lauantai 30. marraskuuta 2013

Luonnollisesti makeutetut pikku taatelikakkuset (gluteenittomat,sokerittomat ja vegaaniset)

Jo pitkään on mielessäni pyörinyt jonkinlainen ohje sokerittomille taatelikakkusille, ja muutama päivä sitten teinkin sellaisia. Näissä kakkusissa makeutus tuli taateleista ,banaanista ja carobista,joten  tavallaan nämä eivät ole sokerittomia,mutta kaikki makeutus tuli luonnon aineksista eli ei mitään prosessoitua makeutusta näissä.Inspiraatio näille tuli vegaanideli Befoodista,josta kirjoitin  elokuussa. Kaikki Befoodin jälkiruuat ja kakut on makeutettu pelkästään  hedelmillä.Nämä kakkuset tein taas ensi viikolla saapuvalle ystävälleni Marylle,jolle jo ehdin tehdä  pieniä sitruunakakkusia ja jolle on vielä yksi herkku tekemättä. Näistäkin tuli tosi hyviä:) Nämä olivat vain lievästi makeita,eli juuri minun makuuni ja samoin Maryn. Päälle tuli sitten ihanaa carobkuorrutusta,joka sekin on ihan luonnollisesti makeutettu.

Luonnollisesti makeutetut pikku taatelikakkuset (12 kpl)
  • 18 liotettua taatelia(Medjoul) +liotusnestettä 
  • 1 hyvin kypsä banaani
  • ½ rkl psylliumjauhetta
  • ripaus suolaa
  • ½ tl vaniljajauhetta,vaniljauutetta tai vaniljaa tangosta raaputettuna (jauhettu kuori +vaniljansiemenet)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl carobjauhetta
  • 2½ dl idätetystä vihreästä tattarista jauhettua jauhoa
  • 1½ kaurahiutaleista jauhettua jauhoa
  • 0,75 dl oliiviöljyä (tai muuta öljyä)
  • hieman vettä jos taikina liian paksua
Jauhoin ensin liotetut taatelit liotusnesteen kanssa ja lisäsin banaanin joukoon. Taatelibanaanisoseen joukkoon lisäsin  kaikki muut ainekset,hyvin sekoittaen.Annoin taikinan turvota jonkun aikaa (psyllium turvottaa taikinaa).
Carobjauheeni oli ihan omin kätösin tehtyä.Elokuussa kävin poimimassa suuren carobsaaliin josta syntyi vaikka mitä.
Kakkuset tein näissä kahdessa sydänvuoassa.Kivat silikoni-metallivuoat olen ostanut Tarjoustalosta joskus ikuisuus sitten! Jokaiseen koloon tuli puolitoista lusikallista taikinaa. Paistoin kakkuset 180 C-asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kakkusen  keskelle tungettu hammastikku tulee kuivana ulos.Kakkusten annetaan jäähtyä kunnolla.Kakkuset jähmettyvät jäähtyessään ja ovat hieman pehmeähköjä sisältä ,tosi hyviä:)
Kuorrutteen ohjeen löysin täkäläisestä nettilehdestä ja se on hurjan hyvää:)

"Suklaakuorrute" taatelikakkusille
  • 0,6 dl hyvälaatuista tahinia
  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 2 isoa,liotettua taatelia
  • 2 rkl carobjauhetta
  • jonkun verran vettä
Tähän kannattaa käyttää hyvälaatuista tahinia.Yksi todella hyvä sellainen on Helsingin Zaafran-delissä myynnissä oleva nasaretilainen Al Arz-tahini,jota itsekin käytän.Se on mahtavan hyvää ihan sellaisenaankin,suoraan purkista syötynä;D .Tahini ja sula kookosöljy sekoitetaan ,sekaan lisätään liotetut taatelit ,carobjauhe ja vettä sen verran,että syntyy paksuhko tahna. Yritin ensin sekoitella ihan tavallisella vispilällä,mutta se ei onnistunut joten tein tämän miniblenderissäni. Sauvesekoittimellakin onnistuu hyvin. Kuorrute on ensin vähän juoksevaa,kuten kuvassa näkyy, mutta jähmettyy kylmässä.Mietin,että jos tähän lisäisi vielä jauhettua hasselpähkinää ja ehkä pikkuisen kaakaojauhetta,olisi tämä hyvä ja terveellisempi vaihtoehto Nutellan tapaisille tahnoille.Nytkin oli mielettömän hyvää jähmettyneenä.
Ai ai että tämä ei-suklainen "suklaa"tahna olikin hyvää. Tein vielä uuden satsin  ja lisäsin muutaman teelusikallisen kaakaojauhetta. Lisäsin myös muutaman taatelin lisää sekaan.

10 kommenttia:

  1. Ihanaa! ja tuo kuorrute kuulostaa mahtavalta!
    Minäkin olen pyöritellyt mielessäni (näin joulun lähestyessä) ajatusta sokerittomasta/gluteenittomasta taatelikakusta, joten saattaa täältäkin olla jotain samansuuntaista tulossa. Katsotaan, miten minulle käy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula,tuo kuorrute onkin aivan ihana:-) ja kakkusetkin on tosi hyviä,menevät huomenna ystävälle yhdessä aiemmin tekemieni sitruunakakkusten kanssa.Mielenkintoista millaisen sokerittoman ja glutenittoman taatelikakun sinä keksit tehdä...

      Poista
  2. Näyttääpä todella hyviltä! Ja toi suklaakastike, voi että!

    VastaaPoista
  3. Anni Minerva,kiitos:-) kakuista tuli hyviä ja kuorrute/ei-suklainen suklaatahna oli tosi hyvää:-)

    VastaaPoista
  4. loistava ohje toi taatelijuttu - ostin lähtöä edeltävänä iltana läheisestä maustekaupasta ihanan upeita taateleita ja sitä "oikeaa" tahinia.Täytyy alkaa tekeen ohjeesi mukaan pikimmiten !!! :) Minun "italialainen"illallinen ystäville onnistui loistavasti ja etenkin leipomani foccacio leipä,eikä Alvarin avacadopastakaan ihan huonoja "arvosteluja " saanut.Kulho hupeni nopeasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli,ne täkäläiset taatelit onkin herkkua ja tuo Al Arzin tahini myös,hyvä että löytyi sieltä läheisestä maustekaupastakin Suomeen vietäväksi:) Kiva kuulla että italialainen illallisesi oli menestys:)
      Nämä pikku kakkuset eivät ole lainkaan hullumpia;D

      Poista
  5. Huippuohje fiksumpaan (ja vaikka mihin muuhunkin) jouluiseen herkutteluun! Suklaasoosi on piste iin päälle :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi,nämä tosiaankin sopivat hyvin jouluiseen pöytään,pieni vaihtoehto tavanomaiselle taatelikakulle;D Ja tuo suklaasoosi,nami!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Annemi,kiitos,nämä olivat tosi onnistuneita vaikka ovatkin hieman "erikoisia";D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...