perjantai 26. maaliskuuta 2010

Charoset-tahna ja valkosipuliasiaa


Täällä alkaa maanantai-iltana pesah,juutalainen pääsiäinen,jonka aikana ei kaupoista saa lainkaan tavallista leipää,ainoastaan ylhäällä näkyvää happamatonta matsa-leipää.Kaikenlaiset jauhotuotteet pysyvät tänä aikana poissa näkyvistä.Monet leipomot pitävät pääsiäisen aikana lomaa,tosin jos joku haluaa leipääkin ostaa,ei sen löytäminen mitenkään vaikeaa ole. Keliaatikoille tämä aika on myös tavanomaista parempi,sillä kaupoissa on normaalia enemmän gluteenittomia tuotteita.Itse en kauheasti tuosta matsa-leivästä välitä,sillä mielestäni se muistuttaa pahvia,mutta yleensä  ostan yhden tai kaksi pientä laatikkoa,täysjyväisenä,kuten kuvasta huomaa.

Seder-eli pääsiäisillallisella tarjolla on yleensä aina myös charoset-tahnaa,joka tehdään tuoreista ja kuivatuista hedelmistä,pähkinöistä ja mausteista.Tahna symbolisoi laastia,jota juutalaiset käyttivät rakentaessaan rakennuksia orjina  Egyptissä.Tahna on hyvää,ja siitä on monenlaista versiota,riippuen siitä,mistä päin maailmaa ollaan tultu.Ainekset ovat myös sellaisia,joita käytetään raw-keittiössä.Oma tahnani on jonkinlainen sekoitus eri versioista.

Charoset-tahna
  • 2 keskikokoista omenaa
  • 1½ dl saksanpähkinöitä
  • 1 dl sokerittomia karpaloita
  • 3/4 dl rusinoita
  • ½ tl raastettua inkivääriä
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl punaviiniä
  • 1 rkl granaattiomenamehua (viinin voi korvata granaattiomenamehulla)
Jauha omenat, 1 dl saksanpähkinää,karpalot,rusinat,mausteet ja nesteet monitoimikoneessa,mutta ei kuitenkaan ihan hienoksi tahnaksi.Lisää lopuksi loput saksanpähkinät,ja jauha vielä muutaman kierroksen. Tahna on tosi hyvää,ja sopii vaikka leivän ja keksien päälle,tai kakun kuorrutteeksi.
Asiasta toiseen:luettuani blogiystäväni Mimin (johon olen tutustunut blogiemme kautta)jutun valkosipulista ympäristöasioihin keskittyvässä Green Prophet-sivustolla, ostin torilta tuoretta valkosipulia,ja tänään vielä lisää sitä.Eräs Mimin kommentoija lähetti tämän linkin,jossa kerrotaan kiinalaisen valkosipulin epäilyttävistä piirteistä. Tuoreen valkosipulin aika täällä on lyhyt,ja aionkin varastoida sitä niin paljon kuin mahtuu ja nenäni sietää.......

11 kommenttia:

  1. Taysjyvamatzaa, ihan uutta minulle!

    Valilla tulee ikava naita juutalaisia juhlia. Varsinkin paasiaista. Meilla niita vietettiin Suomessakin ihan isolla porukalla aina.

    VastaaPoista
  2. Tuota tahnaa olisi muava kokeilla. Granaattiomenamehua tosin ei ole.

    VastaaPoista
  3. Tuula:Matzaa on nykyisin niin monta erilaista,vaikka speltistä ja niin edelleen.Ovat kyllä kivoja ne juhlat:)

    Unelma:tuon granaattiomenamehun voi kyllä korvata muulla mehulla,vaikka omenamehulla.

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta! Rakastan erilaisia tahnoja ja tämä täydentää mukavasti reseptikokoelmaa. Aika hienoa, että jossain vielä kulttuuriset traditiot näkyvät noi selvästi katukuvassa ja kulutustottumuksissa. Meillä kun meininki on jo pajon liberaalimpaa. Valkosipuli-juttu ei ole mikään yllätys. Sattuneista syistä suhtaudun varauksella kaikkeen, mikä tulee Kiinasta. Valitettavasti.

    VastaaPoista
  5. Minun keittiössäni on AINA valkosipulia. Meille ei ruoka oikein maistu ilman sitä.

    Olen samoilla linjoilla Okriinan kanssa eli suhtaudun epäilyksellä kaikkeen, mikä tulee Kiinasta. En koskaan osta ruokaa, joka tulee sieltä ja yritän välttää kaikkea muutakin kiinalaista. Mieheni työmatkoilta raahaa itselleen jotain, minä olen sanonut, etten halua sieltä mitään.

    Vähän aikaa sitten oli kova kohu ihottumasta, joka aiheutui kiinalaisista jalkineista. Niihin laitettiin jotain kemikaaleja tai liimoja ja ihmiset saivat niin pahoja ihottumia, että olivat sairaalassa jalat rakoilla.

    Jael, tein äsken broilernuudeliwokkia, johon tulee tuoretta valkosipulia. Yllätyin kovasti, kun avasin tuoretta sipulia, sillä siinä ei ollut ollenkaan kynsiä! Eihän kukaan voi käyttää KOKONAISTA valkosipulia yhteen ateriaan. En huomannut verkkopakkauksessa mitään muutosta entiseen ja mielestäni se oli espanjalaista kuten aina ennenkin...

    Kirjan kansassahan kaikki keskittyi seder-ateriasta tehtyyn maalaukseen...

    VastaaPoista
  6. Mina sitten inhoan matsaa. Pakastimessa on jo jemmassa leipaa.

    Kiinan ruokatuotteita minakin varon. Nythan on alettu tuoda sielta myos pakastevihanneksia. Kannattaa katsoa mita pussin kyljessa lukee. Tuntuu silta ettei niita millaan luomuperiaatteilla ja puhtaalla vedella kasvateta. Jos ei valttamatta taallakaan, mutta on kumminkin kotimaista.

    VastaaPoista
  7. Okriina:En minäkään kiinalaisia elintarvikkeita käytä,aina luen mistä on tuote tullut,mutta valkosipulisesongin ulkopuolella valkosipuli useimmiten on juuri Kiinast kotoisin,ikävä kyllä. Täällä tosiaankin näkyvät traditiot katukuvassa mikä on mukavaa.

    Leena;mullakin on AINA kotona valkosipulia.Mutta kuten tuossa Okriinalle kirjoitin,silloin kun ei ole tuoreita valkosipuleita,niin ne kuivatut yleensä ovat suurimmaksi osin Kiinasta,En koskaan osta mitään kiinalaisia elintarvikkeita,sen verran epäileväinen niiden suhteen olen minäkin,kaiken sen jälkeen mitä on kuullut.Se kokonainen valkosipuli on jännä,olen niitä käyttänyt.Mutta kuivattu sekin on, tuorehan on sellainen,mikä on just tullut maasta eikä vielä ehtinyt kuivua.

    Anu:Juu,en minäkään matzasta kauheasti pidä,mutta siitä voi kaikkea kivaa kuitenkin valmistaa.En käytä täällä koskaan pakastevihanneksia,joten en ole kiinalaisiin sellaisiin törmännyt.Yleensä aina tarkistan,mistä joku tuote on tullut.

    VastaaPoista
  8. Charoset-tahnaa on tosiaan moneen makuun. Viime keväänä tein todella suuren urakan siinä, mutta nyt aioin mennä 'sieltä mistä aita on matalin' eli käytän vain valmista omenamarmeladia, rusinoita ja taateleita, kanelia + hieman jotain mehua, ehkä viinirypälemehua tms. tai sitten tilkka punaviiniä.

    Iloista Pesachia Sinulle ja kaikille muillekin!

    VastaaPoista
  9. Israel-Kaipuu:kuulostaakin hyvältä tuo sinun variaatiosi! Kiitos toivotuksista,samoin sinulle:-)

    VastaaPoista
  10. Tuo Charoset-tahna vaikuttaa tosi hyvältä justiinsa vaikka kakkukuorrutteeksi, sitä voisikin kokeilla vähän soveltaen.

    VastaaPoista
  11. Mustikkapöperö;Siihen saattaisikin sopia:-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...