maanantai 13. tammikuuta 2014

Saisiko olla lasi viiniä.....

Tiistaina iltapäivällä kävin Sommelier-viinimessuilla,jotka vihdoinkin olivat palanneet entiseen messupaikkaansa Tel Avivin keskustassa,sen sijaan että olisivat Nokia-hallissa paljon kauempana.Viime vuonna messuja ei järjestetty lainkaan,joten oli mukavaa päästä taas viinejä maistelemaan. Seurana minulla oli Liz  Cafe Liz-blogista ja Mimi  Israeli Kitchen-blogista. Sommelier-messut ovat ammattilaisille tarkoitetut,mutta onneksi sain kutsun,sillä tämä on vuoden paras viineihin liittyvä tapahtuma:)
 Kuvassa Bazelet Hagolan-viinitarhan koju(sivut vain hepreaksi)
En ole mikään viinien asiantuntija,vaikka aikoinaan olenkin käynyt opiskeluihini liittyvän viinikurssin. Joko pidän tai en pidä viinistä,ja sen vuoksi en tänne laita merkintöjä tuoksuista,aromeista tai väreistä.,vaikka minulla kuulemma on hyvä viininenä;D Alkossa on myynnissä joitakin täkäläisiä viinejä,mutta ei montaa,vaikka israelilaiset viinit ovatkin todella laadukkaita ja hyviä.Pientä nippelitietoa täkäläisesta viinimaailmasta:  Täälläpäin myydään noin 40 miljoonaa viinipulloa per vuosi ,joista  34 miljoonaa pulloa ovat täkäläistä tuotantoa. 5 suurinta viinitaloa tuottavat 82 %  täkäläisistä viineistä,keskisuuret tuottavat 12% ja pienet butiikkiviinitarhat (joiden lukumäärä on 150) tuottavat toistaiseksi vain 6%  viineistä. Parin viimeisen vuoden aikana on istutettu reilusti viiniköynnöksiä,joten tuotettavan viinin määräkin nousee lähivuosina.

Binyamina Wineryn viinit ovat hyviä.Pidin heidän Roussanne-viinistään,jota vosinkin ostaa kotiin.Binyaminan Roussannessa on 90% Roussanne-rypäleitä,sekä 5% Marsannea ja 5% Viognier-rypäleitä ja viiniä on kypsytetty tammitynnyreissä 6 kkk ajan. 
Binyamina-viinitarhan nurkkaus
Carmel Wineryn kojussa maistoin heidän Single wineyard-viinejään. Kuvassa esittelijällä kädessään Gewurtztaminer,jota pääsin pian maistamaan.Ihana viini!
Galil Mountain Wineryn viinit ovat suosikkejani,sillä heidän viineissään on mitä parhain hinta/laatusuhde.Useimmiten tämän viinitarhan viinit pääsevätkin ostoskoriini
.Galil Mountain Rose on suosikkejani,samoin  Galil Mountain Viognier. Erinomaisia tämän viinitarhan viineistä ovat myös Galil Barbera-punaviini sekä Galil Ela-viini.

Pienen Gat Shomron-viinitarhan upea 24 K-jääviini(makea jälkiruokaviini) myydään kauniissa pakkauksessa. Saksassa jääviinin tuottamiseen liittyviä säännöksiä on juuri kiristetty,ja siellä rypäleiden tulee jäätyä köynnöksessä ennenkuin siitä voidaan tuottaa jääviiniä,mutta lämpimimmissä maissa,kuten Uudessa Seelannissa ja täällä Israelissa,käytetään prosessiin keitotekoisesti tuotettua jäätymistä.
Rachel Montefiore Montefiore-butiikkiviinitarhasta esittelemässä heidän viinejään.Maistelin Montefiore White-valkoviiniä(2012)  joka sopii hyvin kalan tai antipastien seuraksi ja myös aperitiivi-viiniksi.Tarhan ensimmäisen viinit tulivat markkinoille vasta viime vuonna ,mutta vaikuttavat lupaavilta.
Tässä vaiheessa tuntui,että niin monet jo maistetut viinit kävivät hieman päähän ja pelastus löytyikin Jacobsin juustolan pöydästä. Jacobsin juustolassa valmistetaan fantastisen hyviä juustoja ja heidän juustopöytänsä on aina näissä viinitapahtumissa.
Vuohenjuustoja,herkkuani!
Tämän juustolautasen  jälkeen sitä jaksoikin taas jatkaa viinien maistelua....
Meidän tullessa messupaikalle siellä oli vasta vähän väkeä mutta paikka täyttyi piankin.
Juustojen lisäksi sai maistella ja ostaa kotiin vietäväksi artesaanisuklaata
tai vaikka kirsikkatomaattirusinoita ja niistä tehtyä tahnaa

Sitten taas viinejä maistelemaan.....kuvassa Sphera Wineryn viinejä. Tämä viinitalo tuottaa vain valkoisia viinejä;Chardonnay ei ollut hullumpi.
Yarden-viinitalon erinomainen 2T-viini.Tätä viiniä maistelin edellisen kerran aiemmassa Sommelier-tapahtumassa ,jolloin tätä viiniä esitteli Irene,joka viime vuonna muutti takaisin Yhdysvaltoihin ja on nyt töissä viinitarhassa San Franciskon alueella.
Huomasimme että Jacobsin juustolan tiskillä alkoi olla vilkasta;onneksi kävimme hakemassa ajoissa juustolautasemme!
Maistoin ihan mahtavan hyvää passionhedelmälikööriä.Tämä ei ollut lainkaan liian makeaa ja passionhedelmä tuntui tässä selvästi.
Binyaminan viinihylly
Tishbin  Gewurztraminer,josta pidän paljon .Tishbin viinitalo tuottaa viinejä,myy ja valmistaa viinipohjaisia hilloja ja hyytelöitä sekä maahantuo Valrhonan  suklaata ja viinitarhan vierailukeskuksessa voikin maistella viiniä suklaan kanssa.Viintarhassa on myös ravintola.
Viiinitynnyreitä
Maistelimme myös Yarden-viinitalon kuohuviinejä (3 erilaista) joista paras on ehdottomasti postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyvä Blanc de Blancs.
Italialaisia Poligrappan aperitivoja
joita esitteli suomalainen Riikka,joka miehineen omistaa italialaisen ravintolan Tel Avivissa,ja jotka maahantuovat näitä italialaisia aperitivoja.
Ihan ennen poislähtöä maistelin vielä Blanc de Galilee -grappaa. Sitten olikin jo aika lähteä pois sillä en olisi enään voinut maistaa yhtäkään viiniä.....

22 kommenttia:

  1. Ah, mitä herkkuja....Tuo passionhedelmälikööripullo näyttää hyvältä. Vaikka emme ole liköörin perään kovasti, niin joulunakin nautimme vieraiden kanssa silloin tällöin omista kirsikoista tehtyä likööriä. Ja se sun likööri...

    Gewürtztraminer on hyvä rypäle. Sinä olet meillä joka suvi nauttinut juuri tuosta rypäleestä tehtyjä valkkareita.

    Nuo jääviinit ovat kiinnostavia, mutta todellakin vain jälkiruokaviineiksi. R. on joskus tuonut Italiasta noita makeita viinejä: Hän on persompi makealle kuin minä;)

    Jos me tultaisiin Tel Aviviin, menisimme syömään Riikan ravintolaan!

    Kiitos hienosta jutusta, jossa yhdisty tähtiin kirjoitettu liitto: Juustot ja viinit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena,tuo olikin mitä herkullisin tilaisuus ja ne juustot,ah! Passiohedelmälikööri oli tosi hyvää,koska se ei ollut liian makeaa ja maistui juuri passionhedelmälle. Sitä onneksi myydään joka perjantain vanhan juna-aseman maatilatorillakin:) Gewurtztaminerista tulee tosiaankin hyvää viiniä ja kerranhan minäkin teille toin sellaisen pullon... Ihania valkkareita tosiaankin!
      Jääviini maistuukin hyvälle jonkun jälkiruoan jälkeen tai aterian päätteeksi,oikein kylmänä. En minäkään pidä makeista viineistä vaan kuivista valkoviineistä mutta joskus pieni lasi tuollaista makeaa on hyvää. Riikan ja miehensä ravintolaa onkin kehuttu,joten siellä saisitte hvyää ruokaa!
      Ole hyvä vain ,ja kiitos sinulle! Mikä voikaan olla parempaa kuin hyviä viinejä ja herkullisia juustoja!

      Poista
  2. Hei,sulla on ollut huikeat viikot ruuan ja viinien parissa !!! Oferin kanssa olemme tutustuneet pohjoisen viinitiloihin ja muutamaan etelässä.Israelilaiset viinit ovat todella hyviä !!! Riikan ravintolaan täytyy tutustua ja tuohon mainiolta kuulostavaan likööriin ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli,oli tosiaankin huikeat viinimessut taas:) Ja nyt onneksi tammikuussa aina pidetään,ennen olivat syksyllä. Maatilatorikin oli niin upea;sinne sinun pitää mennä sitten kun olet taas täällä,se on auki jjoka perjantai. Ja Riikan ja miehensä ravintolassa en ole koskaan ollut mutta kuullut siitä pelkästään hyvää!

      Poista
  3. Olipa tarjoilu. Olisin varmaan lahtenyt tuolta ihan tuiterissa. Jacobsin juustot ovat myos tosi hyvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ellen olisi juustoja välillä syönyt niin takuulla olisin ollut ihan tuiterissa,en nimittäin sylkenyt yhtäkään maistiaista pois. Jacobsin juustot ovat hurjan hyviä:)

      Poista
  4. Varmasti vähän humalluttava kokemus ;D Onneksi messuilla oli myös naposteltavaa tarjolla.
    Itse olen kärsinyt hirmuisesta kuivan ja kylmän valkoviinin himosta aina (siis peräti kahtena) raskausaikana ja imetysaikoina. Eikä siihen auta mikään! Vieläkin kidutus jatkuu! Jottei tule väärinkäsitystä, niin en nyt oikeasti ole kauheasti "viinan perään" ;)
    Sikäläistä viiniä en olekaan varmaan koskaan maistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi oli muutakin ettei ihan huppeliin tullut;D Onpa sulla ollut erikoinen himo raskauden aikana,en olekaan ennen kuullut tuollaisesta;D Täkäläiset viinit ovat tosi hyviä ,ja paranevat mielestäni vuosi vuodelta.

      Poista
  5. Haha, ei mikään ihme jos hieman hupsahti päähän! :-D Kivan näköinen kattaus, juustot on erityisen herkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan vähän vaan kun tuo juustojen rasva taisi estää sen liiallisen huppeliin joutumisen;D Nuo juustot ovat sitten aina niin hurjan hyviä ja tosi mahtavaa silmänruokaa muutenkin nuo juustot.

      Poista
  6. Hahaa, mullakin on hyvä viininenä: erotan kyllä viinin mehusta. ;-D

    Mielenkiintoinen postaus, ja paljon kivoja kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,hih,se sekin on taito;D
      Kiitos,oli mielenkiintoinen kokemus taas:)

      Poista
  7. Yarden, meidän lempiviini. Harmi kun Suomesta saa niin vähän Israelilaisia viinejä. Viimeksi oli pakko tilata Yardenia kun oli joka paikasta aivan loppu. Ja kesti aika pitkään tulla kun ei niissä ollut korkkeja :O Jouduttiin tilaamaan uudet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli,Yardenin viinit ovat tosiaankin hyviä ;nehän ovat saaneet paljon palkintojakin kansainvälisissä kilpailuissa. Harmi kun Suomesta saa niin vaikeasti näitä täkäläisiä viinejä.Mutta nyt olen vähän ulalla.viinipullot ilman korkkeja?

      Poista
  8. Voih! Nyt iski kateus! Mahtavan näköinen tilaisuus. Itseä joskus tympii Alkon tarjonta, pitänee ostaa viiniä netin kautta jotta saisi paremman valikoiman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla:D Oli kyllä mahtava tilaisuus ja toivottavasti pääsen tuonne ensikin vuonna. Vähän harmi ettei Alkossa oikein ole näitä täkäläisiä viinejä,jotka ovat tosi hyviä.

      Poista
  9. En ole tainnut koskaan maistaa israelilaisia viinejä. Todella mielenkiintoinen ja veden kielelle herauttava katsaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkossa on ihan vain muuutama ja nekin tosi kalliilla hinnalla.Yhdysvalloissa näitä' saa paljon helpommin. Kiitos,oli niin paljon kaikkea ihanaa tuolla!

      Poista
  10. Uuu mitä juustoja! Ja lasillenen maistuis kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla juustolalla on kyllä mahtavan hyvät juustot.Yritin järjestää itselleni käyntiäkin juustolassa mutta eivät järjestäkään sellaisia..

      Poista
  11. Siis nuo juustot...kuola ihan valuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiri,mulla kyllä kanssa valui kuola kun katselin noita juustoja....

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...