maanantai 22. maaliskuuta 2010

Piti olla palsternakkaa mutta.......


Maaliskuun ruokahaasteen järjestävät Kädenvääntöä-blogin siskokset,ja aiheena on niinkin eksoottinen aines kuin palsternakka.Ensin en lainkaan ajatellut osallistua tähän ruokahaasteeseen,sillä palsternakkaa on korkeintaan tullut käytettyä jotain vihanneslientä tehdessä,ja muuten koko juures on ollut itselleni aika tuntematon. Mutta kun sitten päässäni syntyikin idea,mihin palsternakkaa voisin käyttää,lähdinkin palsternakka-ostoksille läheiseen suureen vihannes-ja hedelmämarkettiin.Siellä sitten näinkin palsternakan näköisen juureksen,tuon tuossa kuvassa ylempänä,joka päätyi ostoskoriini.Mutta kotiin tultuani huomasinkin,ettei se ollutkaan palsternakka vaan persiljajuuri! Ovat kyllä kuin kaksoset palsternakan kanssa ;en olisi millään osannut niitä erotella toisistaan,vai olisko tuo persiljajuuri vähän laihempi ja vaaleampi kenties..Ovat kuitenkin läheisiä sukulaisia,jonka huomaa niiden englanninkielisistä  nimistä:parsley root and parsnip.Persiljajuuren maku on palsternakkaa aromaattisempi:hieman pähkinäinen ja pientä makeuttakin siitä löytyy.Ei siis sitten tullut mitään ruokahaastejuttua tässä kuussa,mutta persiljajuuri päätyi salaattiin.
Persiljajuuri-porkkanasalaatti
  • 1 persiljajuuri
  • 1 iso porkkana
  • pieni purkki ananaspaloja omassa liemessään tai tuoretta ananasta
  • suolaa,mustapippuria,chilihiutaleita
  • 1 rkl miedon makuista öljyä,käytin rypäleensiemenöljyä
  • minttua koristeeksi
Tein ihan simppelin raastesalaatin.Persiljajuuri on erittäin kuiva juuri,ja yritin ensin raastaa sitä microplane-raastimellani ohueksi raasteeksi,mutta siitä ei tullut mitään,joten otin tavallisen pöytäraastimeni käyttöön.Raasoin myös porkkanan,ja lisäsin muut ainekset. Persiljajuuri oli maunsa vuoksi ihan kiva lisä tällaisessa yksinkertaisessa raastesalaatissa.
Ai mikä oli se palsternakkaruoka,jonka kanssa piti osallistua ruokahaasteeseen.......pikantit palsternakka-juurespihvit.......

13 kommenttia:

  1. Palsteranakka on aliarvostettu! Siitä saa moneen, moneen ruokaan upean maun. Lihapotit uunissa, vihanneskeitot, juureshaudukkaat ja sitten tavallinen perunasosekin on ihan eri, kun siihen laittaa osan muhenettua kypsää palsternakkaa.

    Ei sillä etteikö sinun tämäkin ruokasi olisi taas kuin paratiisista, mutta kerrankin puhuit jostain aineksesta jonka tunnistan;-)

    VastaaPoista
  2. Leena;mutta tämä ei ollutkaan palsternakkaa,vaan ihan sen näköistä persiljajuurta......

    VastaaPoista
  3. Raastesalaatit on kivaa vaihtelua, en kyllä persiljajuuresta ollut kuullutkaan!

    VastaaPoista
  4. Kiinnostava kokeilu. Olen suosiolla jättänyt persiljajuuren kauppaan, kun en ole keksinyt mitä sillä tekisin. Kuulostaa sen verran maustejuurekselta.

    VastaaPoista
  5. Ent-tu:persiljajuurta pitäisi ihan löytyä Suomestakin.

    Okriina;Raastesalaatti siitä vaan syntyi,kun en keittoa kuitenkaan ollut tekemässä.Ihan kivan makuinen juures kuitenkin on.

    VastaaPoista
  6. Persiljajuurta käytetään täällä aika paljon, Suomessa asuessani en ollut koko sanaa koskaan kuullutkaan. Itse olen tehnyt siitä mm. keittoa, siinä on paljon A ja C vitamiinia.

    VastaaPoista
  7. Allu:kuulin siitä vasta kun muutin tänne uudestaan,mutten ole kai kun kerran aiemmin käyttänyt,ja sekin oli keittoa varten.Kauhean vaikeaa kyllä erotella palsternakasta..

    VastaaPoista
  8. Hyvän näköinen raastesalaatti!:) Olen itse kasvatellut sekä palsternakkaa että persiljajuurta. Ensi kesäksi on tällä kertaa vain palsternakan siemeniä, kun ei noissa kovin suurta eroa ole.

    Pienenä inhosin palsternakkaa. Sitä, kun oli aina kaikissa keittojuurikasseoksissa, ja keitossa lilluneet palsternakkakuutiot oli liki pahinta mitä tiesin. Muutama vuosi takaperin epäröiden laitoin palsternakkaa kasvamaan. Joka vuosi palsternakat on kasvaneet komeasti, ja voi miten hyvää se onkaan! Voissa paistettuna pelkkä suola mausteenaan, uunijuureksissa, perunamuusissa, kasvispiirakassa...:P

    Olen muutaman muunkin ruoka-aineksen kanssa huomannut, ettei näin vanhemmiten kannata olla ennakkoluuloinen, vaikkei lapsena olisi jostain pitänytkään. Monesta inhokista onkin tullut suuri suosikki. Yksi sellainen on esimerkiksi valkosipuli, jota vielä parikymppisenäkin inhosin niin paljon, etten mitään sitä sisältävää suuhuni laittanut. Nyt sitä on lähes joka ruuassa.;)

    VastaaPoista
  9. Kmsu:Mielenkiintoista onkin, miten maut voivat iän mukana muuttua,ja että voikin pitää entisistä ,inhoamistaan raaka-aineista. Palsternakkaa ja myös tätä persiljajuurta ehkä kerran olen käyttänyt ainoastaan keitoissa,mutta nyt tekee mieli kokeilla sitä eri juttuihin. Itse olen karttanut kaikkea lantun ja nauriin näköistä,mutta ystävieni täällä ollessa he pakottivat minut maistamaan kyssäkaalia,jota en ollut koskaan ostanut,kun kuvittelin sitä noiden edellisten makuiseksi.Ja miten hyvää se olikaan,ihan raakana,ja varmaan monessa muussakin jutussa. Valkosipulista olen taas aina pitänyt.

    VastaaPoista
  10. Minäkin olen opettanut suomalaisille sukulaisille kyssäkaalin syömisen. Saksassahan sitä syödään myös ihan vain raakana välipalana ja monella äidillä on pikkulapselle eväänä kyssäkaalipalasia ihan niinkuin omenaa.

    VastaaPoista
  11. Kyssäkaali onkin todella hyvää! Mehukasta eikä ihan niin kovaa kuin lantut ja nauriit. Meillä oli ala-asteella välillä jälkiruuaksi palaset raakaa kyssäkaalia, ja tykkäsin siitä jo silloin kovasti. Sitäkin yleensä itse kasvatan. Kaikki on aina mennyt niin tuoreeltaan. Joskus täytyisi koittaa sitäkin johonkin kypsentää. Lanttu ja nauris on myös mieleisiä. Lanttu varsinkin siirapin kera.;)

    VastaaPoista
  12. Mukavan näköistä ja varmaan -makuista salaattia sinulla!
    Mullekin oli hieman vieraampi tuo persiljajuuri, sitä kun ei hevin täälläpäin Suomea (lännessä) ole näkynyt vihannestiskillä, ja kauppahalleissa en ole päässyt käymään. :-)

    Kiva käydä aina välillä kurkkaamassa blogeissasi; täällä näkee mukavia ohjeita ja siellä toisessa käyn lukemassa myöskin välillä ihan päivän piristykseksi.

    Kiitos sinulle, että jaksat aina blogata. Itse olen todella laiska välillä... ja tuntuu etten asiaakaan aina löydä. (Joskus myös kipeytyvät käteni estävät kirjoittamisen.)

    Kivaa kevätpäivää sinulle!

    VastaaPoista
  13. Allu;en tiennytkään,että Saksassa kyssäkaali on niin suosittua,raakana.Toinen ystävistäni onkin Saksassa opiskellut,varmaankin siellä oppinut siitä niin tykkäämään.Nyt tykkään minäkin!

    Kmsu:Kyssäkaali oli mulle ihan tuntematon ennenkuin maistoin sitä nyt ystävien vierailun aikana.Olen toki nähnyt,mutten koskaan ostanut.Tosi kivaa myös raasteena.Lantuista ja nauriista taas on vanhoja traumoja,mutta ehkä pitäisi uskaltautua maistamaan....

    Israel-kaipuu;
    Kiva kun kommentoit:-)Minäkään en ollut aiemmin persiljajuuresta kuullut, mutta nykyään sitä kai saa Suomestakin aika hyvin.Mutta on tosiaankin palsternakan tapaista.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...