sunnuntai 10. elokuuta 2014

Tarteletit valkosuklaakreemillä ja karamellisoiduilla viikunoilla

Vastapäisen talon naapurin kanssa ulkoilutimme koiriamme iltaisin aina kesäkuuhun saakka,kunnes naapuri,eläkkeellä oleva opettaja,joutui luopumaan lemmikistään pahan reumatismin johdosta;Toffi-koiralla kun oli taipumus yhtäkkiä pinkaista juoksuun jotain mielenkiintoista nähtyään,ja läheltä piti ettei E. satuttanut itseään pahasti siinä samassa. Toffille kuuluu kuitenkin ihan hyvää,sillä se pääsi E. tyttären kibbutsille,jossa se saa vapaasti juoksennella nurmikolla ja jossa riittää koiraystäviä. Oma koirani Bambi sen sijaan jäi hieman murehtimaan parhaan kaverinsa häviämistä.....E. kerää aina postini poissa ollessani (kerrostalon sisäänkäynnin kohdalla pienet postilaatikot joka asunnolle) ja kiitokseksi siitä tein hänelle nämä valkosuklaiset tarteletit;hän kun on suuri suklaan ystävä.  Tartelettin sisälle tuli valkosuklaa-juustokreemiä ja päälle karamellisoituja viikunoita ,ja näistä saamani palaute oli hyvä:) Pohjataikinassa oli myös kookosta,ja pohjan ohjeen lainasin täkäläiseltä suositulta leivontablogilta ,jossa tarteletit ovat aina täydellisen näköisiä....

Tarteletit valkosuklaalla ja karamellisoiduilla viikunoilla
Pohjataikina:
  • 200 gr kylmää voita,kuutioituna
  • 250 gr vehnäjauhoja
  • 50 gr jauhettua kookosta
  • 100 gr sokeria
  • vaniljaa,joko uutteena tai suoraan tangosta raaputettua
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1-2 rkl kylmää vettä (alkuperäisessä ohjeessa käytettin maitoa)
Taikina on kaikkein parasta tehdä monitoimikoneessa:koneeseen lisätään jauhot,voi,kookos,vanilja,suola sekä sokeri.Aineksia sekoitetaan koneessa kunnes ne muttuvat murusiksi.  Lisätään kananmuna ja vesi(tai maito) ja annetaan koneen käydä kunnes seos muttuu pallomaiseksi,ei sen enempää. Taikinasta muodostetaan pallo,joka litistetään levyksi.Se laitetaan elmukelmuun ,ja taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin.Tämän jälkeen taikinaa kaulitaan jauhotetulla alustalla (päälle ripottelin myös jauhoa ) noin 3. millin paksuiseksi ja siitä otetaan noin 10 sentin pyörylöitä.Käytin tartelettien tekemiseen pohjattomia metallirenkaita,mutta yhtä hyvin tähän käyvät tavalliset tartelettimuotit.Muotit vuorataan taikinalla .Pohjaan  tehdään reikiä haarukalla ja tarteletit laitetaan pakkaseen  noin puoleksi tunniksi. Uuni lämmitetään 175 C-asteeseen. Tarteletit otetaan pakastimesta ja jokaisen tarteletin päälle laitetaan pala leivinpaperia;niin että  koko taikina peittyy. Päälle laitetaan joko leivontakuulia tai papuja painoksi.Pohjia paistetaan uunissa 10-12 minuuttia,jonka jälkeen leivinpaperi ja painot poistetaan ,ja pohjia paistetaan uunissa vielä 5-8 minuuttia,kunnes pohjat saavat hieman väriä. Pohjien annetaan jäähtyä täysin ennen täyttöä. Tein vain 3 tartelettia ,joten taikinaa jäi vielä reilusti ,ja laitoin lopun taikinan pakkaseen.
Täytteeseen käytin täällä myytävää 5 % pehmeää ,lusikoitavaa juustoa,jonka esim, jugurtti.-tai kermarahka korvaa hyvin. Täytteeseen tuli 200 gr juustoa ja 100 gr valkosuklaata: sulatin suklaan vesihauteessa ja lisäsin juuston sulaneen suklaan joukkoon. Lisäsin seokseen myös hieman vaniljaa. Täytteen lusikoin tarteletteihin,mutta pursottamalla saadaan nätimpää tulosta.
Karamellisoidut viikunat; en muista tarkalleen kuinka monta viikunaa käytin,mutta leikkasin viikunat 4 osaan ja kierittelin leikattuja puolia sokerissa (käytin ruokosokeria). Kuumensin pannun oikein kuumaksi,ja karamellisoin viikunoita pannulla ,kunnes sokeri alkoi sulaa ja muuttui siirappimaiseksi.Loppuvaiheessa lisäsin joukkoon noin ruokalusikallien balsamietikkaa. Kun viikunat olivat jäähtyneet  koristelin niillä tartelettien pinnat. Karamellisoidut viikunat ovat ihania; vaikka jäätelön tai jugurtin kanssa;)

19 kommenttia:

  1. Ihana ohje. Ja minä kun niin tykkään näistä kertomuksista, joita ohjeisiisi aina liittyy :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.Tuula:-) Usein ohjeeseen liittyykin joku tarina,mitä.sitten on mukava kertoa:-)

      Poista
  2. Oi nam... viikunat ovat ihania. Sydäntä särki, kun en voinut Ranskasta tuoda laatikollista mukanani, mutta eivät olisi tainneet selvitä kolmen päivän kotimatkasta autossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,kuivatuista viikunoista en oikein välitä,mutta tuoreet ovat hyviä:-) harmi ettet voinut tuoda mukanasi sitä laatikollista...

      Poista
  3. Mmmm, nam. Olen Tuulan kanssa samaa mieltä, että tarinat ruuan ympärillä on ihania.

    VastaaPoista
  4. Oi, mitä ihanaa ja karamellisoidut viikunat ovat tosi ihania. Viikunahillo on ihan suosikkini juustojen kera.:) Toivottavasti Bambi toipuu hyvän kaverin kadottua ja löytyy uusi tuttavuus iltalenkille.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,karamellisoidut viikunat.ovat ihania,samoin.kuin viikunahillokin:-)menemme joskus vierailulle E. luokse,ja Bambi juoksee ympäri.asuntoa nuuskien: siellä tuntuu vielä Toffin haju...alussa meitä oli 3 koiran ulkoiluttajaa yhdessä iltaisin;1 muutti pois,E.joutui luopumaan koirastaan.ja jäimme.ilman iltalenkkiseuraa.Toivottavasti löytyy joku uusi sellainen..

      Poista
  5. Nelli,nam.tosiaankin:-) ja kiva kuulla että pikku tarinoista tykätään:-)

    VastaaPoista
  6. oooooooooooooooooh - ihan pökerryttävän ihanan kuuloisia ja näköisiä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana:kiitos ihanainen:) Munhan oli pakko kokeilla yksi ennenkuin annoin eteenpäin ja hyvää oli:)

      Poista
  7. Näiden on pakko olla aivan huippuhyviä! =)

    Hanna, keittiöstä

    VastaaPoista
  8. Täällä vesikielellä lueskelen vaikka masu on aamupalasta täynnä! Blogiisi ei auttaisi tulla liioin nälkäisenä saati kylläisenä, aina tekis mieli ! :D

    Kostona tästä: Blogissani on sulle haaste! Ihan oman reseptin mukaan valmistettu. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maama,no hyvä että on löytynyt ruokaa josta ei tule vatsakupuja siellä Kiinan maassa.Tulenkin katsomaan mitä haastetta olet siellä kehitellyt;D

      Poista
    2. Sellanen reseptien resepti olikin että oksat pois : D

      Poista
  9. Tuoreet viikunat ovat herkkua ja tertaletit suuri intohimoni. Nämä eivät voi olla muuta kuin herkullisia! Hyvä idea myös tuo pohjan kookos. Harmi, ettei Suomesta saa täydellisiä viikunoita edes niiden sesonkiaikaan. Karamellisoituina ne saavat kyllä kaipaamansa lisämakeutta täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selina:tarteletit on herkkua,niitä vaan tulee aika harvoin tehtyä, Tosi herkullisia olivatkin:) ja tuo kookos minuakin kiinnosti pohjassa,tosin se ei maussa kyllä tuntunut. Karamellisoituna vähän huonommatkin viikunat saavat kivasti makua:)

      Poista
  10. Ai miten ihana kertomus. Tietysti on ikävää, että Bambin kaveri lähti kauemmas, mutta tartaletit näyttävät todella herkulliselta. En ole koskaan tehnyt tartaletteja, mutta nautiskellut niistä ranskassa. Äitini toi minulle juuri järkyttävän ison määrän raparperia, joten mietin voisinko kokeilla tuota taikinaohjetta raparperin kanssa. Tuo kookos taikinassa vaikuttaa ihanalta. No saa nähdä, jotain herkullista minä meinaan leipoa.

    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael =)

    VastaaPoista
  11. Birgitta,kiitos.ihanainen.Bambi jäi vähän suremaan.Toffia mutta onneksi tästä viereisestä.puistosta löytyy
    monta koirakaveria,vaikka eivät ne.Toffia korvaakaan.Tarteletit ovat ihania ja.välillä kiva tehdä sellaisia:-) raparperihan olisi ihanaa noissa;itse asiassa tykkään.enemmän.raparperista kuin.viikunoista;-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...