tiistai 11. marraskuuta 2008

Kurpitsajäätelö

Viime aikoina täällä on ollut paljon erilaisia kurpitsoja kaupoissa.Viimeksi eilen löysin tälläisiä pieniä kauniita minikurpitsoja, joiden nimi englanniksi on Acorn Pumpkin, nimeä en suomeksi löytänyt. Edelliseltä torireissulta taas oli kotiin matkannut tällainen talvikurpitsa, Buttercup Pumpkin, josta Susa juuri viime viikolla oli valmistanut ihanaa kurpitsakeittoa.
Täällä Israelissa en ole nähnyt sellaisia hurmaavia oransseja kurpitsoja, joita Yhdysvalloissa näkyy aina syksyisin, vaan sen sijaan kaupoissa myydään syvän oranssinvärisiä palasia , jotka on leikattu suuresta vaaleakuorisesta kurpitsasta, en tiedä sen nimeä. Kurpitsaruokia en ole paljon valmistellut, pari kertaa lisännyt keittoihin, ja pari kertaa olen tehnyt amerikkalaisen kurpitsapiirakan, viimeksi vegaanisen sellaisen, joka tosin läsähti. Kurpitsapiirakan tuoksu saa minut ekstaasiin, ja USAssa asuessani hamstrasin kurpitsapiirakalta tuoksuvia kynttilöitä!
Yksi lempibloggaajistani, Hannah blogista Bittersweet, oli juuri tehnyt postauksen kurpitsajäätelöstä ,ja koska keittiö nyt oli täynnä kurpitsoita, pakkohan sitä oli täälläkin tehdä.Tosin muutin Hannahin reseptiä itselleni paremmin sopivaksi. Hannah on nuori yhdysvaltalainen opiskelija, vegaani, joka vain 19-vuotiaana sai julkaistua vegaanisen leipomiskirjan, My Sweet Vegan.Tilasin tuon kirjan viime talvena ja minusta oli aivan uskomatonta, että niín nuori tyttö oli saanut aikaiseksi upean leivontakirjan! Hannah esiintyi äskettäin televisiossa, tässä linkki ohjelmaan.
Kurpitsajäätelö
3 dl kurpitsasosetta
3 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
2 tl maustesekoitusta kaneli+inkivääri+neilikka
vaniljauutetta/esanssia
hyppysellinen suolaa
2 rkl whiskyä (käytin rommia, koska ei ollut whiskyä...)
purkillinen kookosmaitoa
(vajaa teelusikallinen ksantaania)
(1½ dl kaurakermaa)
Lämmitin ensin kurpitsasoseen sokerin kanssa kattilassa, kunnes sokeri oli sulanut.Lisäsin rommin, mausteet, suolan ja vaniljan blenderiin ja annoin sen käydä, kunnes seos oli täysin sileätä.Tässä vaiheessa lisäsin kookosmaidon ,kaurakerman sekä ksantaanin, ja annoin koneen käydä, kunnes seos

oli hyvin sekoittunut. Annoin jääteläseoksen kylmettyä jääkaapissa; massan on hyvä olla kylmää ennenkuin se kaadetaan jäätelökoneeseen. Anna laitteen käydä kunnes jäätelö on valmis.
Olen laittanut ksantaanin sekä kaurakerman sulkuihin, koska Hannahin reseptissä sellaisia ei ole mutta itse käytin niitä.Olen todennut kookosmaidon, kaurakerman ja ksantaanin olevan täydellinen yhdistelmä vegaanisille jäätelöille.Tämän 3 K yhdistelmän avulla jäätelöstä tulee ihanan kermaista. Jäätelö maistui hieman piparitaikinalta ja makeutta olisi voinut olla hieman enemmän.

10 kommenttia:

  1. Thank you so much for the kind mention! :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista, mitä kaikkea kurpitsasta voikin tehdä! Oli varmaan hyvää jätskiä! Nuo kurpitsan sukuiset vihannekset ovat kyllä tosi käteviä, kun sopivat melkein mihin vaan, niin makeisiin kuin suolaisiin juttuihinkin.

    Harmittaa kyllä, että tuota talvikurpitsaa (butternut squash vai mikä se nyt oli) ei saa täältä Suomesta, tai ainakaan en itse ole koskaan sitä missään nähnyt. Olen nähnyt paljon kivoja ohjeita, joihin sitä tulisi.

    VastaaPoista
  3. Mmmmm...kivan erilaisen kuuloista. Herkkumausteet, varmasti hyvää!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Hippu ja Kati:)

    Harmi, ettei teillä saa sitä talvikurpitsaa, mutta nyt kun olen noita kurpitsoita maistellut soseita tehdessä, olen huomannut ettei niissä kamalasti ole makueroja:ne ovat melkein kaikki aika mauttomia ennenkuin niihin jotain lisätään.Eli periaatteessa tähän jätskiinkin voi laittaa mitä tahansa kurpitsaa(ei kuitenkaan kesäkurpitsaa, tai en ole kokeillut...)Tässä jäätelössä käytin sekä talvikurpitsaa että sellaisesta isosta vaaleakuorisesta kurpitsasta leikattua palasta. Jätski,kuten mainitsin postauksessa, maistui ihan piparitaikinalle, ihan kivaa tähän aikaan vuodesta...

    VastaaPoista
  5. Kyllä talvikurpitsaa Suomesta saa, ainakin K-marketista ja Stockalta.
    Ja Stockalta nyt saa melkein mitä vaan jos nätisti pyytää. :) Tietty asia erikseen jos paikkakunnalla ei ole Stockaa..
    Mutta kannatta omasta kaupasta kysyä jos sitä tilaisivat.
    Hieno väri jäätelössä! Mä tein kurpitsajäätelöä tässä syksyllä, mutta kotimaisessa kurpitsassa oli kovasti kalvakkaampi väri.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Veera, näissä mun käyttämissä kurpitsoissa olikin upea väri.

    VastaaPoista
  7. Ei vitsi, saako tuota talvikurpitsaa tosiaankin jostakin... Kiitti, Veera! Ja nyt äkkiä Stockalle.

    VastaaPoista
  8. Ihanan kuuloinen jäätelö. Voi kun saisin aikaa jäätelöntekoon.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...