sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Yrttiset mangoldipaistokkaat fetalla

Jo pitkään olen kuolannut tätä ohjetta Ottolenghin Jerusalem-kirjasta ja eilen sitten vihdoinkin sain tehtyä  näitä ihanan herkullisia paistokkaita.Taisin jossain vaiheessa mainita täällä että tarkoitus on kokata tuosta kirjasta sellaisia ohjeita,joille ei kirjasta löydy kuvaa.No tämä on sellainen ohje ja nyt sillekin sitten löytyy kuva. Ohje on alunperin turkkilainen ja se löytyy Jerusalem-kirjasta sivulta 54.Paistaessani näitä kauniin vihreitä paistokkaita tuoksu hullaannutti Bambi-koirani,joka kiersi jaloissani koko paistoprosessin aikana,makupalaa kerjäten(sai se sitten kokonaisen paistokkaan myöhemmin ja maistui!)
Paljon vihreää
Jerusalem-kirjassa mangoldia tulee ohjeeseen 400 gr,sen jälkeen kun kaikki kovat valkoiset osat on poistettu. Olin ostanut tosi suuren mangoldinipun,mutta valkoisten paksujen lehtiruotien poiston jälkeen lehdet yhteensä painoivatkin vain hieman yli 200 grammaa! (punnitusastia painoi 40gr).Piti sitten puolittaa tuo ohje mutta paistokkaita tuli silti ihan kiva määrä.
Yrttiset mangoldipaistokkaat fetalla
  • 200 gr mangoldin lehtiä (sen jälkeen kun paksut lehtiruodit on poistettu)
  • 15 gr sileälehtistä persiljaa
  • 10 gr korianterin lehtiä
  • 10 gr tilliä
  • 0,75 tl raastettua muskottipähkinää
  • 1½ rkl jauhoa (käytin täysjyvävehnäjauhoa)
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 1 kananmuna
  • 1/4 tl sokeria
  • 40-50 gr fetajuustoa(käyin vuohenmaitofetaa)
  • 2½ rkl oliiviöljyä paistamiseen
  • suolaa,mustapippuria
  • 4 osaan leikattu sitruuna
Tämä oli varmaan ensimmäinen kerta kun punnitsin yrttejä;täällä yrttikimput ovat suuria ja laitan niitä aika runsaasti yrttejä vaativiin ruokiin.Mutta yrtit ovat niin kevyitä,että tuossa 10 grammassakin oli aika kivasti lehtiä,vaikken alussa niin uskonutkaan. 

1.Lisää vettä suurehkoon kattilaan,mausta suolalla ja kiehauta.Lisää mangoldin lehdet ja anna niiden kiehua hiljalleen 5 minuutin ajan.Siivilöi ja purista lehdistä kaikki vesi pois.
2. Laita mangoldin  lehdet monitoimikoneeseen yhdessä yrttien,mausteiden,sokerin,jauhon,valkosipulin,kananmunan kanssa.Lisää jonkun verran suolaa ja mustapippuria.
3. Jauha seos tasaiseksi. Murusta ja sekoita feta vihreään seokseen  mutta älä enään jauha seosta.
Lisää 1 rkl öljyä keskikoiselle paistinpannulle.Lämmitä keskilämmölle ja ota lusikallinen seosta kerrallaan ja laita pannulle. Tasoita paistokasta pinnalta hieman litteämmäksi;noin sentin paksuiseksi.Paista paistokkaita nelisen minuuttia,käännä keskivaiheessa ja paista toinenkin puoli niin että se saa väriä.Laita valmiit paistokkaat talouspaperilla päällystetyn lautasen päälle.Lisää öljyä pannuun tarpeen mukaan. Tarjoa heti sitruunapalasten kanssa(sitruunaa puristellaan hieman paistokkaiden päälle).
Taas mahtava ohje tuosta Jerusalem-kirjasta.Nämä olivat sen verran hyviä että näitä on pian tehtävä lisää!

24 kommenttia:

  1. Ostin tuon kirjan, mutta en ole ehtinyt kokeilla kuin kahta reseptiä, paljon mielenkiintoisia on vielä yrittämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirja on kyllä tosi mahtava! Vielä paljon kokattavaa siitä.Mutta edellinen kirja;Plenty ,on myös mahtava.

      Poista
  2. Ihana ohje taas. Tuota kirjaa halajan, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi ostaa.
    Mahtavat yrtti- ja mangoldikimput!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirja on täynnä mahtavia ohjeita.Jotkut niistä ilman kuvaa,joten yritän kokata sellaisia,niin tulee niillekin kuva.

      Poista
  3. Onpa herkun näköisiä pihvejä, ja kaiken lisäksi oikeita K-vitamiinipommeja! Mitä luulisit, voisiko tuon mangoldin korvata pinaatilla?

    Aika hassua, että Bambi oli niin hurmioitunut. :-) Taitaa Bambikin ymmärtää hyvän kasvisruoan päälle. ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi herkullisia:) Kyllä varmaan pinaatillakin onnistuisi,tosin se on pehmeämpää rakenteeltaan kuin tuo mangoldi.
      Mä luulen että se oli se feta joka sitä innosti;D Mutta taitaa Bambi ymmärtää kasvistenkin päälle;D

      Poista
  4. Ooh, aivan ihanilta näyttävät. Mutta hitsin pitsit, kun mangoldia ei meiltä tahdo saada, ellei itse kasvattele. Täytyy kokeilla sillä pinaatilla tai kenties lehtikaalilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli kyllä hurjan hyviä:) Ja mä luulin,että mangoldia saa jo kaupoista! Mutta varmaan pinaatillakin näistä tulee hyviä.

      Poista
  5. Ostin kirjan pari viikkoa sitten, mutta työkiireiden takia en ole vielä kerennyt siihen paneutua.
    Tämä ohje kuullostaa aivan mahtavalta! Kasvis"pihveihin" kun ei ihan oikeasti mielestäni kauhean montaa hyvää ohjetta maailmassa ole. Nämä pääsevät kuitenkin to-do listalleni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirjahan taitaa pian olla kaikilla;D Nämä oli tosi hyviä.ja kyllä muitakin kasvispihvejä löytyy ihan kivasti vaikka googlettamalla.Näistä tykkäsin erityisen paljon:)

      Poista
  6. Nyt kyllä heti aamusta fetakauppaan ja paistokkaan tekoon ennenkuin pakkanen ppurasee noihin mun kasvimaan suurinpiirtein ainoisiin eläviin, joita molempia on PALJON: mangodia ja lehtipersiljaa. Tämä taiskin olla tilausresepti mulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sullapa on hyvin ainekset ihan omasta takaa:) Eli tosiaankin kuin tilauksesta näköjään sulle;D

      Poista
  7. onpas muuten maittavan näköistä! ja voi tuota vihreän määrää... ikävä aurinkoon on kovin suuri :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule,tykkäsin näistä niin paljon että pakko saada lisää,pian! Toivottavasti pääset lähitulevaisuudessa taas aurinkoon!

      Poista
  8. Uskomattoman herkullisen näköistä !!!! Ja varmaan myös makuista !! Epäselväksi hieman jäi,onko Ottolenghin kirjaa suomeksi ???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli,tuota Ottolenghin ja Tamamin kirjaa taitaa löytyä toistaiseksi vain englanniksi...

      Poista
    2. ok.Täytynee ostaa seuraavalla kerralla,kun tulen sinne.Kiitos.

      Poista
    3. Anneli,tuota kirjaa saa parhaiten tilaamalla sen netistä,vaikka Amazonin kautta.

      Poista
  9. Vau, ihanan vihreitä paistokkaita :) niistä oikein huokuu terveellisyys!

    VastaaPoista
  10. Tiskiharjafeministi8. lokakuuta 2013 klo 9.37

    Ihanan nakoinen ohje, tuoksu tuntuu tanne asti!
    Me kasvatettiin mangoldia keittion ikkunan alla, ja ma aina "tilasin" nelivuotiaalta pojaltani esim. 20 mangoldia, jotka se kavi leikkaamassa keltaisilla askartelusaksillaan ja heitteli yksitellen kovaan aaneen laskien keittionikkunasta sisaan. Kerran sain yhden ison, mullasta maran lehden suoraan plats naamalleni, kun en pessyt edellista tarpeeksi nopeasti, enka ehtinyt ottaa koppia seuraavasta :D
    Ostin eilen Kirsikka-kaupasta ohrajauhoja, ihanaa! Nyt taytyy etsia hyvia resepteja, kolmekymmenta vuotta olen asunut taalla ja nyt vasta teen ohrajauhoista jotain, kiitos sun :) Savutofua niilla ei ole valikoimissa, EIKA LAKRITSAA! Ei kuulemma mene tassa kaupungissa :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaankin hyvää:) Hih,nauratti tuo juttusi mutta varmaankaan sua ei naurattanut kun se multainen ja märkä lehti lensi naamalla;D
      Kiva kuulla että ohrajauhoja löytyi vihdoinkin! Onpa outoa että Kirsikka-kaupassa teilläpäin ei ole savutofua;Tel Avivin kaupoissa kyllä on.

      Poista
  11. Tutustuin mangoldiin Dalmatiassa grillatun kalan kyytipoikana ja ihastuin kovasti, mutta siitähän on vaikka mihin muuhunkin - kiitos reseptistä! Tänään torilla oli mangoldia useallakin myyjällä, joten nyt on helppo ryhtyä kokeilemaan antamiasi eri reseptejä.
    Terv. Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Suometar,mangoldista onkin aika moneksi ja olenkin aika ihastunut siihen:) Grillatun kalan kyytipoikana,kuulostaapa hyvältä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...