perjantai 14. marraskuuta 2008

Osterivinokkaita, valkosipulia ja chiliä

Viime vuonna olin Santiago de Compostelassa, Espanjassa, ja söin siellä elämäni parhaimman sieniannoksen. Sen jälkeen etsin kuumeisesti samoja sieniä kaupoista,kunnes huomasin,että ne olivat osterivinokkaita. Täällä torilla on yhdellä myyjällä aina osterivinokkaita, ja ne eivät edes ole kovin kalliita.Herkullinen sieni! Kaikista parhaiten se mielestäni sopii grillattavaksi, tyyliin a la plancha, kuten Espanjassa syömäni sienet. A la plancha tarkoittaa, että ruoka on grillattu kuumalla levyllä. IKEAn grillipannuni sopiikin siihen loistavasti..
Ja tässä joku aika sitten huomasin osterivinokkaiden olevan jopa erittäin terveellisiä! http://www.tohtori.fi/ sivuilla siitä kerrottiin seuraavanlaista:
"Osterivinokas sisältää lipidejä, steroideja (ergosteroli), rasvaliukoisia vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja, mono-, oligo- ja polysakkarideja (-glukaani nimeltään pleuraani), aminohappoja, peptidejä, glykoproteiinia (lektiini), kitiinin kaltaista kuitua, entsyymejä ja alifaattisia hiilivetyjä.Eniten tutkittu osterivinokkaan vaikutuksista lienee sen kolesterolia laskeva vaikutus. Rotilla, jotka saivat ruokaa jossa oli 5 % osterivinokasta, seerumin ja maksan kolesterolit laskivat 82 ja 55 %, vastaavasti, 8 viikon koejakson jälkeen. Osterivinokas stimuloi kolesterolia hajottavaa entsyymiä (7--hydroksylaasi). Lisäksi osterivinokas sisältää monakoliini K:a, joka estää kolesterolia syntetisoivaa entsyymiä. Osterivinokas vähentää peroksidiradikaalien muodostumista ja LDL:n hapettumista in vitro eli toimii antioksidanttina. -Glukaani edisti bakteeri-infektioille altistettujen hiirten eloonjäamistä. Osterivinokkaalla näyttäisi myös olevan syövältä suojaavaa vaikutusta sekä antiviraalista (virusten kasvua estävää) vaikutusta."
Eli näin ne valmistin:
-osterivinokkaita
-öljyä paistamiseen
-valkosipulia
-kuivattuja chilihiutaleita tai pieneksi silputtua tuoretta chiliä
-suolaa, pippuria
Sivele grillipannu öljyllä ja laita sienet pannulle.Pannun tulee olla tosi kuuma! Paistele sienet,kunnes ne ovat ruskistuneet molemmilta puolilta. Sienet imevät paljon nestettä,joten sivele pannu aina välillä kevyesti öljyllä, älä kerralla laita liian paljon öljyä pannuun.Pidin pannun vierellä pientä lautasta,jossa oli öljyä, ja aina välillä sivelin silikonipensselillä kuumaa pannua.Lisää chili sekä valkosipuli vasta paistamisen loppuvaiheess, jottei ne pala.Lisää paistamisen jälkeen sienille suolaa ja pippuria maun mukaan.
Näistä tuli tosi herkullisia!!! Ei aivan yhtä rapeita kuin Espanjassa, mutta melkein....

8 kommenttia:

 1. Löysin minäkin tieni tänne. Ihania ruokia olet tehnyt, alkoi heti tekemään mieli sieniä. Itse en ole kokkikolmonen, mutta ruokaa on kuitenkin pakko tehdä niin kiva on löytää jotain uutta ohjetta välillä.

  VastaaPoista
 2. Marjut, kiitos! Sunkin blogia on ollut kiva lukea ja kuviasi on mukava katsella:)

  VastaaPoista
 3. Olen ostanut myös osterivinokkaita, mutta nyt taidan ostaa tänään. Teen tuon ohjeesi mukaan, se sopii varmasti tosi hyvin. Sienistä pidän kovasti.

  VastaaPoista
 4. Arleena, minäkin kovasti pidän sienistä! Ja näistä tuli tosi herkullisia.

  VastaaPoista
 5. Mulla on nyt aukko sivistyksessä, kun en ole koskaan ennen maistanut noita osterivinokkaita, vaikka niitä on meidänkin lähimarketissa ollut myynnissä. Pitäisi vissiin koittaa!

  Tuosta Ikean pannusta vielä. Oon monta kertaa meinannut tuollaisen hankkia, mutta en ole uskaltanut, kun olen pelännyt, että mitä jos se onkin ihan kuusesta. Mitä mieltä sinä olet siitä, Yaelian? Toimiiko se ihan asiallisesti vai onko siinä jotakin moittimista? Onko sulla muuten kaasu- vai sähköliesi, jos sopii kysyä.. :-)

  VastaaPoista
 6. Hippu, osterivinokas on hyvä ruokasieni, käytetään paljon esim. aasialaisessa keittiössä.

  Mulla on ollut se IKEAn grillipannu aika monta vuotta ja ihan hyväksi olen todennut.Mä olen käyttänyt sitä Suomessa sähköliedellä ja nyt täällä kaasuliedellä.Olen ihan tyytyväinen.Ja esim. kalan paistamiseen se on tosi hyvä, tulee niitä "raitoja"

  VastaaPoista
 7. Juu, juuri niitä raitoja olen himoinnutkin, kun ne ovat niin kivan näköisiä :-) Ehkä uskaltaudun sitten ostamaan tuollaisen pannun, jos se kerran ihan sähköliedelläkin pelittää! Kiitos taas, Yaelian!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...