sunnuntai 17. elokuuta 2014

Budjetti-ateria 4:lle -haaste,sainpas toteutettua...


Kun minua pyydettiin tähän 4 hengen ateria-haasteeseen alle 30 eurolla;(linkki Cuponationiin  ei enään toimi)ajattelin että enhän  minä voi siihen osallistua,sillä asun eri maassa suurimman osan ajasta. Valuuttakin on eri...mutta kun minulle vakuutettiin että voin siihen hyvinkin osallistua niin aloinkin suunnittelemaan tuota ateriaa. Loppujen lopuksi hintataso kaupoissa ei ole merkittävästi erilainen täälläpäin;jotkut ainekset ovat kalliimpia täällä,jotkut halvempia. Käänsin hinnat päivän kurssin mukaan euroiksi,ja  näin sain tehtyä 3 ruokalajin aterian 4:lle;eli alkuruuan ,pääruuan ja jälkiruoan,ja loppusummaksi tuli hieman alle tuo 30 euroa. Jos olisin valmistanut tämän aterian Suomessa;olisin todennäköisesti marssinut Lidliin hankkimaan suurimman osan aineksista;siellä kun on sekä edullista että hyviä tuotteita (ainakin minun mielestäni...).

Alkupala:lähestyvä syksy innostaa kokkaamaan juureksia....
Täytetyt punajuuret fetalla,punajuurisiirapilla   ja ruohosipuliöljyllä
  • 4 keskikokoista punajuurta
  • 2 rkl balsamietikkaa+1 rkl öljyä
  • suolaa,mustapippuria maun mukaan
  • 1 rkl sokeria 
  • 150 gr fetajuustoa
  • 2 dl oliiviöljyä
  • kourallinen ruohosipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
Punajuuret pestään ja leikataan molemmilta puolilta tasaiseksi,ja keitetään ,kunnes ne ovat sen verran pehmeitä että niitä pystyy hyvin leikkaamaan  veitsellä. Punajuurten annetaan  jäähtyä lävikössä ,jonka jälkeen ne kuoritaan.Punajuuren keitinliemestä säästetään noin  2 dl ja lientä  keitetään kattilassa kokoon hieman siirappimaiseksi sokerin ,öljyn(1 rkl) ja balsamietikan kanssa.Maistetaan ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Punajuuriin kaiverretaan syvä kolo ,niin että punajuuren seinämät ovat tarpeeksi paksuja eivätkä mene rikki.Punajuuret sivellään punajuurisiirapilla,joka antaa niille hieman kiiltoa..Punajuurista kaiverrettu osa pilkotaan hienoksi ja siihen lisätään hieman punajuurisiirappia. Maistetaan ja lisätään pippuria tai suolaa jos tuntuu siltä.Punajuuret täytetään kerroksittain niin että ensimmäinen kerros on punajuurimurskaa ja viimeinen kerros fetajuustoa.  Valmistetaan ruohosipuliöljy: ruohosipulia,valkosipulia ,oliiviöljyä ,suolaa ja mustapippuria blendataan tasaiseksi ,jonka jälkeen öljy siivilöidään. Täytetyt punajuuret asetellaan annoslautaselle;lautasen reunoille kaadetaan ruohosipuliöljyä. Punajuuret koristellaan ruohosipulilla ja päälle ripotellaan hieman punajuurisiirappia. Ripottelin myös punajuurisiirappia  lautaselle kuvan mukaan.Tästä tuli sekä edullinen että kaunis alkupala.


 Alkupalan budjetti:(hinnat laskettu euroissa päivän kurssin mukaan)
  • 4 punajuurta-1,4 eur
  • feta -1,7 eur -maitotuotteet ovat täällä yleensä kalliimpia kuin Suomessa, mutta eräässä herkkukaupassa on vuohenmaitofeta melkein aina tarjouksessa,joten feta tuli sieltä..Se oli noin 300 gr palasena,josta käytin puolet eli 150 gr. Hinta siis laskettu tuolle 150 grammalle.
  • ruohosipuli - 0,5 eur 
  • Muut ainekset  eli öljy,sokeri,mausteet,valkosipuli  ja balsamietikka olivat jo ennestään  kotona,joten alkupalaan ostetut tuotteet maksoivat  siis yhteensä   3,6 eur. 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Pääruoka-Merianturaa appelsiini-ruskistettu voi-kastikkeessa sekä appelsiinilla maustettua porkkanaquinoaa
Kala+kastike:
  • 8 merianturafilettä
  • 40  gr   voita +30 gr kastiketta varten
  • 3 dl appelsiinimehua
  • ½ dl sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria
  • 4 appelsiinirengasta
  • 1 rkl persiljasilppua
  • jauhoa kalafileitten leivitykseen
Appelsiinilla maustettu porkkanaquinoa
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 1 tl appelsiininkuoriraastetta
  • 2.5  rkl oliiviöljyä
  • suolaa,pippuria
  • 2,5 dl quinoaa
  • 5 tai hieman enemmän dl vettä
Kala :Jättimarketissa huomasin että pakastemerianturaa oli erittäin edullisesti tarjouksessa,joten siitä syntyi pääruoka.Pakkauksessa oli 8 filettä. Mieluummin olisin käyttänyt tuoretta kalaa mutta silloin budjetin leijonaosa olisi mennyt siihen.Sama juttu olisi ollut pakastelohen kanssa.  Laitoin edellisenä iltana kalan jääkaappiin sulamaan,ja seuraavana päivänä  kuivasin fileet mahdollisimman kuiviksi.  Ripottelin vehnäjauhoa lautaselle ja kieritin siinä kalafileet,niin että jauhoa tarttui hyvin pinnalle,Sitä ennen olin ripotellut kalan pinnoille suolaa ja pippuria. Laitoin kuumalle pannulle voita sekä hieman öljyä ja paistoin kalafileet siinä,niin että  molemmat puolet saivat väriä.  Merianturaa käännellään varoen,ettei filee mene rikki. Fileet pidetään lämpimänä sillä välin kun kastike valmistetaan.

Kastike:
Noin 30 gr voita ruskistetaan paistinpannussa kunnes se alkaa tuoksua mukavan pähkinäiseltä,Vaahto kuoritaan pois ja appelsiini-ja sitruunamehu kaadetaan pannulle ja kastiketta keitetään kokoon ,kunnes se hieman paksunee.Ohueksi leikatut appelsiinirenkaat keitetään kastikkeessa jonkun aikaa,kunnes ne pehmenevät,jonka jälkeen ne poistetaan kastikkeesta.Kastikkeeseen   voi lisätä hieman Maizenaa,jos haluaa.Loppuvaiheessa kastikkeeseeen lisätään silputtu persilja. Maustetaan suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Porkkanaquinoa
Porkkanat kuoritaan ja niistä otetaan kuorijalla ohuita suikaleita,jotka leikataan pienemmiksi. Oliiviöljyä kuumennetaan kattilassa ja porkkanat  kuullotetaan öljyssä,kunnes ne pehmenevät. Quinoa lisätään kattilaan ,sekoitellaan joitakin minuutteja porkkanoiden kanssa.Päälle kaadetaan vesi,lisätään appelsiininkuoriraaste sekä suolaa ja pippuria.Quinoan annetaan kypsyä kannen alla kunnes quinoa on valmista.Maistellaan ja lisätään suolaa & pippuria jos tuntuu siltä.

Annoksen kokoaminen: Minulla oli jokaiselle syöjälle 2 merianturafilettä,jotka asettelin lautaselle lomittain.Päälle kaadoin appelsiinikastiketta ja jokaisen kala-annoksen päälle tuli appelsiinirengas.Quinoaa painelin pyöreään desimittaan,ja kaadoin quinoan lautaselle. Kala-annos oli tosi hyvää ja etenkin ruskistettu voi-appelsiinikastike oli mielettömän hyvää.Sitä tulee takuulla tehtyä toistekin,niin hyvää se oli.

Kalan ja quinoan lisäksi tarjolla oli jäävuorisalaattia ja kirsikkatomaatteja,perusvinaigretilla.
Pääruoan budjetti:
Käytin siis tarjouksessa olevaa pakastekalaa.Hinta oli erittäin edullinen mutta jäätä kalan päällä oli pakkauksen mukaan 20 % ,ja minusta jopa hieman enemmän.
  • 8 merianturafilettä (pakaste) -5,40 eur (sulatettuna noin 700 gr)
  • 100 gr voipaketti - 0,9 Eur
  • 2 porkkanaa +nippu persiljaa-yhteensä - 0,9 eur
  • 4 appelsiinia - 1,10 eur
  • 2,5 dl quinoaa -  1,7 eur (quinoan ostin irtopainona)
  • 1 jäävuorisalaatti+ muutama kirsikkatomaatti 1,3 eur
Viiniähän pitää aterialla myös olla. Tämä aika perusvalkoviini maksoi 7,5 eur. Haaveilin tälle aterialle Villa Antinorin valkoviiniä,mutta se maksoi 12,7 eur,niin että piti tyytyä tähän halvempaan,ettei budjetti ylity...

Pääruuan ostokset viineineen  maksoivat yhteensä 18,8 eur. Öljy,jauho ja mausteet sekä sitruuna   löytyivät ennestään keittiöstä.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Jälkiruoka: Suklaakupit mokka-rommi-valkosuklaavaahdolla

Jälkiruokana näin silmieni edessä erittäin suklaisen jälkiruuan,ja mietin että pitääkö budjetti jos teen tätä. Mutta pitihän se!
  • 250 gr tummaa suklaata (käytin 60% tummaa suklaata)
  • noin 250 ml kuohukermaa
  • 225 gr valkosuklaata
  • 2 rkl instantkahvimuruja
  • 2 rkl rommia
Mokka-rommi-valkosuklaavaahtoa (tai kreemiä) varten lämmitin kerman vesihauteessa ja lisäsin kuuman kerman joukkoon ensin  kahvimuruja ja sen jälkeen valkosuklaan.Sekoitellaan sulava valkosuklaa hyvin kerman joukkoon.Kun seos on hieman jäähtynyt,lisätään rommi . Seos laitetaan jääkaappiin,ja täysin kylmä seos  vatkataan vaahdoksi.Tämä on muuten syntisen hyvää!

Tumma suklaa sulatetaan vesihauteessa ja se temperoidaan. Siitä tehdään kuppi näin:

Otetaan kertakäyttökuppi,ja leikataan se auki aina pohjan puoliväliin saakka,minkä jälkeen leikattu kohta teipataan kiinni.Näin suklaakuppi on helppo irroittaa jähmettymisen jälkeen kertakäyttökupista.Käytin tässä vähän turhan suuria kertakäyttökuppeja,minkä vuoksi suklaata ja kermaa meni enemmän,mutta tähän  käy periaatteessa mikä tahansa kertakäyttökuppi.



















Vähän sotkuistahan tämä puuha oli,mutta kun ajattelee lopputulosta niin.....Eli sulaa suklaata kaadetaan reilusti kuppiin ja kuppia käännellään niin että pohja ja seinämät ovat täysin suklaan peitossa.Jos suklaa on liian paksuhkoa,voi lusikalla hieman tasoittaa suklaata seinämille. Tämän jälkeen kuppi käännetään ylösalaisin ja annetaan ylimääräisen suklaan valua pois.Suklaakuppi laitetaan jääkaappiin jähmettymään,jonka jälkeen teippi poistetaan ja suklainen kuppi irroitetaan varovasti kertakäyttömukista. Noita mukia kannattaa varmuuden vuoksi tehdä muutama ylimääräinen,sillä yksi meni rikki,ja jouduin sulattelemaan suklaata uudelleen ja toistaa koko prosessi... Suklaakuppeihin lusikoin kahvilla ja rommilla maustetun valkosuklaavaahdon ja ripottelin päälle hieman kaakaota.  Kuppeja kannattaa käsittellä varoen täytettäessä,etteivät ne mene rikki. Miten tällaista jälkiruokaa sitten syödään? No vaikka niin että syödään mielettömän herkullinen vaahto lusikalla tai sitten laitetaan paperia kupin ympärille ja syödään sitä kuin jäätelötötteröä;D

Jälkiruuan budjetti:
  • Tumma suklaa 2,5 eur (marketissa oli 3 levyn kimppatarjous
  • 1 kermatetra  1,4 eur (kermatetrat ovat täällä 250 ml per kpl) 
  • valkosuklaa 2,6 eur (valkosuklaakin  oli 3 levyn kimppatarjouksena)
Rommia ja kahvia löytyi kotoa eli ei tarvinnut ostaa.Jälkiruuan ostokset maksoivat siis 6,5 euroa.

Koko aterian yhteisumma oli 28,9 euroa,eli juuri ja juuri pysyin budjetissa.Viinin poisjättäminen olisi halventanut aterian hintaa reilustikin.

29 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen menu. Ihan kateellisena katson tuota merianturaa - täällä ei taitaisi tuolla budjetilla onnistua...

    Aina välillä tekee ihan hyvää katsoa, miten edullisesti pystyy ruokaa tekemään. Yllättävän hyvin voi syödä yllättävän halvalla, kun vähän pohtii ja näkee vaivaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:ensin vähän tuskastuin sillä täällä on just pahin hellekausi ja mun ilmastointilaitteeni vähän huonokuntoinen...mutta onnistuihan se ja olin tyytyväinenkin.Tuo meriantura oli todellakin halvalla tarjouksessa;sen takia sitä tulikin käytettyä mutta tuohon sopisi mikä tahansa hyvin koossa pysyvä pakastekala. Totta,kun suunnittelee ja miettii etukäteen,niin voi hyvinkin laatia tuollaisen menun aika edullisesti.

      Poista
  2. Minuakin pyydettiin tuohon haasteeseen mukaan. Kuulosti tosi mielenkiintoiselta, mutta aikataulu oli niin tiukka, että tässä tilanteessa en nyt voinut mitenkään osallistua. Sinä olet kyllä taikonut todella hienon aterian edullisesti, kun viinikin sentään vie aika ison osan budjetista. Mutta tietenkin viiniäkin pitää aina hienolla aterialla olla. Kaikki kuulostaa tosi herkulliselta ja varsinkin nuo suklaakupit on tosi ihanat. Tuota kuppi-ideaa pitää joskus käyttää.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,,minua hieman ensin kauhistutti ajatus tuosta sen jälkeen kun olin jo suostunut mutta tulihan tuosta sitten ihan ok ateria. Viini tosiaankin vie suuren osan,vaikka ostin ihan perusviiniä. Suklaakupeista tykättiin tosi paljon ja vaikka siinä olikin vääntämistä niin lopputulos oli sen arvoinen:)

      Poista
  3. Kiva haaste ja onnistuminen täysi 10. Itsekkin pidän kovin juurikin hyvää edullisesti - periaatteesta, ja voin vakuuttaa, että jo 15-20 eurollakin saa erittäin maukaan ja ravitsevan kolmen ruokalajin menyyn neljälle.:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta:kiitos:;) Muutenkin yritän pitää kiinni tuosta periaatteesta,eli että ihan edullisestikin voi tehdä hyvää ruokaa.Etenkin juureksista saa tehtyä niin paljon hyvää ja ne ovat edullsiakin:)

      Poista
  4. Vaikuttaa tosi herkulliselta. Oikeastaan tekisi mieli kokeillakin, sen verran tuossa on haastettakin meikäläiselle (jo että löydänkö kaikkia aineksia kaupasta) kun en mikään kovin kummoinen kokki ole. Mitähän noiden tekemiseen menee aikaa? Jälkkärin voi ainakin tehdä etukäteen, mutta entä alkupala? Voiko sen tarjoilla kylmänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkatar:herkullista olikin:) Kyllä noita aineksia pitäisi löytyä helposti;en käyttänyt mitään kauhean erikoisia aineksia noissa. Tein suklaakupit etukäteen,joten ennen tarjoamista ne oli helppo täyttää ja punajuuret tarjotaan kylmänä,joten nekin voi keittää etukäteen-Niin että osa tuosta hoituu jo etukäteen mikä sitten helpottaa .

      Poista
    2. Hienoa, kiitos! täytyy sitten miettiä ketä kutsuisin kylään syömään :D

      Poista
  5. Upea menu edullisesti, eipä uskoisi! Kuten Minna jo totesikin, ei vain taitaisi ihan meidän hintatasolla onnistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,mä kyllä luulen että onnistuisi,sillä tuossahan ei kauhean kalliita aineksia ole käytetty. Esim punajuuret eivät ole kalliita,fetaa saa Lidlistä edullisesti. Kala pitäisi vaihtaa tosin edullisempaan.Lidlin suklaat ovat hyvät ja edulliset joten kyllä uskon että saman menun voisi Suomessa tehdä samaan hintaan. Yritin pitää mielessä suurinpiirtein mitä vastaavat hinnat ovat Suomessa,hyvässä muistissa ovat vielä viime kuusta ja nettikin auttaa;D Kiitos:;)

      Poista
  6. Tähän aikaan vuodesta varsinkin vihannesosastolta löytyy paljon ilahduttavaa kohtuulliseen hintaan. Maukkaannäköinen menu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna:onneksi,sillä niistä saa tehtyä
      kaikenlaista hyvää. Kesä onkin ihana Suomessa kun on tuoretta ihanaa kotimaista satoa:) Ja kiitos:)

      Poista
  7. Kivan näköinen menu! Ei heti uskoisi, että niinkin edullinen. Erityisen hienot ovat nuo suklaakupposet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koti Harmi:kiitos:) Pienellä suunnittelulla saa helposti laitettua edullisen aterian 4:lle- Hauska oli tehdä noita suklaakupposia vaikka tuli vähän sotkua;D

      Poista
  8. Oli pakko tulla kurkkaamaan reseptit :)

    VastaaPoista
  9. Pidän varsinkin alkupalan ulkonäöstä. Aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merituuli:kiitos:) Helpompihan se olisi ollut jos punajuuri olisi palasina,mutta mulla oli joku tuollainen visio ja tosi tyytyväinen olin lopputulokseen:)

      Poista
  10. Tässä on täydellinen esimerkki siitä, miten hyvää ja hienoa ruokaa saa myös halvalla... Suklaakupit pääsee omassa keittiössä heti kokeiluun! T. Jerry / http://kakkujerry.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jerry,kiitos ,näin on.;Kun suunnittelee ruokalistan etukäteen niin siinä pystyy samalla valikoimaan edullisia vaihtoehtoja.

      Poista
  11. I'm in love with those chocolate cups! As a kid, we used to make chocolate bowls using balloons as molds, but of course our results were never nearly as elegant. Now you've gotten me thinking that it's about time I revisited the concept.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah,I always wanted to make those chocolate bowls with balloons but never got to it.Now I do chocolate cups;D

      Poista
  12. Suklaakuppeja täytyy kyllä kokeilla, aivan mahtava idea! Jos laittaisi vaikka hedelmiä kuppiin, niin olisi vähän niin kuin terveysjälkkäri ;)

    VastaaPoista
  13. Oi, oi, miten herkullisen näköistä. Onneksi nousin juuri ruokapöydästä, joten kalorit eivät enää tarttuneet. Kuvatkin ovat niin syötävän hyviä. Sinä osaat!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...