parhaiten  yleiskoneella.  Jauhot, suola ja sokeri sekoitetaan koneessa muutaman kierroksen , minkä jälkeen lisätään voikuutiot, ja taikinaa sekoitetaan kunnes se on murumaista. Lisätään vesi ja tomaattipyree,  ja taikinaa sekoitetaan koneella vain muutaman kierroksen, kunnes taikina pysyy koossa. Tätä taikinaa pitää käsitellä mahdollisimman vähän jotta siitä saa rapeita leivonnaisia.   Taikinassa saa näkyä pieniä voipaloja,  eli sitä ei sekoiteta kunnes kaikki ainekset ovat täysin sekoittuneet. Taikina kääritään elmukelmuun,  ja laitetaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Taikinan voi myös tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.

Pesto ja feta sekoitetaan tahnaksi.

Seesaminsiemenet asetellaan pieneen kulhoon. Muna vatkataan toisessa kulhossa.  Leivinalustalle levitetään jauhoa, ja taikinaa kaulitaan muutaman millin paksuiseksi taikinaksi.
Taikinasta  otetaan muotilla tai lasilla ympyrän kokoisia paloja, noin 7-8 ympärysmitaltaan. Ympyrät voidellaan kananmunalla ja dipataan seesamisiemeniin.  Myös toinen puoli voidellaan kananmunalla, ja keskelle listään reilu teelusikallinen täytettä.   Tällä videolla näkyy miten kolmiot taitellaan.

Uuni lämmitetään 180 C -asteeseen .  Kolmiot asetellaan leivinpaperin päälle.  Kolmiot sivellään kanamunalla,  ja päälle sirottelin vielä  parmesaaniraastetta.

Kolmiopikkuleipiä paistetaan noin 20 minuutin ajan.  Tarjoillaan hyvin jäähtyneinä.
Nam:)
Vaikka kaikki suuret juhlat ja tapahtumat on peruttu, niin kolmioita leipoessani kodin alapuolella olevassa puistossa oli menossa pienet juhlat alueen lapsille.

10 kommenttia:

  1. Näyttääpäs herkullisilta! Voi harmi tuota Koronaa kun pilaa niin monta kivaa tapahtumaa:( Mukavaa alkavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:kiitos Päivikki,nåistä todella tykättiin:) Korona pahus saa niin paljon vahinkoa aikaiseksi:( Mukavaa viikkoa sinullekin:)

      Poista
  2. Voi miten harmi, että nuo paraatit on peruttu. Sinä olet aina saanut niistä niin kivoja kuvia!
    Herkullisen näköisiä pasteijoita ja tuo pesto-fetatäyte on varmasti aivan ihanaa.
    Kaunista viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Todellakin harmi, siihen oli niin panostettu , koko vuoden. Ja kaikki muutkin juhlat ja isommat tapahtumat peruttu. Kiitos, tosi hyviä nämä olikin , ja täytekin ihanaa. Kaunista viikkoa sinullekin Outi:)

      Poista
  3. Nyt on niin alkupala makuuni - näitä on tehtävä <3
    Energistä uutta viikkoa viruksista huolimatta...harmittaa kyllä yrittäjien ja järjestäjien puolesta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:Kiitos,tosi ihania, ja kylminä parhaimpia 🍅Harmittaa tosiaankin kaikki peruuntumiset:täällä ei edes niin paljon tapauksia,mutta tosi kovat rajoitukset otettu käyttöön jotta ei leviäisi

      Poista
  4. Ensin katselin pikkuleipiä instassa ja nyt tulin jo kurkkimaan reseptiäkin. Täytynee hakea pestoa (tai pestoaineksia) kaupasta ja kokeilla. Lopputulos näyttää tosi herkulliselta!

    VastaaPoista
  5. Aivan ihanan näköiset pikkusuolaiset. Kunhan viikonloppu tulee, niin testaan reseptiäsi :)

    VastaaPoista
  6. Kylläpä maistaisin mielelläni tämmöisiä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...