perjantai 19. maaliskuuta 2010

Salaatti tai raakaspagetti keltaisista porkkanoista

Toissa iltana alkoi lyhyt talviepisodi,joka parin viikon kuivan ja kuuman ilman jälkeen pudotti asteet taas miellyttävälle alle 20 asteen tasolle,ja sadettakin tuli jonkun verran. Eilen illalla tullessani blogitapaamisesta(sama  joukko bloggereita kuin pari kuukautta sitten),mittari näytti 14 astetta,ja tuntui ihanan raikkaalta. Tänä aamunakin oli vielä 16 astetta,ja otin bussin maatilatorin suuntaan aikaisin aamulla.Tämä on ehkä viimeinen tällainen talvinen episodi ennen seuraavaa talvea,joka on todella pitkän ajan päässä,eli marras-joulukuussa,joten halusin ottaa kaiken irti tästä säästä.Mutta jo klo 10 jälkeen alkoi lämmetä,ja huomenna pitäisi sitten ollakin lämpimämpää.
Torilta tarttui tällä kertaa mukaan keltaisia porkkanoita. Ylläolevassa kuvassa on 3 eri lajiketta keltaisia porkkanoita,vaikka 2 pitkää lajiketta on aika vaikea erotella toisistaan.Nuo muhkuraiset porkkanat kuulemma on parempi keittää kuin syödä raakana,mutta näitä 2 muuta lajiketta voidaan käyttää tavallisen porkkanan tavoin.En ollut koskaan näitä ennen kokeillut,joten nyt sitten ostin näitä.
Nämä keltaiset porkkanat ovat myös pitkiä ja suurempia kuin tavalliset porkkanat,kuten kuvasta näkyy.Tosin tuo tavallinen porkkana kuvassa on keskikokoinen porkkana,mutta kyllä tuosta pitäisi selvitä se,että nämä keltaiset ovat isompia.Maistoin niitä ja tavallisia,enkä kauheasti eroa huomannut maussa.Nämä keltaiset olivat ehkä hieman miedomman makuiset kuin tavalliset porkkanat.

Näistä tulikin sitten raakaspagetti/salaatti




Salaattia(spagettia) porkkanoista korianterikastikkeen kanssa

  • 2-3 porkkanaa
  • ½ dl cashewpähkinöitä
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ vihreä chilipippuri
  • oliiviöljyä
  • suolaa,pippuria,jeeraa
  • teelusikallinen sitruunamehua
Raasta porkkana mahdollisimman ohueksi raasteeksi.(käytin spiraalileikkuria,ja keltaisia porkkanoita,mutta tämän voi tehdä myös tavallisista porkkanoista ja raastimella). Valmista kastike: liota cashewpähkinöitä,jauha ne hienoksi pienen vesimäärän ,lisää öljy,sitruunamehu, korianteri,chilipippuri ja mausteet ja jauha tasaiseksi kastikkeeksi. Asettele porkkanaraaste keoksi ja kaada kastike päälle.Korianterin maku sopii erinomaisesti porkkanoiden seuraksi.

Ostin torilta myös yhden erilaisen passionhedelmän.Täällähän syödään  paljon passionhedelmiä,ja ne ovat yleensä pienehköjä,tummanvioletteja tai ruskeakuorisia.Kuori on ohut ja siemenet pieniä,samoin hedelmälihan hapokkuus on aika korkea. Tämä passionhedelmä taas muistutti Venezuelassa syömiäni passionhedelmiä,jotka tunnetaan nimellä parchita, joiden paksuhko kuori on keltainen,ja siemenet ovat suurempia.Hapokkuus on myös alhaisempaa kuin tavanomaisissa passionhedelmissä.Näiden kilohinta oli aika korkea,ja ostin vain yhden.Itse kylllä pidän hieman enemmän tavallisista täällä myytävistä,hieman hapokkaista passionhedelmistä.

8 kommenttia:

  1. Nami, tyttäreni tekee tuollaista hyvää raakaa..

    VastaaPoista
  2. Upea asettelu porkkanapastalla! Eri väriset porkkanat on kivoja. Harmi vaan, että meiltä saa aina pelkkiä oransseja. Sun hedelmäkokeilut on aina kiinnostavaa luettavaa!

    VastaaPoista
  3. En ole taallakaan nahnyt muuta,kuin tavallista oranssin varista porkkanaa.
    Pashionhedelmaa en ole koskaan maistanut.
    Mukava on kokeilla aina jotain uutta.

    VastaaPoista
  4. Viime kesänä kasvatin itse keltaista porkkanaa. Hyvin kasvoivat. Kellarissa taitaa vielä muutama ollakin. Mutta kovin suurta makueroa tavallisiin en minäkään ole huomannut. Piristävää kuitenkin saada edes väriin välillä vaihtelua. Nyt näin äskettäin kaupassa porkkanan siemeniä seoksen, jossa oli ainakin oranssia, keltaista ja violetin väristä porkkanaa. Sitä voisi ensi kesäksi harkita kasvatukseen.:)

    Kivan näköinen porkkanaspagettiannos!:)

    VastaaPoista
  5. Hannele:-)

    Okriina:Kiitos:-) Olin utelias kokeilemaan tuota keltaista porkkanaa.Ihan kiva välillä kokeilla vähän erilaista.Tuohon keltaiseen passionhedelmään tutustuin nyt täällä ensimmäistä kertaa,mutta se oli ennestään mulle tuttu Venezuelasta.

    Kmsu:Violetista porkkanoista täälläpäin olen lukenut,mutten vielä ole niihin törmännyt.Sellaisesta sekoituksesta tuliskin kivan näköistä raastetta!

    VastaaPoista
  6. Sateenkaari:Täällä monet kasvattavat puutarhassaan passionhedelmää;siitä tulee hyvä aita ja se kasvaa helpolla.Ehkä teiltäkin sitä jostain löytyy.

    VastaaPoista
  7. dom kulinariska upplevelserna fortsätter hos dig. en fröjd att läsa om. till och med när jag är mätt så vattnas det i munnen. gula morötter, det är inte palsternacka? undrar om jag någonsin har smakat?

    VastaaPoista
  8. Sara:Tack:-) Det finns faktiskt gula morotter,och även violetta. Liknar nog palsternacka men det är morot,och smakar som en morot. Köpte de här i Tel Aviv hamns farmers market.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...