lauantai 23. elokuuta 2014

Paras sobanuudelisalaatti ikinä- sobanudeleita mangolla ja munakoisolla

Rakastan Ottolenghin kasvisohjeita ja sellaisia riittääkin kahdessa Ottolenghi-Tamami-kirjassani (Ottolenghi:the Cookbook,ja Jerusalem)Minulta puuttuu vain  Plenty-kirja,jossa on pelkästään kasvisohjeita, ja jonka Ottolenghi on kirjoittanut ilman Tamamia,jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä kahdessa muussa kirjassa.Plenty-kirja on mielettömän hyvä,enkä osaa oikein päättää kumpi on parempi;Jerusalem vai Plenty,sillä molemmat ovat niin loistavia keittokirjoja.Vaikka en omistakaan tuota Plenty-kirjaa niin   sellainen löytyy  kantakahvilani Sugar Cafen hyllystä,ja aina välillä otan siellä kirjan esille. Jo pitkään olen kuolannut tämän sobanuudelisalaatin perään;myös siksi että tattariset sobanoodelit ovat suosikkejani,ja tämä salaatti oli aivan mielettömän hyvää.Hieman aikaa meni salaatin tekoon,mutta esivalmistelut voi tehdä etukäteen;esimerkiksi kastikkeen voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä. Hieman jouduin muuttamaan ohjetta,sillä käytin vihreää chiliä punaisen sijaan ja pienensin öljyn määrää,sillä joissain Ottolenghin ohjeissa öljyn määrä on aivan liian suuri minun makuuni.Sobanoodelisalaatti on vegaani.

Sobanuudelisalaattia  mangolla ja munakoisolla (4:lle)
  • 120 ml riisietikkaa (korvasin osan omenaviinietikalla,sillä riisietikka loppui kesken)
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • 40 gr sokeria (käytin ruokosokeria,kuten aina...)
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ½ hienonnettu punainen chili (käytin vihreää chiliä...)
  • yhden limetin kuoriraaste sekä mehu
  • ....................................
  • 2 noin 2 sentin kuutioiksi paloiteltua munakoisoa
  • vajaa desi öljyä paistamiseen(Ottolenghin ohjeessa öljyn määrä oli huikea 220 ml...)
  • 250 gr sobanuudeleita
  • 1 kypsä mutta ei liian pehmeä mango,kuutioituna (tässä voisi käyttää myös pakastettuja mangokuutioita)
  • 40 gr hienonnettua basilikaa (käytin vähemmän;40 gr on aika paljon...)
  • 40 gr hiennonnettua korianteria
  • ½ punasipuli,hyvin ohuiksi palasiksi leikattunatäy
Kastike:Etikkaa ,sokeria ja suolaa keitetään noin minuutti,kunnes sokeri on sulanut.Ota kattila pois tulelta ja lisää valkosipuli,seesamiöljy ja chili. Kun kastike on jäähtynyt ,lisää myös limetin kuoriraaste-ja mehu.Tämän kastikkeen tein jo edellisenä päivänä.
Munakoisokuutiot paistetaan öljyssä kullanruskeiksi,jonka jälkeen kuutiot siirretään lävikköön jäähtymään ja valumaan ja kuutioitten päälle ja sekaan ripotellaan suolaa. Sillä välin kun munakoisokuutiot paistuvat,keitetään sobanuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kun nuudelit ovat valmiit,siirretään ne lävikköön ja päälle kaadetaan kylmää .Laita kylmät nuudelit suureen kulhoon ,lisää kastike,munakoisokuutiot,mangokuutiot ,sipuli ja suurin osa yrteistä. Anna salaatin vetäytyä tunnin,mielellään kaksikin ja koristele yrteillä. Tästä tuli reilu annos,josta riittää neljälle ja jopa viidellekin.Ruokaisemman tästä saa jos salaattiin lisätään paistettuja tofukuutioita.
Lisää lisää,tämä oli niin hyvää!
Torstaina iltapäivänä kävin uudella maatilatorilla Tel Avivin keskustan kauppakeskuksessa. Tofuvalmistajan kojussa oli myös käsintehtyjä sobanuudeleita. 
Aika ihanaa kun ihan keskustassa on maatilatori,jonne helppo mennä. Tämä on reilua kauppaa parhaimmillaan,jossa tuotteet ostetaan suoraan viljelijältä tai valmistajalta eikä välikäsiä ole.
Luomuvihanneksia
Ja tietysti tuli ostettuakin jotain eli artesaanileipurin patonki,lehtikaalia,ihanan juustolan vuohenjuustoa ja luomuomenoita.Lehtikaali oli tuolla halvempaa kuin missään muualla ostamani,joten taidan jatkossakin käydä tuollla 2 päivänä viikossa toimivalla torilla.

21 kommenttia:

  1. Kiva salaatti, joka sopisikin hyvin vaikka lounasevääksi vietynä. Tattarinuudelit ovat myös oma suosikkini, niin kuin tattari muutenkin leivonassa.:) Maatilatorit ovat ihan parhautta ja totta, kun välikäsiä ei ole on hinnatkin hieman edullisemmat.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,tämä.oli tosi herkullista ja varmasti tulee tehtyä toistekin:-) Maatilaroreilla.on.tosiaankin.mukavaa twhdä ostoksia:tuotteet tuoreita ja raha.menee valmistajalle tai viljelijöille suoraan:-)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Anu;Dizengoff center,A-rakennus,toinen.kerros torstaisin.iltapäivänä ka perjantaisin..Loistava idea tuoda maatilatori.tuonne:-)

      Poista
    2. Onko se sen valmisruokatorin lisaksi vai tilalla?

      Poista
    3. Sen lisäksi:) Valmisruokatori on B-rakennuksessa ja tämä maatilatori .A-rakennuksessa

      Poista
  3. Ihan pieni kateus vaan iski kun sulla on tuollainen maatilatori siellä ! Mä viettäisin tuolla kyllä aikaa varmaan vähän liikaakin :D Ja kiitos hyvästä salaatti ohjeesta, taitaa olla huomisen lounas sunnitelmat mulla nyt selvät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma,olen tosi onnekas noiden maatilatorien.kanssa;niitä riittää kivasti ja valikoimat hyvät:-) ja tämä salaatti oli kyllä ihanan herkullinen:-)

      Poista
  4. miten sota vaikuttaa elämääsi ja arkeesi?
    täällä huolestuttaa...

    elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina,kiitos kysymästä.Täällä Tel Avivin.alueeella elämä aika normaalia,paitsi että.aina välillä ilmahälytyksiä,viimeksi eilen.illalla.Niihin.tottuu,mutta ne tietenkin.vaikuttavat mielentilaan .Ja suuria tilaisuuksia ei voi pitää,kaikki peruutettu.Mutta toisin on eteläisessä Israelissa,jossa heillä ei ole tätä Iron domea,kuten meillä täällä keskustan alueella...siellä on kai joku.puoli minuuttia.aikaa juosta pommisuojaan.ja suna ei ehdi,ja toissapäivänä.kuoli pikku poika.ja pari muuta loukkaantui hengenvaarallisesti.aineelliset vahingot myös.suuria,kun ohjuksia lentelee koko.ajan Israeliin.Mutta totuus on.se.että on kuin olisi 2 eri aluetta täällä eli pohjoinen ja keskinen.Israel ,joissa elämä jatkuu aika normaalisti,ja sitten.eteläinen Israel,jossa elämä aika sietämätöntä ja.vaarallisen peloittavaa.Muuten,viikonloppuna tuli pohjoiseen.ohjuksia myös Syyriasta ja Libanonisra;haluavat kai provosoida.....:-(

      Poista
    2. sinun kuvasi, ihmiset ja asiat huokuvat rauhaa ja tyytyväisyyttä. toivotaan, ettei siellä tarvitse jatkossakaan pelätä ja että koko lähi- itä uskaltaa luottaa rauhaan, ihmisiin, elämään.

      voi hyvin ,

      elina

      Poista
    3. Kiitos Elina sanoistasi ja toivottavasti tosiaankin rauhoittuu täälläpäin,ja pian...

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Hovkonditorn>var nog så gott;älskar sobanudlar:)

      Poista
  6. Mahtava resepti, pitää ehdottomasti kokeilla. Minun sobaseikkailuistani on yleensä tullut keittoa, mutta sobasalaatti onkin hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla.Ottolenghin ohjeet ovat kyllä mahtavia:) Sobat on hyviä keitoissakin;mutta itse tykkään niistä salaateissa.

      Poista
  7. Saako Suomesta sobanuudeleita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arja:saa kyllä. Esim aasialaiseen ruokaan keskittyneistä kaupoista ja hyvin varustetuista ruokakaupoista.

      Poista
  8. Kerrassaan houkutteleva salaatti. Mangon ja munakoison yhdistelmää täytyykin kokeilla. Mitä nuo purnukat ovat tuossa toisiksi alimmassa kuvassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,tämä on niin namia,suorastaan koukutuin;-) noissa purnukoissa on kaikenlaisia tahnoja,niin suosittuja täälläpäin

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...