maanantai 11. marraskuuta 2013

Juustoiset kukkakaalipyörykät (gluteenittomat)

Löysin torilta kauniin kukkakaalin ja bussissa matkalla kotiin mietin miten sen käyttäisin.Bussista poistuesssani jo tiesin:teen kukkakaalista kukkakaalipyöryköitä.No oikeastaan näistä tuli enemmän littanoita pihvejä,mutta erittäin hyviä;pehmeitä sisältä ja rapeita ulkopuolelta.Pyörykkämassaan lisätyt murskatut ja paahdetut mantelit antoivat kivasti suuntuntumaa .

Kukkakaalipyörykät (aika monta tästä tuli,unohdin vaan laskea kuinka monta...)
  • noin 800 kukkakaalia,joko tuoretta tai pakastettua
  • 3 kukkurallista ruokalusikallista hienoksi silputtua persiljaa
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 3 pieneksi leikattua kevätsipulin vartta
  • 1 kananmuna
  • suolaa,mustapippuria,mausteita (käytin etiopialaista berbere-maustetta,jota tungen joka paikkaan)
  • 150 gr fetajuustoa(omissani oli lampaanmaitofetaa)
  • 1 dl riisijauhoa
  • 50 gr paahdettua ja murskattua mantelia
  • oliiviöljyä leivinpaperin päälle sekä pyöryköiden päälle













Monitoimikone on aika oleellinen näitä pyöryköitä tehdessä,sillä en tiedä milla muulla laitteella saa kukkakaalista tehtyä murumaista seosta.... Eli laitoin  kukkakaalin kukinnot monitoimikoneeseen ja tein siitä kukkaalimurua. Koska monitoimikone oli jo käytössä,hienonsin siinä myös persiljan ja kevätsipulin,jotka lisäsin kukkakaalimurujen joukkoon.Murensin sekaan fetajuustoa,lisäsin kananmunan, mausteita ,riisijauhoa sekä paahdettuja manteleita.Ennenkuin kukkakaali murennetaan ,tulee sen olla täysin kuiva,eli laitoin kukinnat ensin lävikköön ennenkuin lisäsin ne monitoimikoneeseen.Seos sekoitetaan hyvin ja tässä vaiheessa kannattaa hieman maistella sitä ja tarkistaa,tarvitseeko lisätä suolaa tai muita mausteita. Jos seos tuntuu liian löysältä,voi riisijauhoa hieman lisätä ja jos gluteenittomuus ei ole tärkeää,voi riisijauhon korvata vehnäjauhoilla.Laitoin massan jääkaappiin lepäämään noin tunniksi ennenkuin tein siitä pyöryköitä. Otin massasta runsaan ruokalusikallisen ja pyörittelin siitä pyöryköitä,jotka asettelin öljytyn leivinpaperin päälle.Sivelin öljyä myös palleroiden päälle.
Kuten kuvasta huomaa,se pallomainen muoto ei ollut enään pallomainen uunissa olon jälkeen mutta ei se mitään. Paistoin pyöryköitä 200C-asteessa kunnes ne pyörykät olivat saaneet päältä väriä,jonka jälkeen käänsin pyörykät ja paistoin niitä vielä kunnes toinenkin puoli oli saanut väriä.Minun on hieman vaikeaa sanoa paljonko aikaa tuohon meni sillä tein nämä miniuunissani,jonka termostaatti on hieman ongelmallinen.....
Kukkakaalipyöryköiden annetaan jäähtyä jonkun verran ennen syömistä.Minusta nämä eivät kaivanneet mitään kastiketta;olivat hyviä salaatin seurana.
Leipäkauppa torilla.Ne harvat kerrat kun ostan leipää tykkään ostaa kuvassa näkyviä tummahkoja täysjyväsiemensämpylöitä,jotka ovat tosi hyviä. Niiitä saa 5 hieman yli 2 eurolla,mutta tuo kiva myyjämies pistää melkein aina yhden ylimääräisen mukaan.....
Seesamirinkuloita;täysjyväisinä ja tavallisina

22 kommenttia:

  1. Nayttaa hyvalta! Mista ostat berbere-maustetta?
    Minun suosikkileipani torilla on Lechamim-kaupan siemenilla paallystetyt focacciat.
    Valkosta jauhoahan niissa vain on mutta NIIN hyvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Berbereä ostan Tahana Mercazitin lähellä olevasta etiopialaisten kaupasta mutta sain myös ison pussin etiopialaiselta sairaanhoitajaystävältäni,joka tuli taas puokeksi vuodeksi sinne vapaaehtoispaikkaani.Ihan lyömätön maustesekoitus! Lechaminin leivät ovatkin sairaan hyviä mutta hurjan kalliita.Nuo siemensämpylät ovat hinta-laatusuhteeltaan ihan mahtavat.Ne löytyy kun Lechaminin kaupasta mennään alaspäin....

      Poista
    2. Kalliita ovat mutta niin hyvia etta en hinnasta piittaa! Kayn siella varmaan vaan noin kerran kuussa, joten
      se ei niin haittaa. Onneksi kayn niin harvoin, muuten voisi lompakon lisaksi painokin nousta pilviin.

      Poista
    3. No kerran kuussa ei liiaksi paina kukkarossa.Kaikki mitä he tekevät on ihan mielettömän hyvää mutta ylihinnoiteltua.Mutta niin hyvää ettei ihme että Nykissäkin ovat suosittuja...

      Poista
  2. Just kuolasin yhden toisen kukkakaalipihvireseptin äärellä mutta sain itse aikaiseksi vain höyrytettyä kukkista ja savupsprikasoosia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,höyrytetty kukkis ja savupaprikasoosikin kuulostaa hyvältä!

      Poista
  3. Oi miten ihana ohje.Olen ihan täysin "kaalihullu" eli kaikki kaalit ovat reseptilistalla ykkösiä ja ihan vaan yksinkertaisesti laittaen !!!! Mutta tätä taidan laittaa ensiviikolla...reseptejä kertyy... hauskaa.. !!! :) Kiitos Jael !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli,minäkin olen hulluna kaikenlaisiin kaaleihin:) J aole hyvä vain,toivottavasti tykkäät!

      Poista
  4. Nam, tätä pitäisi kokeilla! Täytyy kysyä koululla meidän eritrealaisilta, tunteeko ne tuon berberen. Ja jos tuntevat, niin tietävätköhän jos sitä saisi jostain täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä he tuntevatkin.Eritrealainen ja etiopialainen keittiö ovat kovin samankaltaisia,ainakin sen mukaan mitä olen täällä nähnyt ja täällä olen nähnyt berbereä myös eritrealaisten kaupassa.

      Poista
    2. Kyllä löytyy berbereä kuulemma lähikaupungin asia-kaupasta (ulkomaalaisbutiikki) :). Olivat aivan innoissaan, kun kyselin semmoista. Meillä puhutaan paljon ruuasta oppilaitten kanssa. Viime perjantaina viimeksi Iranin pakolaisten kanssa "herkuteltiin" kaikella mukavalla. Mulle on monet heidän herkut tuttuja Israelin ajoilta. Ruokien nimetkin usein muistuttavat myös toisiaan.

      Poista
  5. Kukkispyörykät kuulostavat ihanilta. Kukkis on niin hyvää että. Hieno resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkis on tosiaankin ihanaa (samoin se parsakaaliserkku;D).Kiitos:)

      Poista
  6. Taas ihanan kuuloinen ja nakoinen resepti! Pitaa ehdottomasti tehda naitakin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna,nämä oli hyviä:)Kerro sitten mitä tykkäsit!

      Poista
  7. Melkoisen ihana ohje! Kirjoitan sen ylös ja kokeilen joku kerta.:)

    VastaaPoista
  8. Siis aivan ihana ohje, ihan must to do...kiitos :).

    VastaaPoista
  9. Sulla on tässä nyt monta ohjetta, jotka on ihan pakko testata! Nämä kukkakaalit ja kalatacot ihan ensimmäisenä :)

    VastaaPoista
  10. Näitä on ihan pakko tehdä. Reilun viikon päästä meille tulee vieraita, joille ihan varmasti teen näitä herkkuja. Kiitos reseptistä Jael =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...