Juuriselleri, josta pidän paljon,on täälläpäin suurta ja kaunista kevättalvella,mutta kesällä täkäläiset juurisellerit ovat onnettoman kuivahkoja ja pieniä,joten niitä en silloin osta. Mutta niiden ollessa parhaimmillaan tulee niitäkin käytettyä ahkerasti. Tämän huoneenlämpöisenä syötävän lisukkeen ohje tulee suositun lontoolaisen Honey&Co -ravintolan kirjasta "Food from the Middle East". Ravintolan takaa löytyy pariskunta Itamar Srulovich ja Sarit Packer,jotka ennen oman ravintolan avaamista työskentelivät Ottolenghin ravintoloissa,mikä kertoo paljonkin... Juurisellerilisäke oli hyvää lisäkkeenä ,mutta myös leivän päällä.
Juuriselleriä timjamilla,jugurtilla ja ruskistetulla voilla
- 1 juuriselleri (omani painoi kuorimisen jälkeen noin 400 gr)
- 2½ rkl oliiviöljyä
- 6 valkosipulikynttä
- 2 timjamin oksaa (tai kuivattua timjamia 1-2 tl)
- 1 1/4 tl suolaa
- 10 gr (2 tl) voita
- 100 ml jugurttia
Kuori ja kuutioi juuriselleri.
Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa, lisää sellerikuutiot,kuoritut valkosipulin kynnet ,timjamin oksat sekä suola.Paahda kuutioita ensin korkeassa lämpötilassa 5-6 minuuttia,kunnes kuutiot saavat hieman väriä.Laske lämpötilaa ja kypsennä kuutioita ,kunnes ne ovat pehmeitä (noin 10 minuuttia).Jos kuutiot ja valkosipulin kynnet tarttuvat kiinni pannuun lisää muutama ruokalusikallinen vettä ja kypsennä kunnes kuutiot ovat todella pehmeitä.
Kaada sellerikuutiot sekä valkosipulit kulhoon ja poista timjamin oksat.Minusta tähän sopi hyvin lisätä vielä timjamia,joten sekoitin teelusikallisen kuivattua timjamia kuutioiden sekaan.Laita pannu,jossa sellerikuutiot ja valkosipulit paistuivat takaisin hellalle,ja sulata siinä voi korkeassa lämpötilassa. Anna voin kiehua,kunnes se muuttuu kullanruskeaksi ja alkaa tuoksua pähkinäiselle.Kaada ruskistettu voi sellerikuutioiden päälle. Lisää nyt myös jugurtti ja murskaa kuutiot ja valkosipulit sauvasekoittimella, tai monitoimikoneessa kunnes seos on tahnamaista mutta ei liian sileää ,vaan niin että jäljellä on sellerkuutioita suutuntumaa lisäämään. Sellerilisäke säilyy jääkaapissa 2-3 päivää.
En ole mikään sellerin ystävä, mutta tätä voisin kyllä maistaa kuitenkin.
VastaaPoistaOuti:tässä ei edes kauheasti tunnu sellerin maku jos ei tykkää.
PoistaNäyttää herkulle, en vaan voi edes kokeilla kun selleri ei tykkää meikäläisestä yhtään, tosin en minäkään siitä...
VastaaPoistaNelli:kiitos.Monet ei taida tykätä selleristä,minä taas rakastan sekä juuri -että varsiselleriä.
PoistaSelleri on kyllä hyvää. Tuota täytyisikin kokeilla. Onko teillä jugurtit paksuja vai juoksevia?
VastaaPoistaSuomessa on niin mahdoton määrä erilaisia maustamattomia jugurtteja, kuten varmasti tiedät.
Mukavaa helmikuun loppua!
Hanne:Minäkin tykkään selleristä. Täällä on sekä paksuja ja juoksevia jugurtteja ja myös suuren suuri valikoima.Kreikkalainen jugurtti varmaankin olisi tähän sopiva. Mukavaa helmikuun loppua sinnekin!
PoistaHieno resepti! Juuriselleri meni kauppalapulle just nyt :)
VastaaPoistaAntti:kiitos:) Toivottavasti tykkäät
PoistaEnpäs ole tuollaista selleriä koskaan käyttänyt, keitoissa toki maistanut. Minä kyllä pidän mausta, jotkut ei voi sietää lainkaan. Pitääpä kokeilla tätä, jos sattuu täällä kaupassa osumaan kohdalle. :)
VastaaPoistaKaura:minusta molemmat sellerit ovat tosi monipuolisia ja tykkään tosi paljon niistä. Mutta tosiaankin monet eivät tykkää. Toivottavasti osuu selleri kohdalle:)
PoistaDet ser så gott ut!
VastaaPoistaHovkonditorn:Tack,det var en bra recept:)
PoistaUi, aivan ihanalta vaikuttava ohje. Olen juurisellerifani, joten ensi tilassa kokeiluun!
VastaaPoistaJuuriselleriä voisikin käytttää nykyistä enemmän. Täytyy varastaa tuo hyvä ideasi :)
VastaaPoista