keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Täysjyväpastaa parsakaalin,valkosipulin ja chilin kanssa ja lykopeenitomaatit

Syön nykyään äärimmäisen harvoin pastaa,mutta taannoin Helsingissä sain ystäväni L:n luona täysjyväpastaa parsakaalin kanssa,joka oli mahtavan hyvää. Sitä tein sitten kerran pojalleni ja hänen kihlatulleen,ja nyt tein sitten toisen kerran tätä.

Pastaa parsakaalilla,valkosipulilla ja chilillä (kahdelle)
  • pari parsakaalin vartta tai pussi pakastettua parsakaalia
  • ½ pussi täysjyväpastaa 
  • 5 valkosipulinkynttä
  • ½ chilipippuri (käytin vihreää mutta L käytti punaista)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • parmesaania 
Laita pasta kiehumaan ja silppua sillävälin valkosipuli sekä chilipippuri.  
Jos käytät pakastettua parsakaalia,sitä ei tarvitse keittää,mutta anna sen sulaa kunnolla ja kuivaa se talouspaperilla.Käytin tässä broccoliniä parsakaalin asemesta, mutta alunperin tähän tulee parsakaalia.
Tuore parsakaali keitetään hetken,niin että se vain jonkun verran pehmenee. Laita pannulle oliiviöljyä, ja paista siinä hetken valkosipuli-chilisilppua,lisää parsakaali,pasta ,suolaa sekä mustapippuria ja kääntele seosta pannulla,paistaen sitä muutamia minuutteja. Lisää lopuksi kunnon loraus hyvää oliiviöljyä ja sekoita hyvin.Tarjoillessa raasta päälle parmesaania.
Eilen tutustuin vihannesmarketissa uuteen tomaattilajikkeeseen:lykopeeniluumukirsikkatomaatteihin. Tomaateissahan on lykopeeniä,joka toimii A-vitamiinin esiasteena,ja sen on todettu suojaavan syöpä-,sydän-ja verisuonitaudeilta. Tämä täällä kehitetty tomaattilajike sisältää lykopeenia 3 kertaa enemmän kuin tavalliset tomaatit,ja kaiken lisäksi nämä olivat myös mielettömän makeita. Väri oli tavallisia tomaatteja tummempi,ruskeahko,ja niissä on kuvassa näkyviä vihreitä viiruja. Lykopeenihän imeytyy parhaiten käsitellyistä elintarvikkeista,kuten ketsupista tai tomaattikastikkeesta,joten taidan laittaa osan näistä tomaateista kuivuriin niin,että halkaisen ne, sivelen puolikkaille oliiviöljyä ,ripottelen päälle suolaa ja pippuria .Tomaattien annetaan kuivua kuivurissa muutaman tunnin,kunnes ne hieman pehmenevät.

12 kommenttia:

  1. Hienoja tomaatteja! Vesi tulee kielelle, ja taidanpa pistää täysjyväpastat huomiselle ostoslistalle. Lykopeenejä en osaa edes kirjoittaa, eikä niitä varmaan täältä löydy (?) (No ei ainakaan tällä asenteella; hah hah)

    VastaaPoista
  2. Rita:täysjyväpasta onkin parempi vaihtoehto kuin tavallinen;poikanikin on siirtynyt sellaista käyttämään. Lykopeeniä(hih)onkin onneksi kaikissa tomaateissa,näissä vaan ekstra boostia kolminkerroin;D

    VastaaPoista
  3. Kauniita tomaatteja, nimikin on valtavan pitkä. ;)
    Suomeen ei vielä taideta tuoda, en ole ainakaan nähnyt.

    VastaaPoista
  4. Unelma;nimestä taisi tulla aika pitkä,kun nuo ovat sekä kirsikkatomaatteja sekä luumutomaatin muotoisia.Kaupassa niitä kutsuttiin lykopeenikirsikkatomaateiksi,kai se on parempi nimi.Täälläkään en ole noita aiemmin nähnyt.

    VastaaPoista
  5. mmmm. låter gott! lagade även fullkornspasta här för några dagar sedan, det blir ju så otroligt mycket pasta och vitt bröd här i italien, så det var en god idé för omväxlingsskull.

    här kan du göra gammaldagsa bilder:

    http://labs.wanokoto.jp/olds

    VastaaPoista
  6. Sara;Fick härlig fullkornspasta med broccoli i Finland,så gjorde det igen igår. Och tack för linken:-)

    VastaaPoista
  7. Ostin taannoin kaupasta taalla muuten ihan samannaköisia kirsikkatomaatteja,mutta ne olivat pyöreita.Vari oli sama.Tasta on taalla kasvatettu myös isoja tomaatteja.Ja maku oli todella tosi hyva.Makea,niinkuin kerroit

    VastaaPoista
  8. Sateenkaari:Näistä oli täällä vain näitä pieniä ja maku oli todellakin ihanan makea:-)

    VastaaPoista
  9. Lykopeenitomaateista en olekaan ennen kuullut.

    Parsakaalipasta näyttää hyvältä. Leikataanko kukinnot pois ja jätetään vain varret pastaan?

    VastaaPoista
  10. Anna;Minäkin nyt kuulin ensimmäistä kertaa.Käytin tässä parsakaalin sijaan broccoliinia,kuten tuolla mainitsin,se on hieman erilainen parsakaalin tapainen kasvis,josta syödään myös varret,mutta tavallista parsakaalia käytettäessä tulevat vain kukinnat mukaan,tosin kuorin paksuista parsakaalin varsiosista kuoren ja käytän senkin.

    VastaaPoista
  11. Ihania tomaatteja, tulee vesi kielelle. Tuota lykopeeniä suositellaan kovasti mm. eturauhassyöpäpotilaille.

    VastaaPoista
  12. Allu:Ja nuo tomaatit myös maistuvat tosi makeilta,mulle on tullut niihin oikein himo! En tiennytkään,että lykopeeni on hyväksi tuohon syöpään.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...