maanantai 17. marraskuuta 2008

Pizza viikunoilla, vuohenjuustolla ja karamellisoiduilla sipuleilla

Pizzaa en olekaan tehnyt pitkään aikaan enkä edes ole syönyt sitä aikoihin. Ennen , kun lapsi oli pieni, tein sitä useinkin. Asuessani Venezuelassa sain nauttia todella hyvistä pizzoista, kiitos italialaisperäisten venezuelalaisten.
Tällä kertaa päätin kokeilla amerikkalaisen leipäguru Peter Reinhartin kehittämää ohjetta pizzapohjaa varten.Muutin määriä itselleni sopivaksi ja muutenkin hieman sovelsin ohjetta. Pidän ohuesta, rapeasta pizzapohjasta. Yleensä en koskaan ole sellaista itse oikein osannut valmistaa, ja halusin kokeilla jos tällä reseptillä tulisi parempi pohja.Minulla on myös Suomesta raahaamani leivinkivi,mutta koska nyt paistoin vain yhden pizzapohjan, en viitsinyt sitä käyttää, vaikka sillä olisi varmaankin tullut parempi pohja. Tätä taikinaa ei kuitenkaan voi paistaa samana päivänä kun se tehdään:taikinan tulee levätä jääkaapissa vähintään vuorokauden. Tästä taikinasta tuli paljon parempi pohja kuin aikaisemmin tekemistäni pohjista, joten taidankin tästä lähtien käyttää aina tätä pohjaa pizzoihin.
Halusin myös kokeilla vähän erilaista täytettä, ja viikunoiden, karamellisoidun sipulin sekä vuohenjuuston yhdistelmä kuulosti mielenkiintoiselta. Vuohenjuusto ja hedelmäthän sopivat niin hyvin yhteen. Tästä tuli muuten TODELLA HYVÄÄ vaikka otin pizzan uunista hieman liian aikaisin. Ensi kerralla ehkä kokeilen Venezuelassa syömääni ihanaa pizzaa, johon tuli ohuen ohuita päärynän viipaleita, homejuustoa sekä saksanpähkinöitä.
Kuvassa pizza ennen uuniin menoa.....
Pizzapohja a la Peter Reinhart
(3 pizzaa) 5 1/3 dl vehnäjauhoja vajaa tl suolaa vajaa tl kuivahiivaa noin ½ dl oliiviöljyä (tämän voi jättää pois jos haluaa, silloin tulos on kuivempi pizzapohja) 2.1 dl jääkylmää vettä
Täyte
2 sipulia+2 rkl öljyä+1 rkl balsamietikkaa+½ rkl sokeria
4-5 viikunaa ohuina paloina ½ chevre juustotanko paloiksi viipaloituna
Viipaloi sipulit, paista öljyssä , lisää balsamietikka sekä sokeri ja anna ruskistua kunnes sipulit ovat karamellisoituneet.Anna jäähtyä ennen pizzapohjalle asettamista. Sekoita jauhot, suola sekä hiiva , lisää isolla lusikalla öljy ja jääkylmä vesi, tai sekoita ainekset yleiskoneella. Jos työskentelet käsin, vaivaa taikinaa vähintään 7 min. Jos teet taikinan yleiskoneella, anna koneen käydä keskinopeudella noin 7 min. tai kunnes taikina on yhtenäistä ja kiiltävää. Jos taikina tuntuu liian kostealta, lisää hieman jauhoja.
Sirottele leivinpöydälle jauhoja ja siirrä taikina sinne. Jaa taikina 3 osaan ja pyöritä palloiksi.Käännä kaikki pallot jauhoissa, ja sivele pallot tämän jälkeen vielä öljyllä. Jos haluat tehdä kaikki 3 pizzaa seuraavana päivänä, laita ne pusseihin ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään saakka.Jos haluat tehdä vain yhden pizzan, laita 2 taikinapalloa pakastimeen ja käytä ne 3 kk kuluessa. Kun teet pizzan, ota taikina jääkaapista 2 tuntia ennen paistoa, taputtele se käsin sileäksi leivinpaperin päällä, sirottele jauhoja päälle, ripottele öljyä ja työstä taikinaa käsin kunnes se on sopivan kokoinen ja ohuinen. Tätä taikinaa oli todella helppo työstää, se oli hyvin elastinen. Ihan selvästi huomasi, että kylmässä seisottaminen tekee hyvää taikinalle. Alkuperäisessä reseptissä kehoitetaan sirottelemaan leivinpaperin/leivinalustan päälle joko mannaryynejä tai maissijauhoja, näin varmistetaan, että pizza irtoaa helposti alustastaan.
Jos käytät leivinkiveä, laita se uuniin 45 min. ennen pizzan paistoa,säätele uunin lämpötila korkeimmaksi mahdolliseksi lämpötilaksi. Asettele täyte pizzan päälle, älä laita liian paljon täytettä! Jos käytät leivinkiveä, siirrä pizza kuuman leivinkiven päälle ja asettele takaisin uuniin,jos et, laita pizza uunipellille ja uuniin noin 8 minuutiksi, kun uuni on maksimilämpötilalla (uunini max. lämpö on 250C)Pidä pizzaa silmällä paiston aikana, ettei se pala.
Ja nauti!

23 kommenttia:

  1. Mä teen pizzapohjan juuri tuolla tavalla, sekoitan vaan karkeita ja hienoja vehnäjauhoja taikinaa. Vinkin antoi yksi pizzakokki;)
    Nuo täytteet kuulostavat todella mielenkiintoisilta, pitää kokeilla;)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa herkulta, Yaelian! Mä olen niin onneton tunari noissa pizzahommissa, että mun pizzapohjista tulee aina jostakin syystä ihan hirveitä. Täytyy varmaan koittaa tätä ohjetta, jos onnistuisin paremmin ;-) Ja mulla on just paha tapa tunkea aina ihan liikaa täytteitä :-D

    Tuo täyte kuulostaa tosi hyvältä. Tuliko pizzasta kovin makea, kun oli noita viikunoita ja karamellisoituja sipuleita? Aika mielenkiintoinen tuo Venezuelan pizza, johon tuli saksanpähkinöitä! En ole ennen kuullutkaan, että pizzaankin voisi laittaa pähkinöitä :-)

    VastaaPoista
  3. mielenkiintoinen pizzatäyte. luulenpa että mun mieheni tykkäis. ainakin jos lisäksi laittais prosciuttoa.

    VastaaPoista
  4. Finkinja, hyvän vinkin on pizzakokki sulle antanut, tämä tapa tehdä taikinaa toimii paremmin kuin se tavallinen tapa.

    Hippu, ei munkaan pizzapohjat ole aina onnistuneet. Jos olisin käyttänyt leivinkiveä, olisi tullut vielä parempi.Pizzasta ei tullut liian makea, koska viikunat eivät nyt olleet mitenkään makeita ja sipuleissakin oli makeus paikallaan.Se yhdistelmä tuon vuohenjuuston kanssa vaan toimii todella hyvin. Se pizza Venezuelassa oli kanssa tosi hyvä, ohut ohut pohja, päärynää, homejuustoa ja pähkinää.

    VastaaPoista
  5. Hyppysellinen, varmaan toimiskin hyvin jos vielä lisää prosciuttoa...

    VastaaPoista
  6. Oi, tätä on ihan pakko kokeilla! Paras tosin varmaan yhden ison pizzan sijasta leipoa pikupizzasia ja täyttää vain omani tällä, ettei tule perheellä sanomista "pizzan pilaamisesta"... ;D

    VastaaPoista
  7. Mina myos teen pizzapohjan talla tavalla, paitsi etta viimeaikoina olen tehnyt taikinan leipakoneella ja on katevampi niin. Suosittelen kaikilla leipakoneen omistajille. Valitaan ohjelma 'pizza dough' (jos ei ole sita ohjelmaa, niin sitten 'dough). Mitat minulla on suunnilleen samat, mutta oliivioljya vain 2 rkl.
    Tayte kuulostaa mielenkiintoiselta, pitaapa kokeilla!

    VastaaPoista
  8. Voi miten hyvä pizza. Koska menen tänään myöhemmin työmaalle. Teen taikinat tänään ja yhden pizzan huomenna. Muut pallot saavat olla pakasteessa.

    Viikunoita ja sipulia kuulostaa herkulta pizzan päällä.

    VastaaPoista
  9. S. minkälainen leipäkone sulla on jossa on myös pizza dough-toiminto? Jätin leipäkoneeni Suomeen pojalleni ja vähän harmittaa, hän ei edes käytä sitä.

    Arleena, viikunat ja sipuli ja niiden kanssa loistavasti sopiva vuohenjuusto oli ihana yhdistelmä.

    VastaaPoista
  10. Leipakoneeni on v. 2002 ostamani Kenwood. Vasta viime aikoina olen alkanut kokeilemaan sen erikoistoimintoja, taikinan tekoa (ihanaa kun se myos kohottaa taikinan) seka myos 'rapid' ohjelmaa mika sopii kakuille. Hillon valmistus ('jam' ohjelma) on viela kokeilematta.

    VastaaPoista
  11. Kiitos S, olenkin miettinyt vähän uuden leipäkoneen ostoa.

    VastaaPoista
  12. Tänään on leivottu pizzapohjat huomista varten ja loput on pakasteessa.

    Kysyisin, että voiko kuivattu viikuna sopia täytteeseen, olisiko tuore parasta.

    Minulla on kuivattuja viikunoita kaapissa, mutta huomenna voin ostaa tuoreita.

    VastaaPoista
  13. sulle on tunnustus blogissani :)

    VastaaPoista
  14. Arleena, en ole kokeillut kuin noilla tuoreilla viikunoilla, kuivatut on aika paljon makeampia.Mutta jokin muukin hedelmä varmaankin kävisi tuohon, vaikka nektariini tai persikka.

    VastaaPoista
  15. Jos ostat uuden koneen, kannattaa mielestani ostaa kone jossa on kaksi muottia (uusissa koneissa joskus on). Silloin voi tehda kaksi erimakuista leipaa yhta aikaa. Erikoisleipien tekohan taalla kannattaa koska ne ovat niin kalliita kaupoissa.

    VastaaPoista
  16. Kiitos S. en tiennytkään sellaiseten koneitten olemassaolosta,siis 2-muottisten.Suomessa käytin paljon leipäkonetta, taas tekee mieli.

    VastaaPoista
  17. Täytteet kuulosta tosi hyviltä, pakko yrittää tehdä :) Vuohenjuustoa varmasti löytyy;)

    VastaaPoista
  18. Marjut, se oli tosi hyvää, varmaankin sen vuohenjuuston takia, joka on NIIN hyvää..

    VastaaPoista
  19. Oh tää on niin herkullisen näköinen..

    VastaaPoista
  20. Kiitos, Rossana, niin oli ne sunkin pizzat:)

    VastaaPoista
  21. noista viikunoista olen kade :) Jotain hyötyä siitäkin että asuu etelänmailla

    VastaaPoista
  22. ai niin, leivinkivestä vielä - mulla ei semmosta ole, vaikka mieli on joskus tehnyt. Sen sijaan laitan yleensä uunipellin ihan kuumaan uuniin 5 min ennen kun vedän pissan siihen päälle. Sitten nopeasti uuniin. Siten saat ainakin ohkaisempiin pohjiin vähän lisää sellaista aitoa fiilistä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...