sunnuntai 31. elokuuta 2014

DIY Sriracha-kastike

Sriracha-kastike näkyy tulleen erittäin suosituksi viime vuosina.Tuossa makeahkossa chilikastikkeessa on vaan jotain niin koukuttavaa! Sriracha on kotoisin Thaimaasta Si Rachan kaupungista,jossa 1930-luvulla kuulemma sen tuli kehittäneeksi eräs sikäläinen kotirouva.Itse tutustuin tähän kastikkeeseen vuosia sitten kun ostin ensimmäisen pulloni Helsingin Vii Voanista,ja niin se koukutti että tuli useinkin ostettua pullo tuota kastiketta,vaikka se ei mikään erikoisen halpa kastike olekaan.Tunnetuin Sriracha-kastike taitaa olla Kaliforniassa valmistettu Huy Fong-Foodsin kukkopullossa oleva kastike,kun taas täälläpäin olen nähnyt enemmän Thaimaasta tuotuja Sriracha.-kastikepulloja.
Ensimäisenä päivänä...mikä väri!
Ja täällä Tel Avivin keskustassa sijaitsevan Cafe 48-ravintolan  (sivut englanniksi)keittiömestari tuli 
huomanneeksi miten paljon Sriracha-kastiketta kului henkilökunnan aterioilla,ja miten sitä lisättiin lähes kaikkeen.Tästä syntyi idea laatia  elokuussa Sriracha-menu.,johon  kuuluu esim. Srirachalla maustettu drinkki,jälkiruoka,ym, ym.Keittiömestari jakoi myös kotitekoisen Sriracha-kastikkeen ohjeen ja pakkohan sitä oli kokeilla. Tähän tarvitaan tosin jonkun verran kärsivällisyyttä,sillä kastikkeen valmistamiseen kuluu 5 päivää. Aloitin siis sunnuntaina.....

DIY Sriracha-kastike
  • ½ kg punaisia chilejä
  • 6 rkl ruokosokeria
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1,2  dl etikkaa
Poista chilien kannat mutta jätä siemenet paikoilleen. Laita chilit,sokeri,valkosipuli ja suola monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja jauha soseeksi.Laita sose kannelliseen,sterilisoituun purkkiin ja sulje kansi. Jätä purkki huoneenlämpöön .Etikka lisätään vasta loppuvaiheessa..
Maanantaina (ja joka päivä) purkki heilutellaan jonkun verran mutta kantta ei avata. Pian jo huomaa että käyminen on lähtenyt liikkeelle ja pieniä kuplia ilmaantunut pinnalle. Neste alkaa myös erottua chilimassasta.
Keskiviikkona heiluttelin taas hieman purkkia ,niin että sisältö  lähti liikkeelle (saman tein myös tiistaina)ja selvästi jo huomaa,että tuolla sisällä kuplii. Enemmän nestettä on myös irtautunut massasta.
Torstainakin purkkia hieman heilutellaan ja perjantaina päästään sitten itse asiaan! Purkki avataan (mitkä aromit sieltä tulevatkaan!) ja kaikki kaadetaan lävikköön; massasta puristetaan irti kaikki mahdollinen neste ja sose.
Chilimehua....Mehu soseineen kaadetaan kattilaan ja nyt lisätään etikkakin.Seosta keitellään miedolla lämpötilalla usein sekoitellen (ohjeessa luki koko ajan sekoitellen,mutten nähnyt tarvetta sille),kunnes nestettä on kiehunut kokoon. Keittämisen aikana koko huusholli tuoksui ihanalta!Nestettä oli keittämisen alussa 620 ml(500 ml chilimehua+sosetta sekä 120 ml etikkaa). Keittämisen jälkeen jäljellä oli hieman yli 400 ml kastiketta.Koska nesteen joukossa on myös sosetta,annoin kastikkeen jäähtyä ja blendasin kastiketta tehosekoittimessa,jonka jälkeen kastike oli paksumpaa. Jäähtynyt kastike kaadetaan pulloon (mieluiten lasiseen) .DIY-Sriracha-kastike säilyy jääkaapissa puoli vuotta,mutta takaan että se loppuu jo paljon ennen sitä......Tähän tuli aika reilusti tuoreita chilejä,ja mietin että tulisiko kastikkeesta yhtä hyvää jos chilejä on vähemmän ja jos korvaa osan niistä tavallisella punapaprikalla mutta niin että lisää vaikka kuivattua chiliä....

Edit:käytin tässä 5% etikkaa,joten valkoviinietikka taitaa sopia tähän kaikkein parhaiten.

42 kommenttia:

  1. Hieno projekti! Pitää joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokihaka:sellainen projekti jota voin sinullekin suositella:D

      Poista
  2. No nam! Meillä ollaan Srirachan suurkuluttajia, joten täytyisi kyllä joskus kokeilla tehdä soossia itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina,minäkin olen tästä aika riippuvainen,joten oli kiva kokeilla tällainen DIY versio:)

      Poista
  3. Oooooh, mikä postaus! Pitääkin tehdä tuo. Shirachaa en ole vielä kertaakaan maistanut, vaikka tiedostan kyllä sen ympärillä pörräävän hypetyksen. Jotenkin se omaan päähäni kuullostaa itsetehtynä niin paljon houkuttelevammalta, kuin valmiiksi ostettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:no sun täytyy kyllä päästä eroon tuosta Sriracha-neitsyydestä mitä pikimmin;D Itsetehtynä ainakin tietää just mitä siihen tulee....

      Poista
  4. Täällä meillä käytetään myös paljon srirachaa, pitää kyllä joskus tehdä satsi itsetehtyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne,sama juttu:) Oli kyllä kiva kokeilla eikä edes ollut vaikeaa!

      Poista
  5. Hieno, konkreettinen ohje vaihe vaiheelta! Rohkaisevaa ettei tässä ole muuta vaikeaa kuin muistaa hoitaa homma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merja;kiitos:) Hyvinhän tällaisen muistaa jos on hulluna Srirachaan;D

      Poista
  6. Siitä lähtien, kun näin vuosi sitten Food52.com -sivustolla sriracha ohjeen, on tuo ollut työlistalla. Nyt taitaa olla pakko testata, kun lopputulos vakuutti. En huomannut tekstistä, mutta eroaako maku paljonkin kaupan pullotuotteesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,ai sielläkin oli ohje,pitääkin katsoa jos se on samanlainen kuin tämä. Minusta tämä oli melkein just kuin kaupan pullosta eli siinä on makeutta,tulisuutta,suolaisuutta ,hapokkuutta ,valkosipulia....

      Poista
    2. Outi kävin katsomassa sen Food52-ohjeen,ja huomasin ,että se oli hieman erilainen.Sekin oli fermentoitu mutta kastiketta ei keitetty kuten tässä,Kestävyyden kannalta minusta on parempi keittää tuo kastike lopussa.

      Poista
  7. Vihdoinkin löysin sinut ja blogisi :) Kiitos ohjeesta, kokeilen ehdottomasti! Missä kaikessa käytät kastiketta? T. Uusi innokas lukijasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peggy,kiva nähdä sinut täälläkin:) Instagramin puolella on tullut niin paljon uusia blogituttavuuksia:) Käytän sitä vähän kaikessa. Lisään salaatteihin;tänään paistoin bataattikuutioita,joiden päälle lisäsin soijakastiketta ja srirachaa.

      Poista
    2. Kiitos :) Kokeilen varmasti ensi viikolla! Nähdään taas...

      Poista
  8. Tämä tuli kuin tilauksesta, sillä täällä olisi kyseiselle kastikeelle käyttöä.:)

    VastaaPoista
  9. Hei! Minkälaista etikkaa vahvuudeltaan laitoit - väkiviinaetikkaa tai esim valkoviinietikkaa?
    Tätä täytyy tehdä! Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiv:laitoin ihan tavallista eli väkiviinaetikkaa.

      Poista
    2. Siis laitoin 5% etikkaa,onkohan se just väkiviinaetikkaa?

      Poista
    3. Täällä väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on 10% ja viinietikoiden 5-6%, esim. Rajamäen Yrtti Valkoviinietikassa on happopitoisuus 7 %, jotta yrttien maut tulisivat esille. Ehkä tuo maustamaton valkoviinietikka olisi passeli - no kokeilemallahan tuo selviää! :)

      Poista
    4. Hyvä tietää,lisäänkin tuonne sen:) Kiitos!

      Poista
  10. Hauska sattuma, itselläni on juuri sriracha-kastike kolmatta päivää käymässä keittiön pöydällä! Odotan jo innolla, että pääsen siihen käsiksi, sriracha tekee kaikesta parempaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jerry,hauska sattuma tosiaankin:) Sriracha on niin hyvää että mun täytyy pian jo tehdä uusi satsi;D

      Poista
  11. Ostin nuorisolle purkinTrader Joe kaupasta, hyvin näkyy maistuvan. Itse en ole chiliin niin tutudtunut. Ohje näyttää helpolta,,ja kuvat ovat pirteän raikkaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaari;kiitos:) ah ,ihana Traders Joe:) Minä olen aina tykännyt tosi paljon chilistä ja siksi tämäkin kastike niin maistuu:)

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Allu,on se ,tänäänkin laitoin sitä mangosalsaan,ja oli niin hyvää:)

      Poista
  13. Kiitos! Tata on pakko kokeilla, rakastan tuota srirachaa, koukutuin siihen Aasian vuosina mutta se on ollut nyt monta vuotta unholassa ennenkun tama buumi iski silmiin jostain nettilehdesta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:ole hyvä vaan:) Tämähän on niin koukuttavaa tosiaankin:)

      Poista
  14. Oi, miten ihanan näköinen kastike. Tuota on pakko kokeilla jossain kohtaa.

    VastaaPoista
  15. Tuo väri on kyllä upea. Miten voikin olla noin raikkaan punainen sävy.

    Josko uskaltaisin testata tätä. Kyllä varmaan jonain tulisena hetkenä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:väri oli ihan mahtava:) Mulla on nyt sama juttu muhimassa vihreistä chileistä,mutta siin ä ei ole lainkaan niin nättiä väriä kuin punaisessa... Tulisiin hetkiin tämä on niin sopiva......

      Poista
  16. DIY Sriracha -ohjetta etsiessäni löysin blogiisi. Täältä näyttää löytyvän vaikka mitä, ihana blogi. Nyt kuitenkin päätin tehdä tällä sinun saamallasi ohjeella srirachaa ja laitoin juuri blendatun chiliseoksen lasipurkkiin fermentoitumaan. Vajaa puoli purkkia kukkokastiketta vielä jäljellä, joten odotan jo innolla näiden keskenään vertailua. Ihanan punaista on ainakin tuo chiliseos tällä hetkellä. Malttia, malttia ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Celebration treats 4U ;kiva kuulla että löysit tänne ja kiitos:) Kerro sitten miten onnistui...itse olen täysin hurahtanut tähän;D

      Poista
    2. No niin, nyt on ohjeellasi tehtyä srirachaa maistettu ja todettu se oikein toimivaksi. Kiitos siis hyvän ohjeen jakamisesta. Maistoin rinnan kukkokastiketta ja itsetehtyä srirachaa ja tuo itsetehty oli jotenkin paljon raikkaammaan makuista ja ihanan väristä, mutta kyllä vähän miedompaa kuin kukkokastike. Varmaan tulee tehtyä toistekin, sen verran helppoakin tuon teko oli. Laitan jossain vaiheessa ohjeen blogiini ja mainitsen sinut reseptilähteeksi sekä linkkaan blogiisi :).

      Poista
    3. Hyvä kuulla että kastike onnistui:) Minä olen tehnyt tätä jo monta kertaa(mikä kertoo kastikkeen menekistä;D) ja myös vihreänä,johon laitan enemmän valkosipulia.Nyt tein myös makeaa chilikastiketta ja se on vieläkin helppotekoisempi.Kerro sitten kun se on siellä sinun blogissasi.

      Poista
    4. Jael, nyt on vihdoin Srirachan ohje blogissani. Kohta kyllä varmaan täytyy jo laittaa uusi satsi tekeytymään, sen verran tuota on jo käytetty ;).

      Poista
  17. Tein ohjeen mukaan muuten, mutta käytin paprikaa ja habaneroja. 450 grammaa paprikaa ja 50 grammaa oranssia habaneroa. Sopivan hikistä syötävää :)

    VastaaPoista
  18. Jarmo:huh,habaneroista tuli takuulla tulista kastiketta! Olen joskus käyttänyt ihan vähän niitä kastikkeeseen ja sai kyllä tosiankin hikoilla;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...