keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kaneliset peruna-omenalatket

Öljyssä paistetut kasvispihvit eli latkes  ovat edelleenkin mielessä,vaikka itse niihin liittyvä Hanukka-pyhä alkaa vasta huomenna. Ajattelin tehdä satsin klassisia perunalatkeja,mutta pöydällä olleet jo hieman väsähtäneet vihreät omenat saivat toisiin aatoksiin.Perunan sekaan tuli omenaa ja mausteeksi kanelia ja chiliä,ja vannon että nämä ovat parhaita latkeja  ikinä! Olen aiemmin tehnyt sekä perunalatkeja että makeita omenalatkeja ,mutta tästä kombosta tuli aivan mielettömän ihania! Sellaisia,joita takuulla tulen tekemään toistekin.

Kaneliset peruna-omenalatkes
  • hieman yli 600 gr kiinteää perunaa (ennen kuorimista)
  • 1½ suurehko vihreä omena (Granny Smith)
  • 1 kananmuna
  • 4 rkl vehnäjauhoa
  • suolaa,pippuria
  • 1 tl chiliä
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • öljyä paistamiseen
Ensin kuorin perunat ja raastoin ne raastimen karkealla terällä.
Käytän perunaa todella harvoin enkä oikein edes tunne täkäläisiä perunalajikkeita,mutta hevi-kauppiaan mielestä nuo punakuoriset sopivat kaikkein parhaiten kasvispihveihin.Kun olin raastanut perunat kaadoin vettä päälle,sillä halusin päästä eroon liiasta tärkkelyksestä ja annoin perunaraasteen likoa jonkun ajan.
Perunaraasteen liotessa kuorin omenat ja raastoin  nekin raastimen karkealla terällä.Raasteen laitoin sideharsopussiin ja puristin siitä nesteet pois;ja siitä annos tuoretta omenamehua:) Perunaraasteen laitoin lävikköön ja huuhtelin kunnes siitä irtoava vesi oli kirkasta. Perunaraaste meni nyt sideharsopussiin ja puristin siitä liiat nesteet pois.  Raasteen joukkoon sekoitetaan  kananmuna,ja tämän jälkeen jauhot,mausteet sekä leivinjauhe.Sekoitetaan erittäin hyvin.
Paistinpannu lämmitetään kuumaksi,siihen kaadetaan reilu annos öljyä,jonka kuumennettua massasta otetaan noin ruokalusikallinen ja se taputetaan pyöreäksi ja litteäksi phviksi.Paistetaan kunnes molemmat puolet ovat ruskistuneet rapeiksi. Öljyn ja pannun tulee olla kuumaa ja öljyä tarpeeksi;sitä lisätään pannuun tarvittaessa.Latket tarjotaan lämpimänä;yleensä joko omenasoseen kanssa tai vaikka kermaviilikastikkeen kanssa,mutta minusta nämä maistuvat parhaimmilta ihan sellaisinaan. Kuvassa näkyvän oliiviöljykannun ostin eilen illalla torilta:Olia-oliiiviöljykauppa oli ostanut niitä suuren erän ja ne maksoivat vain 2 euroa kappale! Nyt harmittaa etten ostanut toista,sillä tuo olisi ollut kiva lahjanakin.Ne taisivat mennä sellaista vauhtia ettei sinne enään tainnut jäädä yhtäkään....
Illansuussa oli mukavaa istua viinilasillisella torin pikku viinikaupan pöydän ääressä ,rupatella Suomesta tulleen uuden tutun kanssa ja katsella torin menoa.

23 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä. Omena sopii hienosti suolaisiin ruokiin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,olivat hurrrrrrjan hyviä! Omput tosiaankin sopivat kivasti myös suolaisiin juttuihin:-)

      Poista
  2. Varmaan mukavat tuoksut ilmoilla kun näitä tekee? Omena ja kaneli on kyllä sellainen yhdistelmä että oksat pois. Ja täähän menis heittämällä vielä joulupöytäänkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvät tuoksut ,ainahan kanelista sellaista tulee,rakastan sitä tuoksua:) Mäkin ajattelin että tämä voiskin sopia myös joulupöytään...

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Tack:) Måste säga att de här var nog bland de godaste latkes som jag har någonsing gjort (äller ätit;D)

      Poista
  4. Ihanan lämmittävä makukombo. Taatusti maistuvat hyviltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,tämä oli mieletömän hyvä kokeilu ja takula tulen tällaisia tarjoamaan toistekin:-)

      Poista
  5. Oljykannu nayttaa tosi hienolta !!! Se lahteekin huomenna kohti Suomea :) Viimenen paiva taalla lammossa.Kiitos mukavasta iltapaivasta seurassasi ! On lahdettava etta voi taas palata. :)

    VastaaPoista
  6. Anneli,tuo kannu onkin tosi hyvä löytö:-) Ja samoin kitos sinule mukavasta seurasta:-) Hyvää ja turvallista kotimatkaa!

    VastaaPoista
  7. Ai nyt tuli tällainenkin latkesohje. Täytyy pistää molemmat tulemaan nyt viikonloppuna =)

    Kiitokset maukkaista ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta,mielestäni nämä voittavat nuo edelliset.Olivat siis aivan mahtavan hyviä:) Kerro sitten mitä tykkäsit...

      Poista
    2. Kyllä olen tykännyt sun ohjeista, niistä mitä olen kokeillut. Joskus on tarvinnut tehdä kahdesti ennenkuin olen tehnyt kaikki kohdat oikein ;-) Tuo kaneli houkuttelee todella kovasti, kaneli on parhaita mausteita =)

      Oikein ihanaa viikonloppua sinulle ♥

      Poista
    3. :) Kaneli on tosiaankin ihanaa,kuuluu lempimausteisiini!

      Poista
  8. Näyttävät ihan mielettömän herkullisilta. Mietin, että voisin kokeilla näitä lantusta. Nuo kaikki maut voisivat sopia sen kanssa myöskin.

    Mahdottoman makee öljykannu. Minullakin käy välillä niin, että kun teen loistolöydön, olen niin ilahtunut, etten hoksaa ostaa samalla toista, jonka voisi antaa sitten ystävälle jouluna tai muuna lahjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi että kesti vähän aikaa vastata tähän.En tiedä miten lanttu tuohon sopisi,itse en ole kauheasti lantun ystävä,mutta olisi kiinnostavaa kuulla millaista sellaisesta tuli... Tiedätkö,menin tänään uudestaan torille ja siellä oli vielä muutama! Ostinkin sitten yhden lisää lahjaksi...:)

      Poista
  9. Ai että näyttää hyviltä! Ensin luulin että ne olis makeita (oon v-ä-h-ä-n perso makealle ikävä kyllä…) ja kuvittelin että kermaviilistä tulis sellanen vaniljainen tai hunajainen lisuke noille latkeseille. Oisko hyvää sellainenkin? ;)

    Me pidetään huomenna pikkujoulut suomalaisen kaverin kanssa, Italiassa asutaan molemmat. Lähden etsimään bataatteja et sais tehtyä lantunkorvikelaatikkoa, sanovat sen olevan tosi hyvää. :) Latkesit täytyy kokeilla myös, mutta seuravalla kertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista tuli tosi hyviä:) Nuo eivät ole makeita mutta ihan pikkuisen makeutta antaa kuitenkin se omppu. Mutta ihan hyvin voisi tuohonkin sopia joku vaniljainen tai hunajainen lisuke! Bataattilaatikko,varmaankin hyvää! Ja oikein hyviä pikkujouluja sinne Italiaan:)

      Poista
  10. En ole vielä niitä edellisiäkään latkeja ehtinyt tehdä, ja sinä postaat jo toisen yhtä houkuttelevan herkun. Nyt tulee valinnan vaikeus. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,molemmat hyviä mutta jos mun pitäisi valita niin nämä olivat vieläkin paremmat....

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...