torstai 8. heinäkuuta 2010

Louhisaaren juoma eli ihana herukanlehtijuoma

Viime viikonloppuna olin lounastamassa Tertin kartanoravintolassa Mikkelissä,jossa sain maistella ihanaa,minulle ennen tuntematonta juomaa.Juoma oli herukanlehdistä tehtyä Louhisaaren juomaa,joka maistui ihanalta.Pakkohan sitä oli sitten itsekin tehdä,kun ystävän puutarhassa kasvoi herukkapensaita. Pienen lehtipussillisen kanssa sitten palasin Helsinkiin,jossa tein tätä juomaa.

Oman juomani tein allaolevan ohjeen mukaisesti,mutta sen voi myös tehdä ilman sitruunahappoa,jolloin siihen lisätään hieman hiivaa ja siitä tulee siman tapaista juomaa. Olin poiminut lehtiä vain noin pari litraa,joten omaan juomaani tuli pienemmät määrät kuin tässä ohjeessa.
.
Louhisaaren herukanlehtijuoma (ohje täältä)

5 l mustaherukan lehtiä
8 l vettä
50 g sitruunahappoa (apteekista - )
1 kg sokeria

Laita lehdet kattilaan kerroksittain sitruunahapon kanssa, kaada kiehuvaa vettä päälle, anna olla yön yli. Siivilöi lehdet pois, kiehauta, lisää sokeri.
Tarjoile viileänä, joko laimennettuna tai ei.

Marttojen sivulta löytyy sitten hieman suuritöisempi herukanlehtijuoma,jota voisin kokeilla sitten  kun näitä lehtiä taas saan käsiini

Louhisaaren sima

5 l vettä
3/4 l tuoreita mustaherukanlehtiä
2 sitruunaa
5 dl sokeria
1/4 tl hiivaa 

Pane huuhdellut herukanlehdet sankoon. Kuori hyvin pestyistä sitruunoista keltainen osa. Poista kuoren valkoinen osa ja lisää viipaloidut sitruunat sekä keltainen kuori sankoon. Lisää sokeri ja kaada ainesten päälle kiehuva vesi. Lisää hiiva jäähtyneeseen liemeen. Anna juoman käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Vie pullot kylmään ja anna juoman käydä noin viikon ajan.

20 kommenttia:

  1. Näyttää ihanan virkistävältä kuvassa. Tuonko sinulle 5 litraa mustaherukanlehtiä, hah hah? Meillä ei ole punaherukkaa.

    VastaaPoista
  2. Rita:mustaherukanlehtiä tuossa käytinkin. Sellaisia olisikin kiva saada lisää,voisin tehdä sitä kotikeittiössä palattuani...Ihanan virkistävä juoma!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ihanalta. Mulla on ollut resepti tallessa jo vuosia, mutta koskaan en havahtunut tekemään sitä silloin, kun mustaherukanlehdet olivat nuoria. Vasta loppukesästä muistin koko jutun...
    Mustaherukanlehdet on muutenkin hyviä, maustavat tavallisen juomavedenkin herkulliseksi.
    Hauskaa, että kokkaat ja teet simaa Suomessa ollessasikin!

    VastaaPoista
  4. Meillä tuo sitruunahappoinen juoma kulkee nimellä Pappilan hätävara. tarina kuuluu että tätä juomaa tarjottiin pappilassa tilanteissa joissa muualla tarjottiin jotain alkoholipitoista.

    Minä olen jopa opastajan kanssa tehnyt tätä pari kesää sitten, mutta juttu on tarkkojen mittojen takia jäänyt tekemättä.

    Tuolloin muuten Jukan isä oli ostanut sitruunahappoa pesukoneen puhdistusta varten, mutta me käytimmekin sen mielestämme hyödyllisemmin juoman tekoon :).

    VastaaPoista
  5. Louhisaaren juoma on historiallinen 'drinkki'. Se kuuluu samaan sarjaan kuin Marskin pöydän muutkin tarjottavat.

    VastaaPoista
  6. Hyvä että muistutit. Louhisaaren juomaa pitäis kyllä koittaa. Mua on vaan tahtonut hämätä, että reseptejä näkee jos jonkinlaisia, mutta missään ei tunnuta kerrottavan, mikä niistä on se kartanossa käytetty.

    VastaaPoista
  7. Pinea:kannattaa tehdä,jos vaan saa nuoria herukanlehtiä.Maku oli mielestäni ihana,vaikka niitä liottaessa poikani väitti sen haisevan kissanpissalle....

    Merituuli:Mielenkiintoista että tätäkin jossain kutsutaan Pappilan hätävaraksi,mulle se on aina tarkoittanut jälkiruokaa. Mielenkiintoista myös kuulla taustasta.Ja eiks vaan sitruunahaposta ole moneksi;D

    Leena;huomasinkin juomalla olevan Mannerheim-yhteyksiä. Erinomainen juoma on.

    Malitsu:Itsekin huomasin sen reseptiä etsiessä;oli tuo sitruunahappopohjainen ja sitten se simamainen. Oliskohan se Marttojen resepti lähempänä alkuperäistä?

    VastaaPoista
  8. Minun on monet kerrat pitänyt tätä kokeilla, kun en ole missään koskaan edes maistanut. Kiva, kun sinä olit nyt tätä tehnyt, niin sain hyvän muistutuksen. Täytyy tänään koittaa kerätä mustaherukan lehtiä ja laittaa juoma valmistumaan. Sopivasti löytyy kaikki aineksetkin kotoa. Sitruunahappoakin on varmaan ainakin kilo, kun sitäkin töistä aina tarvittaessa saa. Enimmäkseen sitä on tullut käytettyä kahvinkeittimen ja tiskikoneen puhdistukseen, pitäisi varmaan katsella kaikkia reseptejäkin, joihin sitruunahappoa voisi käyttää. Puolukasta ainakin tulee sitruunahapolla tosi ihanaa juomaa. Sitä meillä kotona on joskus aina tehty.

    VastaaPoista
  9. Tertin kartano on ihana paikka (monta kertaa on tullut siellä käytyä) ja tämä juoma on virkistävän raikasta. Muutamia vuosia sitten törmäsin tähän juomaan, kun olin maatilatorilla töissä. Siellä sitä oli myynnissä ja hyvin meni kaupaksi :D

    VastaaPoista
  10. låter läskande och gott nu när det är så varmt! har du längtat efter ditt kök när du var borta? eller har du lagat mycket mat även där?

    VastaaPoista
  11. Kmsu:Tee ihmeessä tätä,on todella hyvää ja helppotekoistakin.Harmi,ettei täälläpäin kasva herukoita,niin en voi täällä sitä tehdä. Mullakin on tuota sitruunahappoa,pitää katsoa netistä mitä siitä voisi tehdä.

    Ebe:Upea paikka onkin se Tertin kartano.Itse en ollut koskaan aiemmin tätä juonut ja edes nähnyt.Siellä Tertin kartanon kaupoissakin sitä myytiin.

    Sara:Saften lagad av svarta vinbärslöv var jätte läskande! Bodde här och där i Finland,så hade inte många chanser att laga mat,och det var också så hett,att det var skönt att ha ledighet från matlagning.

    VastaaPoista
  12. Jääkaapissa on jo viilentymässä.;) Kivan makuista oli, kun hieman jo maistoin, ja maku varmasti paranee, kun juomasta tulee viileää. Varmasti hyvä janojuoma näillä helteillä. Sitruunahapolla tehtynä vieläpä tosi nopea ja helppotekoinen, joten täytyisi ottaa tavaksi tehdä kesäjuomaksi.:)

    VastaaPoista
  13. Kmsu:Kiva kun sait kimmokkeen tehdä tuota juomaa tästä postauksesta.Nimenomaan on ihana hellejuoma,harmi kun täällä ei noita lehtiä saa.

    VastaaPoista
  14. hah haa...kuuma pehmittänyt pääni. ei sitä meilläkään sanota pappilan hätävaraksi vaan pappilan likööriksi. ou mai.

    VastaaPoista
  15. Yaelian: sitten jos haluat tuohon kauniin punaisen värin, voit rikkoa mukaan muutaman mustikan. Siitä ei juurikaan tule makua, mutta kaunis sinipunainen väri!

    VastaaPoista
  16. Looks lovely, too bad we don't have the ingredients in Israel.

    VastaaPoista
  17. Nelle:kiitos vinkistä,ensi kerralla sitten kun olen Suomessa,täällä kun noita herukanlehtiä ei ole saatavilla,enkä saanut niitä mukaankaan.

    Liz:that is a very refreshing drink,too bad we don'¨t (as far as I know)have any kind of currants growing in Israel

    VastaaPoista
  18. Meidän suvussa on ollut tarjota tätä juomaa kesäisissä juhlissa kuohuviinin tilalla. Heti postauksen nähtyäni tuli mieleen lapsuuden kesät ja louhisaaren juoman makeus ja mustaherukkaisuus. =)

    VastaaPoista
  19. Nallis:on se ihana juoma! Nyt kun täälläkin vain saisi herukanlehtiä....

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...