Viime viikonlopun aloittanut vierailu kahvipaahtimossa inspiroi kehittämään toffeelle vivahtavan kahvijäätelön,josta tuli syntisen hyvää. Kuvassa näkyy hieman sulanut jäätelö;sattui niin että viileiden päivien jälkeen oli lämmin päivä just kun halusin kuvata jäätelöä,joka sulikin aika nopeasti;D Tähän jäätelöön tuli käytettyä viimeiset rippeet Dansukkerin glukoosisiirapista,joka on kyllä niin hyvä tuote;jätskin rakenne pysyi pehmeänä eikä kristallisoitunut lainkaan. Täytyy odottaa kesään että saan taas ostettua tuota siirappia,sillä täällä myytävä glukoosisiirappi ei toimi ihan samalla tavalla....Jäätelön pohjana on myös kookoskermaa ,joten tämä on sekä laktoositon että gluteeniton jäätelö.Toffeinen maku tulee tummasta sokerista,joka antaa maulle paitsi tuota toffeisuutta niin myös syvyyttä ja muita sokereita käyttäen ei tähän saa samanlaista ihanaa makuvivahdetta,joten tähän kannattaa ehdottomasti käyttää tummaa sokeria.Tätä tehdessä aloin miettimään että mitä tämä käyttämäni tumma ,ei prosessoitu sokeri vastaa;onko se kuin fariini-tai muscovadosokeri? Sokerini väri on hyvin tummaa ja se on kosteaa ja erittäin aromikkaan tuoksuista,joten kallistun fariinisokerin puolelle,mutten nyt muista onko fariinisokeri hyvin tummaa?
Toffeelle vivahtava kahvijäätelö (2 annosta )
- 4 dl vahvaa kahvia (käytin tuohon Nestlen Red Cup-instantkahvia,niin että jokaista desiä kohti tuli reilu kahvimitallinen kahvia)
- 7 rkl tummaa fariini-tai muscovadosokeria
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 1 dl glukoosisiirappia
- 2,5 dl kookoskermaa (se kermainen osa,joka jähmettyy kun kookosmaitoa laittaa kylmään)
Kiehautin vettä kahvia varten ja sekoittelin siihen kahvijauheen. Kahvin tulee olla tosi vahvaa. Kahvia,kaakaota ja sokeria keitetään kattilassa, miedolla lämmöllä,niin että se kiehuu kokoon ja paksunee siirappimaiseksi. Minulle tuosta 4 desilitrasta jäi hieman yli 1½ dl kahvisiirappia.Kahvisiirapin hieman jäähdyttyä siihen lisätään glukoosisiirappi sekä kookoskerma. Seos sekoitetaan tasaiseksi ja jäätelön annetaan jähmettyä pakastimessa.Sekoitin jäätelöä jäätymisen aikana pari kertaa,mutta luulen että se ei edes ollut tarpeellista. Tarjottaessa jäätelö otetaan pakastimesta muutama minuutti ennen tarjoilua.
Mmm,niin hyvää...
Perjantaina kävin siis mielenkiintoisessa kahvitapahtumassa Cafelix-kahvila-kahvipaahtamon tiloissa Jaffassa. Tilaisuuden oli järjestänyt Instagramin kautta tutuksi tullut ,kahvista ja kahviloista instagrammaava nuori nainen,joka tunnisti minut yhdessä kahvilassa joskus viime syksynä!.Meitä oli 7 hengen ryhmä,mutta minä olin ryhmän ainoa ruokabloggaaja,muut ovat pelkästään Instagramissa.
Cafelix-ketjun perusti joitakin vuosia sitten kaiken kahvista Saksassa opiskellut saksalainen Philipp Schefer,joka tuli tänne täältä kotoisin olevan vaimonsa kanssa.Cafelixissa käytetään aina tuoreimpia mahdollisia papuja,ja kerralla paahdetaan vain pieni määrä papuja. Tämä Jaffassa oleva ensimmäinen Cafelix ,entinen varastotila,on ketjun pääpaahtimo,mutta muutamassa vuodessa ketju on jo laajentunut 5 kahvilaan,joissa kaikissa toimii myös pieni kahvipaahtimo.Asiakkaalta kysytään,millaisesta kahvista hän pitää ja pavut kahviannokseen valitaan sen perusteella.
Monet ovat sitä mieltä että Cafelixin kahvi on kaikkein parasta tässä maassa,ja hyvää se onkin.
Kahvista meille kertoi omistajapariskunnan toinen osapuoli;ihastuttava Yael Schefer.
Saimme kuulla mistä Cafelixin kahvi tulee;miten niitä paahdetaan ja mitä eroavaisuuksia on eri pavuilla. Pidin erityisesti Papua Uudesta Guineasta kotoisin olevista pavuista valmistetusta kahvista,jolla oli ihanan pehmeä ja täyteläinen aromi.
Maistelimme eri tavoin valmistettua kahvia ja keskustelimme makujen eroavaisuuksista.Kuvassa kahvinsuodattimien klassikko;Chemex.
Sitten menimme kuuntelemaan miten toimii iso kahvinpaahtajalaite. Tämän laitteen on valmistanut Coffee Tech Engineering,joka yllätyksekseni on täkäläinen yritys,jonka kahvipaahtimia myydään ympäri maailmaa. Kuvassa ei näy koko laitetta,sillä kahvipavut käyvät myös laitteessa,joka poistaa papujen seassa olevat kivet. Kahvipapusäkeissä tulee papujen mukana usein kiviä ja muuta ylimääräistä,ja jos kahvilan tai kodin kahvikoneeseen joutuu kivi,on se koneen loppu.
Cafelixin "single origin" kahvipusseissa on hauskat etiketit.
Kahvipapusäkkejä.
Kahvisäkeistä valmistetaan erilaisia tuotteita,joista jokainen on uniikki. .Yael löysi tuotteita varten vammaisia työllistävän yrityksen.
Kaiken kahvi-infon jälkeen talo tarjosi meille vielä kahvit,jotka menimme ulos juomaan sillä luvatun sateen sijaan olikin aurinkoista.
Jaffan Cafelix sijaitsee kauniilla Sgula-aukiolla.
Kauniilla aukiolla oli miellyttävää juoda kahvit ja tarkkailla ympäristöä.
Perjantaina kävin siis mielenkiintoisessa kahvitapahtumassa Cafelix-kahvila-kahvipaahtamon tiloissa Jaffassa. Tilaisuuden oli järjestänyt Instagramin kautta tutuksi tullut ,kahvista ja kahviloista instagrammaava nuori nainen,joka tunnisti minut yhdessä kahvilassa joskus viime syksynä!.Meitä oli 7 hengen ryhmä,mutta minä olin ryhmän ainoa ruokabloggaaja,muut ovat pelkästään Instagramissa.
Cafelix-ketjun perusti joitakin vuosia sitten kaiken kahvista Saksassa opiskellut saksalainen Philipp Schefer,joka tuli tänne täältä kotoisin olevan vaimonsa kanssa.Cafelixissa käytetään aina tuoreimpia mahdollisia papuja,ja kerralla paahdetaan vain pieni määrä papuja. Tämä Jaffassa oleva ensimmäinen Cafelix ,entinen varastotila,on ketjun pääpaahtimo,mutta muutamassa vuodessa ketju on jo laajentunut 5 kahvilaan,joissa kaikissa toimii myös pieni kahvipaahtimo.Asiakkaalta kysytään,millaisesta kahvista hän pitää ja pavut kahviannokseen valitaan sen perusteella.
Monet ovat sitä mieltä että Cafelixin kahvi on kaikkein parasta tässä maassa,ja hyvää se onkin.
Kahvista meille kertoi omistajapariskunnan toinen osapuoli;ihastuttava Yael Schefer.
Saimme kuulla mistä Cafelixin kahvi tulee;miten niitä paahdetaan ja mitä eroavaisuuksia on eri pavuilla. Pidin erityisesti Papua Uudesta Guineasta kotoisin olevista pavuista valmistetusta kahvista,jolla oli ihanan pehmeä ja täyteläinen aromi.
Maistelimme eri tavoin valmistettua kahvia ja keskustelimme makujen eroavaisuuksista.Kuvassa kahvinsuodattimien klassikko;Chemex.
Sitten menimme kuuntelemaan miten toimii iso kahvinpaahtajalaite. Tämän laitteen on valmistanut Coffee Tech Engineering,joka yllätyksekseni on täkäläinen yritys,jonka kahvipaahtimia myydään ympäri maailmaa. Kuvassa ei näy koko laitetta,sillä kahvipavut käyvät myös laitteessa,joka poistaa papujen seassa olevat kivet. Kahvipapusäkeissä tulee papujen mukana usein kiviä ja muuta ylimääräistä,ja jos kahvilan tai kodin kahvikoneeseen joutuu kivi,on se koneen loppu.
Kahvipapusäkkejä.
Kahvisäkeistä valmistetaan erilaisia tuotteita,joista jokainen on uniikki. .Yael löysi tuotteita varten vammaisia työllistävän yrityksen.
Kaiken kahvi-infon jälkeen talo tarjosi meille vielä kahvit,jotka menimme ulos juomaan sillä luvatun sateen sijaan olikin aurinkoista.
Jaffan Cafelix sijaitsee kauniilla Sgula-aukiolla.
Kauniilla aukiolla oli miellyttävää juoda kahvit ja tarkkailla ympäristöä.
OI njam... nyt äkkiä kesä, että saa syödä taas jäätelöä...Tuolla glukoosisiirapilla saa tosiaan hyvän rakenteen aikaiseksi.
VastaaPoistaMinna:voihan sitä jätskiä syödä talvellakin;D AInakin minä syön;D Jeps,glukoosisiirappi on mahtava tuote.Harmi vaan että voin ostaa sitä vain kerran vuodessa.
PoistaOOOOH! mikä jäätelö!
VastaaPoistaAnne;on kyllä tosi hyvää!
PoistaNaminami jätskiä..ja upea kahvipaahtimo paikka ja juttusi !!!! Tuolla täytyy käydä hakeen vastapaahdettua kahvia.HHmm..eikös me oltukin menossa Jaffaan syömään,ni samalla reissulla ??
VastaaPoistaAnneli:namia oli. Tuo kahvipaahtimo on kyllä niin
Poistakauniissa paikassa. Eli voitais mennä tuonne vaikka kahville kun tulet...
Kiva kahviraportti ja herkullinen jätski. Meillä on Chemex(kin), sillä tulee parasta ja puhtaimman makuista suodatinkahvia. Osa kahvisäkeistä on todella hienoja. Itse ripustin kotona yhden seinälle, niin että käytin pitkää Ikean keittiötankoa verhotankona ja ripustin säkin tankoon kiinnitettäviin koukkuihin.
VastaaPoistaFariinisokeri on puhdistettua valkoista sokeria, johon on sekoitettu ruokosokerisiirappia. Nykyisin kun raakaruokosokeria ja muscovadoakin on hyvin saatavilla, niin en ole käyttänyt fariinisokeria mihinkään (kuten en muutenkaan valkoista perussokeria).
Luimupupu:kiva kun tykkäsit,ja jätski tosiaankin herkullista. Tuolla kun maistelimme eri välineillä tehtyä kahvia,niin kyllä pidin eniten siitä Chemexin kanssa tehdystä. Kahvisäkit onkin aika kivoja sisustuselementtejä.Mistä te löysitte niitä? Vähän luulen että tuo oli ehkä sitä raakaruokosokeria,sillä paketissa luki ettei sokeria ole käsitelty. Ihana maku siinä oli ja antoi tuolle jätskille sen ekstrahyvän maun.
PoistaKahvisäkkejä löytyy JKL:ssä Coffeasta, joka on varsin sympaattinen kahvi-, tee- ja suklaakauppa Torikeskuksessa.
PoistaIhanannäköistä jäätelöä, nam! Eipä muuten ole tullut fariinisokerin sisältöä koskaan mietittyäkään, kiitos sivistämisestä luimupupulle! :)
PoistaHarmi kuulla etta takalainen glukoosisiirappi ei niin hyvin toimi. Olen nimittain suunnitellut sita ostaa. Ei viitsisi Suomesta asti raahata. Pelottaa laittaa tuollaisia aineita matkatavaroihinkin. Ei olisi kiva jos vuotaisi matkalla :((
VastaaPoistaAnu;kyllä sekin toimii,mutta ei ihan samalla tavalla.Mutta
Poistakyllä musta voit käyttää sitä täälläkin myytävää siirappia,lisää vähän ksantaania joukkoon niin se ehkä ei kristallisoidu. Minä toin siirapin Suomesta eikä mitään tapahtunut.Se on niin hyvin kiinni se korkki että ihan hyvin kestävät lentämistä.
Tuota jäätelöä tekisi mieli kokeilla. Tuollainen raaka kahvipapu olisi kiva, voisi kasvattaa oman kahvipuun. :-)
VastaaPoistaRaaka kahvi on meillä yritetty kasvattaa, mutta ei onnistunut. Saimme tiedoksi, että raaka kahvi on itseasiassa esikeitetty (siinä vaiheessa kun erotaan papuja niitä kastellaan kuumassa höyryssä, eli kahvipapu joka on myynnissä on vain puolikas)
PoistaUnelma:oli kyllä tosi hyvää jäätelöä:) Vihreästä kahvipavusta on vähän vaikeaa kasvattaa papua.
PoistaSanja :niistä kahvipavuista on vaikeaa kotona saada idätettyä kasvia.Jotkut voivat itää,mutta suurin osa ei. Vihreät pavut on tosiaankin esikäsitelty,mutta niissä on kuitenkin jäljellä osa,joka voisi kasvaa. Jokaisessa kahvimarjassahan on 2 papua,ja parhaiten kahvin kasvatus onnistuu kokonaisesta marjasta,mutta mistäs sellaisia saa.....Jotkut ovat onnistuneet kasvattamaan vihreästä pavustakin kasvin,mutta se onnistuu harvemmin.
PoistaHoukutteleva jäätelö ja ihana lautanen!
VastaaPoistaSanja:kiitos:) Tuo lautanen oli niin nätti että oli pakko ostaa;D
PoistaGlassen ser underbart god ut. Vilken trevlig kaffedag du hade.
VastaaPoistaHovkonditorn: glassen var nog jättegott:) Och vi hade en trevlig besök hos kafferostaren:)
PoistaNo nyt tuli sellainen jäätelöresepti, jota on ihan pakko kokeilla. Ja jotta kofeiinin määrä ei jäisi liian vähäiseksi, tuohonhan voisi kehitellä vaikka kahvikastikkeen.
VastaaPoistaTuplaespresso:no tietysti pitää ihan maksimoida sitä kofeiinia kun tuollaista tekee;D Hih,kahvikastike päälle niin pysyy hyvin hereillä annoksen jälkeen;D
Poistammmm... ton on pakko olla hyvää! Opin muuten vähän aikaa sitten, että jos vetää kahviöverit, niin banaanin syöminen eliminoi kiusallisia sivuvaikutuksia.
VastaaPoistaOli todellakin hyvää.Ja mielenkiintoista tuo banaanin vaikutus koffeiiniöveriin:Ehkä sen takia täällä on joissain mehukiskoissa banaanijääkahvia;D
PoistaTätä täytyy kokeilla. Ja mikä parasta, itselle varmaan jäisi enemmän, kun muksut ei välitä kahvista. :D
VastaaPoistaPiparkakku Akka:no sehän on hyvä jos kaikki jää itselle;D
Poistahttp://www.rantapallo.fi/yaelian/2014/03/04/kahvia-ja-viinia-vallankumoukselliseen-hintaan-cofix-ja-cofix-bar/
PoistaMkäs tämä villitys on ?