maanantai 25. marraskuuta 2013

Kurpitsalatkes ja valon juhla

Tämän viikon torstaina täällä alkaa taas Hanukka eli valon juhla,joista olen aiemmin kirjoittanut täällä ja täällä. Hanukka-juhlaan,joka kestää 8 päivää ,kuuluvat munkit ja kaikenlaiset öljyssä paistetut herkut,kuten latkesit,joista klassisimmat ovat perunalatkesit.Olen joka vuosi yrittänyt tehdä hieman vaihtelevia latkes-pihvejä ja tänä vuonna teen ne kurpitsasta. Kurpitsalatkes tuli mieleen ,koska tänä vuonna amerikkalaisten Kiitospäivä ja hanukan ensimmäinen ilta osuvat samaan aikaan,mikä on historiallinen harvinaisuus ,sillä edellisen kerran näin kävi vuonna 1888 ja seuraava kerta on joskus valovuosien päässä....Joku markkinahenkinen keksikin,että tästä voisikin luoda kaksoisjuhlan,joka sai niinkin hassun nimen kuin Thanksgivukkah.....Hanukka-juhlan aikana kuuluu sytyttää joka ilta yksi kynttilä lisää 8 päivän ajan ja Thanksgivukkahin kunniaksi myynnissä on kalkkunanmuotoisia kynttelikköjä! Ja tuosta tuli sitten ajatus laittaa latkesit tänä vuonna kurpitsasta. Kurpitsana käytin tässä myskikurpitsaa mutta muutkin kurpitsat käyvät hyvin.

Kurpitsalatkes
  • noin ½ kg myski-tai muuta kurpitsaa
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 1-2 kananmunaa
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • suolaa,mustapippuria
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 tl kanelia
  • öljyä paistamiseen
Kuori kurpitsa,jaa se kahteen osaan ja leikkaa siitä sen kokoisia paloja joita on helppo raastaa.
Raastoin kurpitsapalat raastimen hienoa raastetta tekevällä puolella. Sen jälkeen raastoin joukkoon myös sipulin,mutta sipuli raastetaan karkealla terällä sillä muuten siitä tulee mössöä. Tämän jälkeen laitoin raasteen harsokankaaseen ja puristin raasteesta liialliset nesteet pois. Aika lailla nestettä lähti myös kurpitsasta.Tämän jälkeen lisätään kananmuna,jauhot ja mausteet ja sekoitetetaan hyvin.Massan annetaan hetken levähtää. Lämmitä paksupohjainen paistinpannu ,anna sen kuumeta ja lisää muutama ruokalusikallinen öljyä.Kun öljy on kuumaa,muotoile massasta pihvejä ja paista molemmat puolet niin,että pinnat ovat ruskeita ja rapeita.Yleensä teen kaikki kasvispihvit uunissa mutta näin Hanukan kunniaksi paistoin ne öljyssä .Jos nämä tekee uunissa,niin alle ja päälle levitellään öljyä.Öljyn tulee olla paistettaessa aika kuumaa sillä näissä tulee olla rapeat pinnat.  Nämä olivat pehmeät sisältä ja mietin että ehkä olisi voinut raastaa kurpitsaa myös sillä karkealla terällä tuon hienon terän sijaan. Mutta maku oli tosi hyvä;tämä oli namia:)

Näitä paistaessani mieleen tuli kaikenlaisia vaihtoehtoja,kuten makeat kurpitsalatket,joihin tulee makeutusta ja piparimausteita,tai latket,joihin tulee sekä kurpitsaa että perunaa (ja sipulia),tai makeat omena-kurpitsalatket.
Ja yksi valonjuhlan merkeistä on joka puolella näkyvät munkit.Tässä lempikahvilani Sugarin munkit,6 eri täytteellä.
Täkäläinen Roladin-kahvilakonditoriaketju on taas laittanut parastaan munkkien suhteen.
Ja mansikka-aika on taas alkanut täällä! Vielä ne ovat liian tyyriitä mutta kunhan ne täyttävät torin niin hintakin  laskee....

Ja pieni kysymys lukijoille:yleensä kirjoitan täkäläisistä pyhistä ja teen myös jonkinlaisen pyhään liittyvän ruuan,josta postaan tänne.Tuli mietittyä että kiinnostavatko tällaiset pyhiin liittyvät postaukset ketään?

47 kommenttia:

  1. no kiinnostaa :-)! juuri pyörittelen päässäni kesäkurpitsalatkeja ja sitten sellaista isoa perunalatkea (joka lipsahtais kyllä jo röstin puolelle) ja mietin että minkä kugelin vien sunnuntain hanukkalounaalle :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Olen joskus tänne blogiin muistaakseni laittanutkin kesäkurpitsapihvejä ,jotka voisivat käydä latkeseista. Minnes sä olet hanukkalounaalle menossa?

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Jiddishe Maman nimellä blogissa tunnetun kaverin luokse. Suunnittelu jyllää kuumimmillaan :-)

      Poista
    4. No teillä on sitten kiintoisa lounas ja varmaan paljon öljyssä paistettuja herkkuja kuten hanukkana kuuluukin tehdä;:D

      Poista
  2. Hei Jael ! Ne jos mitka kiinnostaa !!! Miten huomenna tapaaminen klo.15 Sugarissa ?? Harja mukana !! : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:mulla olisi huomenna iltapäivällä toinen vp-työni,mutta voin sen varmasti perua. Eli klo 15 Sugarissa.Muistathan missä se on;Even Gvirol 8,kukkakaupan vieressä...

      Poista
    2. ok.hienoa! Kerro viela,onko osoite pohjoises TAssa,mika nahtavyys tai iso katu lahel??

      Poista
    3. JOs tiedät missä on Tel Avivin cinemateekki niin ihan lähellä. Se on enemmän etelässä eli kun tuon Even Gvirol -kadun isot numerot ovat siellä pohjoisessa niin tuo alku on etelämpänä...

      Poista
  3. Noista perunajutuista varmasti tykkäisin :)

    VastaaPoista
  4. Ja, det är väldigt intressant att läsa! Allt ser så gott ut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trevligt att veta:) Munkarna ser goda ut,men tack och lov så gillar jag inte munkar,de är så kaloririka;D

      Poista
  5. Hei,
    Olen jo vuosia parantanut tai pahentanut matkakuumettani lukemalla blogejasi. Ne ovat todella kiinnostavia! Kirjoitat mukavasti Israelilaisesta arjesta ja elämästäsi siellä. Olen itsekin kokeillut muutamia julkaisemiasi reseptejä, ja hyviä ovat olleet! Vanhempani "hyppäävät" Israelissa vähän väliä ja saan heiltä onneksi "aitoja" mausteita... ;-) Olen muutamia kertoja Israelissa käynyt, opiskellut joskus hebreaakin ja minulla on siellä tuttavia. Kiitos, kun saan kauttasi vierailla siellä useammin kuin se "elävässä elämässä" on mahdollista! :-) Ja kysymykseesi vielä vastaus: kiinnostaa kyllä!

    Susanna Jyväskylästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Susanna,onpa kivaa saada tällaista palautetta,kiitos paljon:) Kiva kertoa täkäläisistä tavoista kun kuulee tällaista:)

      Poista
  6. No totta himskutissa kiinnostaa! Kysytkin vielä. :-)

    Taidanpa tehdä ukkelin yllätykseksi tällä viikolla näitä latkeja, kun myskikurpitsaakin näkyi vielä saavan kaupasta. Varmaan herkkua. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,kiva tietää.Mä vähän mietin että kiinnostaakohan....Juu hyviä olivat nämä:)

      Poista
  7. Kiinnostaa, kiinnostaa eli kirjoita vaan :) Kiva lukea näitä juttuja ja katsella herkullisia kuvia, paitsi nyt kun ei ole toivoakaan saada tähän aikaan mistään munkkia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma,kiva tietää niin ei tarvitse sitten miettiä tuota.Tähän aikaan vuodesta tosiaankin näkee munkkeja ihan joka paikassa,mutta onneksi en ole erityisesti niiden ystävä;D

      Poista
  8. Olen asunut vuoden Israelissa (lähellä Jerusalemia ja Herzeliyassa) v. 1979 - 1980. Olin osan aikaa ruoka-alan töissä. Sitä ennen asuin Lontoossa, jossa juutalainen ruoka- ym. kulttuuri tulivat jo tutuksi. Mielestäni juutalaisuuteen pääsee sisälle juuri ruuan ja niihin liittyvien juhlien kautta. Mielelläni luen niistä kuvauksiasi. Ehkä voin hyödyntää niitä työssänkin. Olen ruoka-alan opena Suomessa. Olen löytänyt blogisi vasta äskettäin. Ehkä olet jossakin vaiheessa kertonutkin, miten ja milloin olet päätynyt Israeliin ja millaisia töitä olet siellä tehnyt.

    Israel vuoden aikana korvakuulolta oppimani heprea oli lähinnä ruoka-alan sanastoa. Tosin en tiedä tänäkään päivänä sanojen kirjoitusasua. Kun englannilla pärjäsi hyvin, niin ei ollut motivaatiota opiskella hepreaa. Viimeksi olen käynyt Israelissa vajaat 3 vuotta sitten. Tel Avivin pohjoispuolella olevan Herzeliyah Pituachin rannassa oli ruokakauppa keväällä 1980. Kävin siinä työni puolesta lähes pävittäin. Ja mikä ihmeellistä - sama kauppa löytyi sieltä nytkin. Kaupassa työssä ollut nuori nainen oli silloisen omistajan lapsenlapsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista kuulla:) Ja oikeassa olet ,tietyt ruuat liittyvät niin paljon kulttuurin ja sitä kautta todellakin oppii paljon juutalaisuudesta. Kiva että löysit tänne! Olen tainnut enemmän mainita tänne tulosta tuon toisen blogini kautta. Heprea ei olekaan mikään kauhean helppo kieli oppia.Vaikka puhun sitä täysin sujuvasti ,samoin luen niin kirjoittamisen kanssa välillä jää sormi suuhun;D Onpa jännää että siellä kaupassa nyt oli entisen omistajan lapsenlapsi töissä!

      Poista
  9. Ehdottomasti kiinnostaa :)
    Kurpitsalatkesit (vai miten lie taivutetaan, latket?) vaikuttavat herkulta! Ohje talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele:) Ihan oikein taisit taivuttaa nuo monikossa eli minäkin sanon latkesit. Nämä olivatkin hyviä!

      Poista
  10. Kurpitsalatke kuulostaa järkevämmältä kuin kalkkunanmuotoinen kynttelikkö ;) ... :D

    VastaaPoista
  11. Noi Roladinin munkit on ihan hirveita, niita pitaa syoda 8 paivaa perakkain ja maistaa joka laatua. Kumma kun taalla ei oo kovin lihavia ihmisia kun ottaa huomioon, etta joka toinen viikko melkein on jotkut lihottavat juhlat :D:D
    Ihanaa Munkki-juhlaa sulle!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui,minkä takia niitä pitää niin monta syödä vai onko ne niin houkuttelevia että joka makua pitää maistella;D Mä en ole onnekseni koskaan välittänyt munkeista,muuten en mahtuisi ovesta ulos jos noita söisin.Mutta kieltämättä nuo on houkuttelevan näköisiä.....Kiitos samoin sulle ,hyvää Hanukkaa!

      Poista
  12. Kyllä kiinnostaa. Kirjoita vaan jatkossakin pyhäpäivistä ja niihin kuuluvista ruoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Näiden palautteiden pohjalta sitten kirjoitain niistä mielelläni:)

      Poista
  13. Oih, siellä siis alkoi mansikkakausi. Oih ja voih. Herkuttele munkin edestä niillä punaposkilla =)

    Pitää kokeilla joku kerta näitä latkeseja. Näyttävät tosi herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta,tuntuu että tuo mansikkakausi alkaa täällä joka vuosi aikaisemmin ja aikaisemmin,Olin torilla sulkemisaikaan ja yhden kojun viimeiset mansikkarasiat myytiin edullisesti.Ostin eivätkä olleet mitenkään makeita mutta muutama tippa balsamietikkaa sai sen makeuden esille.Latkesit ovat hyviä:)

      Poista
  14. Thanksgivukkah, oh my! Mutta kurpistalatkeja ottaisin mielelläni :) Kalkkunan muotoisista kyntteliköistä en ole niinkään varma...

    VastaaPoista
  15. Outi,jos tuo yhteensattuminen on kerran parissa sadassa vuodessa niin pitää kai siitä ottaa kaikki irti;D Ja nuo kalkkunakyntteliköt,no en ainakaan omaan kotiini sellaista huolisi mutta kurpitsalatkesit olivat hyviä:)

    VastaaPoista
  16. Toki kiinnostavat! :)
    Hyvää Hanukkaa!

    VastaaPoista
  17. Kyllä kiinnostaa. Muiden maiden kulttuurin on kiva tutustua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva:)Minäkin tykkään tutustua muihin kulttuureihin:)

      Poista
  18. Kuten monet jo tuossa sanoivatkin, niin muihin kulttuureihin tutustuminen joko itse paikanpäällä asumalla tai kivoista blogeista lukemalla on mukavaa ja opettavaista.

    VastaaPoista
  19. Juhlapyhiin liittyvät perinteet ja kulttuurijutut kiinnostaa, ilman muuta! Yritän itsekin tänä vuonna tehdä jonkinlaisen postauksen perulaisesta joulunvietosta (joulutorien aika on täällä jo alkanut ja niistä jo kirjoitinkin).

    En muuten ole yleensä erityisesti munkkien ystävä, mutta tuosta munkkivalikoimasta voisin kyllä poimia muutamankin maistiaisen :)

    VastaaPoista
  20. Anna,perulaisesta joulunvietosta olisikin kiva kuulla:) Ja muistankin sen joulutoripostauksesi! Minäkään en munkeista paljon välitä mutta kyllä kuitenkin voisin yhden Roladinin munkin syödä:D

    VastaaPoista
  21. Oi hitto miten upeita munkkeja! Täytyy napata ideat ensi pääsiäiseksi. :) Miten ei ole koskaan tullut mieleen koristella munkkejä!! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...