tiistai 25. marraskuuta 2008

Elävän ruuan limetorttu

Löysin joku aika sitten täällä niin harvoin löytyviä limeja ja käytin niitä tässä elävän ruuan limetortussa. Tein piirakan pieneen piirakkavuokaan (läpimitta 18cm).Pohjaan käytin samoja aineksia kuin aikaisemmin tekemiini vadelmatorttuun sekä avokaadosuklaamoussepiirakoihin . Elävän ruuan jälkiruuat ovat ihanan herkullisia, mutta hyvin täyteläisiä, joten suuria annoksia ei tarvitse tehdä.Tämä torttu oli todella namia! Avokaadon koostumus on kuin luotu tällaiseen.Itse asiassa avokaadohan on hedelmä eikä vihannes.
Elävän ruuan limetorttu
Pohja:
1½ dl saksanpähkinöitä
1½ dl kookosraastetta
1½ dl kultaisia rusinoita
(vaniljaesanssia)
Laita kaikki pohjan aineksiet monitoimikoneeseen ja anna laitteen käydä, kunnes massa on yhtenäistä. Vuoraa piirakkavuoka hopeapaperilla (näin sen saa helpommin irtoamaan, jos käytössä ei ole silikonivuokaa)ja painele taikina vuuan pohjalle sekä reunoille.Laita pohja uuniin 20 min 100C asteeseen ja jätä uunin ovi hieman raolleen. Anna pohjan jäähtyä ja laita se jääkaappiin.Pohjan tulee kovettua ennenkuin se poistetaan vuuasta tai täytetään täytteellä.
Täyte:
1 dl cashew pähkinöitä
1 avokaado
5 -6rkl hunajaa tai agavesiirappia (käytin hunajaa koska agavesiirappia ei ole löytynyt viime aikoina.Sitä saa Suomessa ainakin isoista S-marketeista)
3/4 dl limen mehua
2 tl jauhettua lesitiiniä
3/4 dl kylmäpuristettua kookosöljyä *
Liota cashewpähkinöitä parisen tuntia, huuhtele ja jauha ne yhdessä hunajan tai agavesiirapin kanssa, lisäämällä hunajaa tai siirappia vähitellen, niin että saadaan aivan sileä massa.Sekoita tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa avokaado hienoksi tahnaksi.Lisää cashewtahna, limen mehu ja sekoita hyvin.Lisää lopuksi lesitiini sekä kookosöljy. Täytä pohja täytteellä ja laita jääkaappiin. Tortun on hyvä jähmettyä kylmässä vähintään 3-4 tuntia ennen tarjoilua.Musta torttu oli parempi seuraavana päivänä. Siirapin tai hunajan sekä limemehun määrää voi vähentää tai lisätä maun mukaan.Itse pidän siitä että limen maku tuntuu kunnolla.
*Kylmäpuristettua kookosöljyä saa esim. Ruohonjuuresta sekä täältä.Se ei ole samaa kuin kaupoissa myytävä kookosrasva, joka on hydrogenisoitu ts. kovetettu ja kuumennettu kookosrasva, ja joka ei käy tähän torttuun. Kylmäpuristettu kookosöljy tuoksuu vienosti ihanalle kookokselle, ja paitsi jälkiruokiin sitä voi myös käyttää voiteena.Tässä vähän lisää tietoa kylmäpuristetusta kookosöljystä.

20 kommenttia:

  1. Nayttaa tosi hyvalta ;)
    Ja mulla on pussillinen limeja kotona. Mika on lesetiini?

    VastaaPoista
  2. Yaelian, sä melkein pakotat musta esiin kokin, nää on niin ihania reseptejä.

    Yammy! Tätä olis pakko kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Susa, lesitiini on lecithin
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lecithin. Mä jauhan sen mun Magic Bullet laitteella , joka jauhaa kaiken hienoksi. Se toimii tässä reseptissä emulgointiaineena.Suklaan valmistuksessa käytetään lesitiiniä just siihen.

    Itkupilli, kiitos:) raw food jälkkärit on super hyviä, sitä ei tiedä ennenkun on maistanut.
    Kaliforniahan on täynnä elävän ravinnon ravintoloita.
    Esim.http://www.shop118degrees.com/index.html

    VastaaPoista
  4. Ui, mä jumaloin elävän ravinnon kaakkuja! Täytyy taas laittaa elävä uuni kuumaks ;-) Tosin lesitiiniä en omista. Oletko muuten käytellyt agar-agaria ja jos, niin minkälainen kokemus ja onko ohjeita aloittelijalle? :-)

    Kaliforniaan!!!!! Miksen jo ole siellä. Vaikka nyt täällä oleva lumi on IHANA. Kohta se on jo mennyt.

    VastaaPoista
  5. Muuli, katso mun vadelmatorttupostausta, siinä olen käyttänyt agar agaria.Tuossakin sitä voisi käyttää.

    VastaaPoista
  6. osaatko sanoa miten paljon agaria täytyy laittaa korvaamaan tuo lesitiini? tai osaatko neuvoa mistä Suomesta sais lesitiiniä? näyttää hirmu hyvältä, enkä tietääkseni ikinä ole tehnyt elävän ravinnon kakkua.

    täytyykin ostaa joskus halkaisijaltaan pienempi vuoka. itselläni on 26 senttinen ja kaikki kakkuni näyttävät aina niin matalilta... maku onneksi on sama!

    VastaaPoista
  7. Hyppysellinen, lesitiini( http://www.tohtori.fi/?page=5530281&id=4355676)on ravintolisä, ja sitä saa terveyskaupoista, yleensä rakeena. Jauhan sen pienellä myllyllä.Agar agar ei korvaa lesitiiniä:agar agar on merilevästä valmistettu gelatiini ja lesitiini taasen on emulgointiaine. Kyllä se isompikin vuoka käy, silloin pohjaan tarvitaan esim.2 dl kaikkia kolmea ainesta.Ja avokaadoa ja noita muita aineksia enemmän.

    VastaaPoista
  8. Kiitos, pitaa Whole Foodista katsoa. Jos vaikka kerkean ton tekemaan jalkkariksi Kiitospaivaksi.

    VastaaPoista
  9. Susa, worth trying....Se kookosoljy on englanniksi Virgin Coconut Oil.

    VastaaPoista
  10. ahaa! täällähän viisaastuu komiasti vähän tietämättömämpikin ;). eli periaatteessa lesitiinin voi jättää kokonaan poiskin, vai? ja onkos sitten niin ettei torttu tavallaan jähmety lainkaan niinkuin esim. liivatekakut. (toivottavasti en kysele nyt aivan urpoja...)

    VastaaPoista
  11. Hyppysellinen, et suinkaan kysele mitään urpoja;) eli siis näin, tuo lesitiini on emulgointiaine, eli se parantaa rakennetta ja kai se jonkun verran pitää sitä koossakin, mutta tuo kookosöljy on se , joka sen pitää koossa.Se nimittäin jähmettyy alle 24C asteessa, joten tuo torttu pidetään jääkaapissa kylmässä ja otetaan esille just ennen tarjoilua.Kyllä varmaan sen lesitiinin voi jättää pois, mun vadelmatortussa en sitä käyttänyt, mutta tästä limetäytteestä kyllä tuli vähän jämäkämpi.Eli kyllä sen lesitiinin voi jättää pois, mutta tuo kookosöljy on tärkeässä roolissa tässä tortussa.

    VastaaPoista
  12. Voinko kertoa mita mulle tapahtui tanaan taman Limetortun kanssa?
    No kerron kuitenkin...
    Menin siis Whole Foodsiin. Se oli niin taynna, etta rupes ihan ahdistamaan (Kiitospaivan takia kaikki kaupat on taynna). Lappasin karryyn tavaraa. Loysin jopa ihania tuoreita kanttarelleja, mista ajattelin tehda huomiseksi kastikkeen. Lisaksi loysin "red curry pumpkin", oletko koskaan kuullut? Luin siina esittelyssa, etta sopii hyvin keittoihin.

    Ja sitten alkoi ongelmat...
    En yksinkertaisesti loytanyt keltaisia rusinoita, lesiteenia, agave siirappia. Ja kun vihdoin loysin kookosoljyn, olin jo aika arsyyntynyt...
    Lopulta jatin karryt kaytavalle ja kavelin autoon. Jonot olivat liian pitkat, eika apua missaan....
    Menin tavalliseen ruokakauppaan, mutta eihan siella tietysti ollut mitaan noista aineista...
    Huomiseksi siis pumpkin pie, ja teen sun Limetorttua ensi viikolla :)

    VastaaPoista
  13. Oi Susa,pyhänaluspäivät on aina kamalia kaupoissa tungoksen takia!Ehkä Trader Joe'sta löytyis paremmin?

    Nami,kanttarelleja,mun herkkusieniä, niitä ei täällä löydy:( Ja Red Curry pumpkin on mulle tuntematon.Sitäpaitsi, Thanksgiving aterialla kuuluukin olla kurpitsatorttua....

    VastaaPoista
  14. Niin ekaa kertaa nain taalla kanttarelleja!

    Kayn talla viikolla ostamassa sielta ne, sen red curry pumpkinin ja aineet torttuun. Ja unohdin kertoa viela senkin, etta siina pahkinahyllylla ollessani tajusin etten muista mika on Saksanpahkina! Onko se walnut?

    VastaaPoista
  15. Voi miten hyvältä näyttää limetorttu, uskon että myös maistuu.

    VastaaPoista
  16. Susa, saksanpähkinä on walnut, jos et muista sanoja suomeksi niin katso sivustoa http://www.sanakirja.org/

    VastaaPoista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...