Olin ostanut vähän suuremman määrän kesäkurpitsaa;kasvis jota käytän todella ahkerasti sekä raakana että kypsennettynä. Mieleen tuli heti jonkinlainen vihannespaistos,jotka täälläpäin ovatkin erittäin suosittuja.Loppujen lopuksi kesäkurpitsaa riitti sekä piirakkaan että paistokseen ja molemmista tuli hurjan hyviä:)
1.Kesäkurpitsapiirakka
Olin hieman laiska,joten käytin piirakkapohjaan valmista voitaikinaa (lehtitaikina käy myös hyvin) mutta oh,miten herkullista tuosta piirakasta tulee tuon voitaikinan kanssa! Kaloririkasta,mutta niin hyvää!
Ainekset:
- Riittävä määrä voi(tai lehti-)taikinaa piirakkavuoan pohjaan ja reunoille.
- noin 430 grammaa karkeaksi raastettua kesäkurpitsaraastetta
- 200 juustoraastetta (käytin puolet emmentalia ja puolet lampaanmaitofetaa;mielestäni tosi hyvä kombo tällaiseen)
- 2 kananmunaa
- suolaa (ei liikaa sillä juustoissa on suolaa)
- mustapippuria,paprikaa,yrttimaustetta
- 2 rkl ruohosipulia
Asettele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunalle.Käytin tälläista pitkulaista,matalareunaista irtopohjavuokaa,mutta pyöreäkin vuoka on ok.Painele haarukalla reikiä pohjaan ja laita piirakkavuoka pakastimeen.
Täytettä varten raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Koska kesäkurpitsat sisältävät paljon nesteitä,laitoin raasteen harsokangaspussiin ja puristin siitä liiat nesteet pois. Minulla on tuollainen Claes Olssonista viime kesänä ostettu harsokangaspussukka,joka on oikeasti tarkoitettu hillontekoon,mutta tosi kätevä raasteen kanssa.Tuo 430 grammaa raastetta ohjeessa on mitattu ennen kuin siitä puristettiin liiat nesteet pois. Sekoita raasteen joukkoon juustot,kananmunat ja mausteet ja saksi joukkoon ruohosipulia.
Paistoksen pinta sekä reunat olivat ihanan rapeita:) |
2.Paistos
Koska kaapissa sattui olemaan reilusti sekä kesäkurpitsaa että juustoa ,tein samoista aineksista myös paistoksen.Tässä oli hieman vähemmän raastetta ja vastaavasti juustoa,mutta muuten samat ainekset eli 2 munaa,mausteita,ruohosipulia mutta ei pohjaa,vaan sekoitin joukkoon 2 ruokalusikallista riisijauhoa.Tämä on siis gluteeniton ja vähäkarppinen versio tuosta piirakasta.
Paistoksen tein 16 sentin avattavassa vuoassa.Siirsin vuokaan leivinpaperia,joka peitti pohjan ja reunat.Levitin pohjalle muutaman tipan oliiviöljyä.
Uuni lämmitetään 225 C-asteeseen.Piirakkapohja otetaan pakastimesta ja piirakan täyte kaadetaan vuokaan. Samoin paistoksen täyte kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.Laitoin vielä vähän juustoraastetta paistoksen pinnalle.
Piirakan ja paistoksen annetaan kypsyä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes niiden pinta on ruskistunut.
Molemmat ovat kyllä niin herkullisia.Piirakasta pakastin suurimman osan;saan pian Suomi-vieraita ja sieltä se on sitten helppo ottaa esille ja lämmittää.Sanoisin että tuo piirakka on sellainen,jota mielellään tarjoaa kun on vieraita mutta tuo paistos on sitten sellainen vähän arkisempi ruoka,joka on ihanaa vaikka raikkaan salaatin kaverina:)
Kesäkurpitsapiirakka osallistuu helmikuun ruokahaasteeseen.
Kesäkurpitsapiirakka osallistuu helmikuun ruokahaasteeseen.
Aivan fantastisen näköinen sekä paistos että piirakka, mutta jostain syystä varsinkin tuo paistos saa kuolan valumaan. Toiset tykkää muhkummista.
VastaaPoistaKiitos ,olin itsekin ihastunut molempien ulkonäköön,kun otin ne uunista:)Piirakkka on ihanaa mutta minäkin taidan kallistua sen muhkun puolelle;D
PoistaMinä taas ottaisin tuon piirakan milloin tahansa, vaikka lopputulos linjojen kannalta olisikin muhkumpi.
VastaaPoistaNo se piirakan taikinapuoli oli kyllä sairaan hyvää mutta taidan normaalioloissa tyytyä muhkuun;D
PoistaHerkullisen näköisiä molemmat - juustoa ja kesäkurpitsaa, eihän se voi olla kuin hyvää.
VastaaPoistaKiitos,oli tosi hyvää ja toivottavasti tulevat vieraatkin (poikani ,miniä) tykkäävät sitten piirakasta.
PoistaMinäkin huomasin pientä kuolan erityksen alkua! :D Huh, onpa hyvän näköistä.
VastaaPoistaMun täytyy sanoa etten melkein malttanut odotella jäähtymistä kun otin nuo uunista;D
PoistaNamilta näyttää. Emme ole käyttäneet raastaneet kesäkurpitsaa kuin pihveihin, muuten kyllä syömme sitä paljonkin aina kun hyviä pötköjä on saatavilla. Pitää testata.
VastaaPoistaKiitos,oli hyvin namia (etenkin tuo paistos,piirakasta otin vain pienen palan ja laitoin pakkaseen).Kesäkurpitsa on kivasti monipuolinen kasvis:)
PoistaKiitos ihanasta ohjeesta - kesäkurpitsaa saa täälläkin ympäri vuoden, tykkään kovasti sen miedosta mausta. Ensi viikolla on talviloma, ja silloin kokeilen tätä ihanata piirakkaa ... oi tuon juuston kanssa - mmm ... en malta odottaa :)
VastaaPoistaKiitos Nina ja kiva kun sielläkin saa kivasti kesäkurpitsaa ympäri vuoden.Minäkin pidän paljon kesäkurpitsasta;etenkin raakana raasteena mutta sitten välillä tällaisena.Oli kyllä tosi hyvää:)
PoistaIhania herkkuja kesäkurpitsasta! Käytän myös paljon kesäkurpitsaa ruoanlaitossa!
VastaaPoistaTosi herkkua olikin;kesäkurpitsa on kiva kasvis:)
PoistaHerkullisen näköistä! Maistuis kyllä hyvin tännekin..
VastaaPoistaTämä oli sen verran hyvää että varmasti maistuisi;D
PoistaNam,nam. Tosi herkullista. Saadaan hyvä skaba ruokahaasteen osalta :) niin ja muutenkin tosi loistava blogi sulla
VastaaPoistaKiitos vaan:) Olikin herkullista tämä:)
Poistatosi kivan näköisen muhkeita piirakoita j akivasti vuoasta ylös pullistuneita, näyttää oikein herkulliselle.
VastaaPoistaEtenkin tuo paistos pullistui kivasti;D Oli oikein herkullista!
PoistaOh my, paistos näyttää taivaalliselta!
VastaaPoistaRiitta,oli kyllä taivaallisen hyvää:) Ja helppotekoistakin:)
PoistaBlogissani olisi haaste sinulle.
VastaaPoistaTupu,tulenkin katsomaan:)
VastaaPoistaHerkullisen näköistä! Kesäkurpitsasta tulee aina kesä mieleen, ei onneksi enää kovin montaa kuukautta siihen :9.
VastaaPoistaKiitos,herkullista oli! Mutta eikös kesäkurpitsaa saa hyvin muinakin vuodenaikoina,vaikkakin se on muualta silloin rahdattu.
PoistaKiitos ohjeesta. Meneen kokeiluun. ja tiedan, etta tykkaan.
VastaaPoistaMinakin kaytan paljon kesakurpitsaa monesssa muodossa.
Ole hyvä vaan:)Kesäkurpitsasta saa kyllä tehtyä herkkuja:)
VastaaPoistaHei Yaelian, minäkin tein nyt kesäkurpitsapaistosta ohjeesi innoittamana! Hyvää oli (ja huomiselle lounaalle tätä jäi vielä santsattavaksi)!
VastaaPoistaKiva kuulla Anne että teit tätä ja tykkäsit:) Olenkin tehnyt tätä jo muutaman kerran...
PoistaPaistos on kyllä ihana. Aivan upean näköinen. Testaanpa senkin tässä syksyn aikana :)
VastaaPoistaKiitos Jael aivan ihanista ohjeistasi <3