Jokunen aika sitten netissä seikkaillessani osuin Babycakes nimisen vegaanileipomon sivuille.Babycakes on pieni New Yorkissa toimiva vegaanileipomo, josta on tullut erittäin suosittu, ja parisen viikkoa sitten ilmestyi leipomon omistajan, Erin McKennan, ensimmäinen keittokirja. Huomasin leipomon käyttävän mielenkiintoisia aineksia leipomuksissaan ja uteliaisuus heräsi heti. Kun sitten vielä näin Bittersweet-blogin Hannahin postauksen leipomosta tai oikeastaan uudesta keittokirjasta, ja että Erin oli esiintynyt Martha Stewartin ohjelmassa, oli ihan pakko yrittää tehdä näitä papuisia kuppikakkuja! Marthan ohjelman ansiosta löytyi sitten reseptikin, jota tosin muutin itselleni paremmin sopivaksi.
Erikoista näissä oli se,että niissä käytettiin garfava-jauhoa.Garfava on kikherneistä jauhetun gramjauhon(kikhernejauho) ja favapavuista jauhetun jauhon seos. Garfavaa myydään ainakin Amazonissa,jossa se on aika hinnakas.Kaapista löytyi jo valmiina gramjauhoa, mutta valmista favapavuista jauhettua jauhoa ei taida täältä löytyä mistään,joten otin pienen Magic Bullet-koneeni esille, ja aloin jauhamaan favapapuja,pieni määrä kerrallaan. Kone on aika pieni,joten papujen jauhamiseen kului jonkun aikaa, ja koneen pitää myös antaa levätä välillä, jottei se ylikuumene.Tulos oli sitten tällainen.Jauhoissa oli pieniä tummia pilkkuja,(kuoret) mutta olin jauhanut pavut niin hienoiksi kuin pystyin. Sekoitin favajauhon garamjauhojen joukkoon, 50-50%.Voila,minulla oli garfavajauhoa!
Käytin mittana amerikkalaista kuppimittaa.Yksi kuppi on 237 ml.
Ja resepti on sitten tässä:
Papuiset suklaamuffinit
kuivat ainekset:
- vähän yli 3/4 kuppia garfavajauhoa
- vähän alle puoli kupia riisi-tai tapiokajauhoa (käytin tapiokaa,mutta ensi kerralla kokeilen riisijauhoa)'
- 2 rkl maizenaa
- 1 kuppi sokeria (käytin ruokosokeria)
- vähän yli ½ kuppia kaakaojauhetta
- 2 rkl carobjauhetta tai sitten vielä vähän kaakaojauhetta
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl leivinsoodaa
- ½ tl ksantaania *
- suolaa
* Jos käytetään pelkästään gluteenittomia jauhoja, ksantaani parantaa taikinan rakennetta
kosteat ainekset:
- ½ kuppia rypsiöljyä
- vähän yli ½ kuppia omenasosetta (minulla ei sitä ollut,joten käytin kurpitsasosetta)
- ½ kuppia soijamaitoa
- vaniljauutetta tai aitoa vaniljaa
Sekoita eri kulhoissa kuivat sekä kosteat ainekset, ja yhdistä ne sekoittamalla hyvin.Alkuperäisessä reseptissä lisättiin kahvia ja aika suuri määrä suklaahippuja.Jos makeutta haluaa lisää, voi sokerin määrää lisätä tai sitten raastaa vaikka tummaa suklaata joukkoon. Minun piti lisätä pari tl instant kahvijauhetta, mutta unohdin. Se voisi syventää vielä tuota makua.
Koska halusin näistä cupcakesejä, tein näistä aika suuria. Käytin tällaista muffinivuokaa,joihin laitoin suuria paperisia muffinivuokia.Tästä taikinasta tuli 7 cupcakea(mikä ihme näiden nimi on suomeksi….)
Laitoin ne uuniin 200 C asteeseen noin 15-20 minuutiksi,kunnes kepillä kokeillessa myös keskiosa on paistunut ja keppi tulee kuivana ulos.
Tässä uunin jälkeen.Kivasti olivat nousseet. Annoin niiden jähmettyä kunnolla ja laitoin ne sitten vielä jääkaappiin kylmenemään.M aistoin hieman yhtä ja maku oli yllättävän hyvä: pieni papuinen vivahdus tuntui alussa mutta se hävisi myöhemmin;kaakao peitti sen hyvin.Myös rakenne oli tosi hyvä;pinta oli kuiva ja sisältä kostea ja hyvä.Juuri sellainen ,josta pidän, eikä mikään kuiva muffini!
Kuorrutuksen reseptiä ei ole, sillä se on vielä hieman kehityksen alla, mutta voin sanoa, että se on HURJAN hyvä, ihanan kermainen, vaikkei siinä mitään kermaa tai voita olekaan. Olin aikaisemmin tehnyt ja pakastanut cashewpähkinöistä,kylmäpuristetusta kookosöljystä, mansikoista ja agavesiirapista tehtyä kuorrutusta.Tähän tuli lisäksi vielä tapiokajauhoa, soijamaitoa, agavesiirappia, ksantaania, lisää kylmäpuristetttua kookosöljyä ja tekemääni mansikkasosetta,jonka olin siivilöinyt ,niin ettei siinä ollut siemeniä.Laitoin jääkaappiin, ja pussiin, ja myöhemmin pursotin ihan reiän kautta cupcakesin päälle.Kuorrutus oli ihan pursotettavaa, ja tyllien avulla olisi siitä tullut siistimmän näköistä.
Olin ihan yllättynyt,miten hyviä nämä totaalisesti gluteenittomat cupcakesit ovat! Ehkä näissä voisi käyttää muistakin pavuista jauhettua jauhoa, ja ehkä osan jauhoista voisi korvata vaikka mantelijauhoilla. Muuntelumahdollisuuksia on paljon…..Takuulla tulen näitä uudestaankin tekemään!
Suloisia pursotuksineen ja vähän näitä nyt tekisi mieli.
VastaaPoistaTodella herkullisen näköisiä muffineita! Näitä voisikin kokeilla, mutta osaisitko neuvoa tuosta garamjauhosta. Voisiko se olla samaa kuin gramjauho?
VastaaPoistaTässä linkki Wikipediaan gramjauhosta: http://en.wikipedia.org/wiki/Gram_flour
Jams: Kiitos:-)
VastaaPoistaAnonyymi:taisi olla mulla virhe tuossa eli gramjauho, siis kikhernejauho....
Namin näköisiä muffineja. Kuorrutuksen ohjetta odotellaan :)
VastaaPoistaOnpa jännät väkerrykset. Jos sinulla olisi ravintola tulisin asiakkaaksi :)
VastaaPoistaHaluaisin maistaa :)
VastaaPoistaRita:kiitos:-)
VastaaPoistaHannele:-)
Minusta tuntuu, että jos sinä perustaisit jonkun leipomomyymälän, siitä tulisi varmasti menestys :-) Hienoa kekseliäisyyttä ja viitseliäisyyttä taas!
VastaaPoistaHippu>kiitos! Teillä Intiassahan noista papujauhoista tehdäänkin paljon juttuja...
VastaaPoistapursotukset ovat tosiaan suloisia. :) Ihailen kyllä kovasti viitseliäisyyttäsi ja uteliaisuutta, jolla jaksat paneutua kaikkeen kuuteen. Koskaan ollut kuullutkaan noista jauhoista joita teit :)
VastaaPoistaNelle;kiitos:-) En ollut minäkään noista jauhoista aikaisemmin kuullut,mutta kun kuulin, tulin hurjan uteliaaksi ja oli pakko kokeilla.Ja kun oli vielä tuo pikkukone,joka jauhaa....Musta oli aika ihmeellistä,että papumainen maku ei tuntunut lainkaan näissä cupcakeissä, ihan aluksi vaan,mutta hävisi sitten kokonaan pois.
VastaaPoistaMielenkiintonen resepti ja tosi herkullisen näkönen lopputulos! Pitääpä pitää silmällä, jos jossain näkyis tota garfavajauhoa, luulen että meiän sauvasekottimella ei favapapuja jauheta. =)
VastaaPoistaHeikki;kiitos, lopputulos oli tosiaankin yllättävän herkullinen! Tuo mun pikkukoneeni on erittäin kätevä kun pitää jauhaa jotain, sauvasekoittimella tosiaankaan mitään kovaa ei voi jauhaa. Garfava jauhot näytti olevan aika tyyriitä tuolla netissä katsoessa näkyi tuo jauho olevan, mutta itse tehdessä paljon paljon halvempi...
VastaaPoistaYum, the cupcakes look so rich, chocolatey and moist!
VastaaPoistaHannah>Thanks! The cupcakes turned out to be really moist and nice , and after one day there was no beany taste whatsoever....
VastaaPoistaMuffinsit kuulostavt mehukkailta ja pursotukset persoonallisina tekevät niistä herkullisen näköiset
VastaaPoistaThey look so delicious and moist Yaelin! :D
VastaaPoistaMinulle melko oudoista aineista huolimatta kuulostavat ja näyttävät herkullisilta! =)
VastaaPoistaLorraine:Thanks!
VastaaPoistaHanna: Minäkin ihmettelin ensin noita papujauhoja, mutta olin positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta!
Mmm, those cupcakes look so dark, rich, and moist... Just perfect!
VastaaPoistaHannah:thanks! They were that indeed.....
VastaaPoista