lauantai 9. marraskuuta 2013

Appelsiininen ja hunajainen bataattijälkiruoka;muistoja menneisyydestä

Oi tuota väriä!
Keväällä 2005 ensimmäisellä Perun reissulla eksäni asiakas,Antonio ,kutsui meidät illalliselle.Antonio perheineen asui kauniissa omakotitalossa Liman paremmalla  alueella ja heti sisään tultuamme talon emäntä kertoi meille kotihengettäristään,joita oli talossa 3,sisaruksia.Siinä riitti minulla ihmettelemistä,että miten 3 siskosta viettää elämäänsä yhtä perhettä palvellen,mutta emäntä vakuutti että siskokset ovat hyvin tyytyväisiä heidän luonaan. Siskokset hoitivatkin talossa kaiken:ruuanlaiton,siivouksen ja kaiken mitä talon askareisiin sitten kuuluikaan.Illallisella tarjottiin alkupalaksi aivan mielettömän hyvää uunipaahdettua bataattia,joka oli laitettu vähän uuniperunan tapaan.  Taisi olla ensimmäinen kerta kun bataatti sai minut todella innostumaan. 

Antonio oli teksiitilitehtaan omistaja  ja hänen tehtaassaan valmistettiin urheiluvaatteita mm. tunnetulle urheilumerkille.Seuraavana päivänä  menimme tehtaalle ja Antonio esitteli minulle tehdastaan.Tehdas oli siisti ja vaikutti siltä,että työolot olivat siellä hyvät ja Antonio kertoi,miten tärkeää hänelle oli se,että hänen tehtaassaan on hyvä työskennellä.Sain lahjaksi 4 T-paitaa,jotka silloinkin,vaikka olin nykyistä todella  reilusti kevyempi,olivat minulle liian pieniä....Antonion tehtaalla oli myös traaginen tarina:hänen isänsä  ollessa elossa sinne oli hyökätty yhtenä iltana ja Antonion isä murhattiin. Nyt taas Antoniolla oli ongelmia koska vaatelähetys kahdelle Miamissa asuvalle kuubalaisveljekselle oli  mennyt mönkään eli kuubalaisveljekset eivät suostuneet maksamaan lähetystä,koska tavara ei kuulemma ollut sellaista mistä oltiin sovittu,kun taas Antonio sanoi lähettäneensä parasta mitä tehtaassa tehtiin.
Mutta takaisin illalliseen: jälkiruokakin oli tehty bataatista,jonka lajikkeita on Perussa enemmän kuin missään muualla. Jälkiruoka oli hyvää mutta erittäin makeaa ja siinä maistui appelsiini.Kyseessä oli perulainen jälkiruoka Camotillo,jonka sitten muistin tässä eräänä  päivänä. Mutta tein siitä oman ja erilaisen version ja tästä tuli aivan ihanan raikas jälkiruoka,jossa appelsiinin maku tuntuu selvästi. Alkuperäisen ohjeen camotillo on hurjan makeaa,koska siihen tulee sokeria yhtä paljon kuin bataattiakin,mutta minulla ei edes ollut kotona sokeria,joten laitoin sokerin sijaan hunajaa ja sitäkin aika vähän,sillä tämä ei tosiaankaan tarvinnut paljon makeutusta.Useissa camotillo-ohjeissa  soseesta otetaan nokareita jotka laitetaan uuniin kuivahtamaan.

Appelsiininen ja hunajainen  bataattijälkiruoka
  • ½ kg bataattia
  • 2 d appelsiinimehua
  • ½ dl hunajaa
  • 1 t raastettua appelsiininkuorta
  • ½ tl kanelia
Bataatti kuoritaan ja paloitellaan ja ja keitetään pehmeäksi.Kaadoin keitetyt bataatinpalaset lävikköön jäähtymään ,jonka jälkeen laiton ne tehosekoittimeen  appelsiinimehun kanssa ja soseutin hienoksi soseeksi.Käytin sosetta vielä siivilän kautta,sillä halusin varmistaa että sose on todella sileää.Maistoin sosetta ja se oli jo tässä vaiheessa aivan ihanan makuista vaikken ollut lisännyt vielä mitään makeutusta.Sose laitetaan kattilaan,ja soseeseen lisätään  hunaja,appelsiinikuoriraaste sekä kaneli.Sosetta keitetään keskilämmöllä koko ajan sekoittaen ,kunnes soseesta haihtuu nestettä ja sose paksunee jonkun verran.Annetaan täysin jäähtyä ja tarjotaan kylmänä.Päälle laitoin appelsiininpalasia.  Hurjan raikkaanmakuinen ja hyvä jälkiruoka ja appelsiini tosiaankin maistuu tässä. Bataattihan sopii mainiosti makeisiin juttuihin kuten tähän tai tähän 
Eksoottisia hedelmiä torilla

22 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta, varmaankin hyvää :)
    Marraskuiset terveiset sinne lämpimään, täällä sataa nyt kaatamalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvää vaikken laittanut makeutusta paljon,perulaiseen versioon verrattuna. Mekin halutaan sateita mutta helteet vaan jatkuvat,tosin onneksi ei kuten kesällä.

      Poista
  2. Jännää, bataattijälkkäriä.
    Resepteihin liittyviä tarinoitasi on aina kiva lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on tosi kätevä' makeissa jutuissa:) Ja kiva jos tällaiset tarinapostaukset miellyttävät:) Harmi vaan ettei ole kuvia tuosta koska hyvä kamerani oli unohtunut Ruotissa erääseen jäätelökioskiin ja eka digipokkarini oli tuolloin jo ehtinyt mennä rikki....

      Poista
  3. Minä niin tykkään näistä reseptitarinoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula! Olispa minulla niitä kuviakin samalla.Eksä otti silloin kaikki kuvat muttei ruokakuvia.....

      Poista
  4. Ihanan kuuloista ja väristä. Jälkkäriksi tosi kevyttä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinin lisäys kirkasti bataatin väriä joka oli aivan mielettömän upea! Ja kivasti kevyttäkin tämä oli:)

      Poista
  5. Täälläkin tykätään noista tarinoista! Mielenkiintoista luettavaa. :)
    Tosi kiva ohjekin, bataatista on moneen paikkaan! Joskus olen tehnyt makeaa batattijälkkäriä tai "vanukasta", mutta en yhtään muista mitä siihen laitoin. Tätä täytyy testata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit:) Bataatti on todellakin monipuolinen ja ihana juures:) Minäkin olen käyttänyt sitä muutamissa makeissa jutuissa ennenkin:)

      Poista
  6. Vilket intressant recept. Tack att du delar med dig.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack snälla du.det här var jättegott och lätt:)

      Poista
  7. kiva tarina ja kuulostaa niin hyvalta etta on kokeiltava, tuossahan on lohikaarmehedelmaa, niita kasvoi todella paljon Vietnamissa, kalastajakyla jonka lahella asuin taisi saada suurimman osan tuloistaan juurikin naista viljelmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:kiva että tykkäsit:) Täälläkin noita lohikäärmehedelmiä kasvatetaan,pienimuotoisesti.Ovat tosi nättejä mutta mitä makuun tulevat niin eivät ainakaan minun makuuni mitenkään erikoiset...

      Poista
  8. Hei kiitos tästä! JOskus on kiva syödä jälkkäriä, mutta olen oikeasti ollut vähän koukussa sokeriin, ja koska nyt välttelen sitä, tämä resepti vaikuttaa ihanalta. Muutenkin ajattelin opetella tekemään uusia ruokalajeja, siksi liityin myös ruokablogisi lukijaksi...vaikuttaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkatar:tervetuloa lukijaksi:) Tuo jälkkäri on todellakin ihanan raikkaan makuinen ja kevyt:) Itsekin olin joskus vähän yli 5 vuotta sitten sokerilakossa ja sen jälkeen ei enään koskaan ole tehnyt mieli mitään tosi makeaa vaan ainoastaan kevyesti makeaa.

      Poista
  9. What a delicious looking dessert Yaelin! :D I find sweet potato very sweet so adding orange would be delicious.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks Lorraine.Sweet potato indeed has a nice natural sweetness,which in this recipe is enhancedbby adding orange to it

      Poista
  10. Aika hurja tarina Antonion perheellä, valitettavasti ei ollenkaan harvinaista täällä Perussa vielä tänäänkään, vaikka tuosta tapahtumasta on varmaan jo kulunut aikaa.
    Tuohon camotillo -jälkkäriin en olekaan vielä törmännyt -tiedätkö yhtään mistä päin Perua se voisi olla peräisin? Limassa on yleistä, että kotiapulaiset tulevat maakunnista pääkaupunkiin työskentelemään, ja kokkaavat sitten isäntäperheissään oman maakuntansa perinneruokia.

    VastaaPoista
  11. Anna,tuo on varmaankin edelleen yleistä monessa eteläisen Amerikan maissa,ainakin Venezuelassa on lähtönikin jälkeen ollut monta traagista juttua,joista yksi osui lähipiiriinkin.En osaa lainkaan sanoa mistä päin Perua tuo jälkkäri on kotoisin,mutta alkuperäinen oli kyllä vähän liian makeaa kun taas tämä oli ihanan raikkaan makuista.

    VastaaPoista
  12. i would love to have that for breakfast.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks:) I actually mixed this next morning with youghurt and it was absolutely delicious:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...