keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Valkolupiinin idätystä ja appelsiinista chia-vanukasta

Kuivattu raakakeksi raakatahinilla ja valkolupiinin versoilla,Hyvää!
Joku aika sitten taisi Jokapäiväistä leipää-blogin Hanna kirjoittaa valkolupiinin versoista.Kiinnostus heräsi samantien,sillä kaapissani oli iso pussi valkolupiininsiemeniä,joita olin tähän asti jauhanut ja käyttänyt jauhona.Laitoinkin siemeniä heti itämään,ja ensimmäisesta kerrasta sain aika ison sadon näitä ihania,pähkinäisen makuisia,rapsakoita versoja.Hannan postausta aiheesta en kuitenkaan millään löytänyt,yrityksistä huolimatta.Ystävieni täällä vieraillessa versot olivat juuri syömävalmiita,ja toinen heistä kertoikin ostavansa niitä aina välillä Hakaniemen hallista Helsingissä.Siemeniä pitäisi löytyä esim.Punnitse&Säästä-kaupoista.
Siemenet (oikealla)ovat valkoisia,ja yön liotuksen jälkeen ne paisuvat aika lailla,sekä muuttuvat kellertäviksi.
Parin päivän jälkeen ne alkavat vihertyä.Liottamisen jälkeen idättelin siemeniä kunnes ne olivat muuttuneet vihreiksi. Viimeksi niitä tehdessäni ne vihertyivät aika nopeasti,koska äkillisen kuuman ilmastoepisodin aikana  olivat yötkin lämpimiä.Tällä kertaa siihen meni enemmän aikaa. Viimeksi laitoin ne astiaan,ja päälle ohut kerros multaa,nyt jätin ne kokonaan mullan päälle.Tästä huomasin,että todellakin pitäisi idätetyt siemenet peittää mulllalla:ne kasvavat silloin paremmin.Nyt osa idätetyistä siemenistä kuivui.
Tässä versot ovat juuri aukeamaisillaan...
Ja kun ensimmäiset sirkkalehdet tulevat esille,ovat versot syömävalmiita.Nämä ovat todella  ihania versoja,päihittävät mielestäni jopa auringonkukan  versot.


llokseni huomasin eilen toisessa luomumarketissa käydessäni,että sinnekin oli otettu valikoimiin chia-siemeniä,ja ne olivat puolet halvempia kuin aiemmin ostamani! Uskomatonta! No,nyt ainakin tiedän,mistä näitä saa ihan suht koht siedettävään hintaan(300 gr  maksaa 8 euroa) Innostuin tästä niin,että laitoin appelsiinista chia-vanukasta:                                  

Appelsiininen chia-vanukas
  • 1 appelsiini paloiteltuina lohkoina
  • 2 dl appelsiinin mehua
  • 1 tl agave-siirappia
  • 1tl raakatahinia
  • 3 tl chia-siemeniä
  • silputtua minttua
Sekoita kaikki ainekset hyvin(katso,että tahini sekoittuu tasaisesti nesteen joukkoon) ja anna seoksen turvota jääkaapissa.

7 kommenttia:

  1. Niin hauskoja kuvia, että täytyy itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Onpa tosiaan hauskoja kuvia, varsinkin tuo lähikuva lehdistä. :-D Pitäisi varmaan kokeilla tuota idättämistä joskus, mutta se on mielestäni aina kuulostanut jotenkin vähän työläältä... Mutta ehkä mä vaan kuvittelen.

    VastaaPoista
  3. Hämäsin, postaus koski ihan muuta ja vain mainitsin moiset versot. Tuon yhden kerran jälkeen niitä ei ole näkynyt kaupassani, pitää ehkä versottaa itse.

    VastaaPoista
  4. Otto:kokeile ihmeessä,nämä ovat hyviä!

    Hippu:Ei se mitenkään vaikeaa ole.Normaalisti idätän idätysastiassa,joka mulla on ollut vuosikausia,mutta lasipurkkikin kelpaa.Nämä versot kasvatin sellaisessa rasiassa,jossa oli ollut salaattia.

    Hanna:No ei mikään ihme,etten sitä löutänyt! Mutta kiitos tiedosta,en varmaan muuten olisi älynnyt noita idätellä...

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä, lähdenpä oitis lupiininsiemeniä metsästämään!

    VastaaPoista
  6. Huom! Jos olet allerkinen maapähkinöille älä syö valkolupiinia missään muodossa.
    Toistaiseksi lupiinista on määritetty tarkemmin (karakterisoitu) puolen tusinaa allergeenia, joiden keskinäistä tärkeyttä oireiden aiheuttajana ei vielä tunneta. Allergiaoireet ovat samoja kuin maapähkinästä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...