maanantai 10. marraskuuta 2008

Vihreä smoothie

Rakastan vihreitä smoothieita!!! Yritän juoda näitä usein, ja joskus ne korvaavat salaatin.
Tässä smoothiessa oli:
- kourallinen pinaattia
- pari persiljanoksaa
- puolikas mango
- puolikas pakastettu banaani
-teelusikallinen jauhettuja pellavansiemeniä
-hieman sokeritonta greippimehutiivistettä
-2-3 dl vettä
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, niin että seos on hienontunut tosi hyvin.Lisää ensin vähän vettä, anna seoksen hienontua, ja lisää sitten loput vedestä. Mitä parempi tehosekoitin, sitä paremmin kasvien soluseinämät rikkoutuvat ja sitä hienorakenteisempi vihreä smoothie.
Vihreä juoma voi joidenkin mielestä kuulostaa kamalalta, mutta on montakin syytä nauttia näitä:
*ne ovat hyvin ravintorikkaita, parhaimmin ne maistuvat, kun hedelmien ja vihannesten suhde on 60-40%, tätä suhdetta voi vaihdella maun mukaan. Vihreistä lehdistä saamme klorofylliä, kalsiumia,aminohappoja, C vitamiinia, potassiumia, magnesiumia, rautaa, antioksidantteja. Hyviä vihreitä lehtiä ovat pinaatti, mangoldi jne. Ja tietenkin kaikenlaiset yrtit.
* Ne ovat helposti sulavia. Vihreissä smootheissa on myös kaikki kuidut jäljellä, toisin kuin puristetuissa mehuissa.Väristään huolimatta ne myös maistuvat ihan hyville, kun hedelmien osuus on suurempi, eivät ne todellakaan maistu salaatille....Aluksi voi kokeilla vaikka lisäämällä pari persiljanvartta, minttua tai sitruunamelissaa.
*Niitä on helppo tehdä, niillä voi korvata salaatin.Sitäpaitsi,näihin ei tarvitse lisätä öljyä tai salaattikastiketta!
*hedelmiä tai vihreitä vihanneksia vaihtamalla voi vaihdella juoman makua. Lempisekoituksiani on mansikka+pinaatti+persiljasekoitus.Vihreään juomaan voi lisätä avokaadoa, jolloin siitä tulee "kermainen". Omenat ja persilja+minttu on hyvä yhdistelmä. Hunaja antaa kivan makulisän.Salaatinlehdet, aragulan jne lehdet käyvät nekin hyvin.Lisään aina hieman pellavansiemenrouhetta, jolloin juoma saa omega3 lisäyksen.

11 kommenttia:

  1. Upean värinen ja taatusti terveellistä! =)

    VastaaPoista
  2. ooh miten hienon värinen! Mulle tuo tuore pinaatti on vähän mysteeri, kun joissan ohjeissa sanotaan, että se pitää keittää ja joissain ei. Onko siinä jotain myrkkyjä?

    VastaaPoista
  3. Ei siinä mun tietääkseni mitään myrkkyjä ole vaan oksaalihappoa,samaa kuin esim.raparperissa, jonka takia suositellaan käytettävän maitotuotteiden kanssa, koska oksaalihappo jonkin verran estää kalsíumin imeytymistä. Mutta raakaa pinaattiahan käytetään paljon esim. salaateissa ja olen esim. tehnyt persilja-pinaattipestoa,joka on tosi hyvää.Mä olen puolitoista vuotta käyttänyt paljon raakaa pinaattia, enkä ole saanut mitään myrkytystä.

    VastaaPoista
  4. Pinaatissa on runsaasti oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Eli jos syö paljon pinaattia, raakana tai kypsennettynä, niin kannattaa ottaa välillä maitotuotetta. Ja kukapa nyt ei ottais ja ne jotka eivät ota niin huolehtivat varmasti kalsiumin saannistaan jollain muulla kuin maitotuotteella.

    Mulla on voimakas henkinen pinaattiallergia, mutta raakana se on hyvää vaiks salaatissa. Tätä upean väristä pirtelöä voisin kokeilla kun siinä on makeitakin elementtejä.
    Muuten möyhennetystä salaatista tulee liian elävästi mieleen vehnänorasmehu, jonka parantavaan voimaan äitini luotti siinä määrin, että siveli sillä vesirokkoisen pikkusiskoni kauttaaltaan. En nyt muista helpottiko kutina, mutta sisko oli vihreä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Hanna:)Olin vuoden alussa pari kuukautta niin että join kamalasti noita vihreitä smoothieita.Muukin ruoka oli enimmäkseen käsittelemätöntä.Mun iho kirkastui, olo oli energisempi kuin normaalisti, nukuin hyvin ja vähemmän, olo oli loistava. Nyt viime aikoina on tehnyt mieli kokeilla sellaista taas, nimenomaan sen loistavan olon takia.

    VastaaPoista
  6. Totta Veera, tuosta kalsiumin ottamisesta, olen samaa mieltä.

    VastaaPoista
  7. Ihana smoothien ohje, täytyy kokeilla, terveyttä ja painonhallintaa edistävää juomaa tosiaankin. Kiitos ihanista ohjeista ja vinkeistä.

    VastaaPoista
  8. Ihanan väristä. Linkitän sinut, älähdä, jos ei käy...

    VastaaPoista
  9. Noora, ei kai tuota edes tartte kysellä, en minä ainakaan,kiva kun linkität:)

    VastaaPoista
  10. Vihreä väri ei minua kammota, mutta mm. pinaatti ja salaatti kuulostavat oudolta juomassa. Otin vinkistäsi vaarin ja tutustuin vihreään smoothieen laittamalla sitruunamelissaa. Ei hullunpaa. Täytyy jatkaa tutustumista ja edetä pienin askelin (tai hörppäyksin) ja ehkä jonain päivänä uskallan kokeilla pinaattiakin ;-) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...