Vajaa vuosi sitten tilasin Englannista Honey&Co -ravintolan juuri ilmestyneen leivontakirjan. Pienen ja hyvin suositun ravintolan omistajat olivat ennen omaa ravintolaansa töissä Ottolenghillä,ja se näkyykin jonkun verran. Ravintolan ensimmäistä ruokakirjaa kehuttiin kovasti; mm. The Sunday Times-lehti valitsi kirjan vuoden keittokirjaksi.. Leivontakirjakin oli saanut paljon kehuja,ja houkutteli,joten laitoin tilauksen menemään. Odottelin ja odottelin ,eikä kirjaa näkynyt. Puolentoista kuukauden kuluttua meilasin nettikirjakauppaan ja kerroin ettei kirja ollutkaan tullut perille.Ystävällinen vastaus tuli todella pian:minulle tarjottiin joko rahallista korvausta tai uutta kirjaa.Valitsin kirjan,koska olin jo pitkään odotellut sen saapumista,ja niinpä kirja vihdoinkin saapui perille 2 kuukauden odottelun jälkeen...Kirja on täynnä ihania ohjeita,mutta toistaiseksi olen tehnyt niistä vain yhden ,eli nämä piirakat Honey&/Co -ravintolan Nro 4-taikinaohjeella. Honey&Co:n taikina nro 4 on taikina,jota ravintolassa käytetään tämän laatuisiin piirakoihin. Yleensä käytän tällaisiin burek/bureka/börek-piirakoihin rahkavoitaikinaa,mutta välillä tekee mieli kokeilla muitakin taikinoita.
Honey & Co-ravintolan taikina nro. 4
Viime kuussa kantakahvilani Hasachen (naapuri,entinen nimi oli Sugar) uudistui yllättäen taas kerran...Olen käynyt tuossa paikassa sen perustamisesta lähtien;omistajat ja työntekijät ovat tuttuja,ja olen siellä myös tutustunut muutamaan tosi mukavaan ihmiseen.Totaalinen uusi ilme oli yllätys,sillä viimeksi kahvilabistro uudistui tasan 2 vuotta sitten.. Olin jo ehtinyt tottua uuteen (nyt vanhaan) ilmeeseen..Ulkoterassille oli rakennettu uudet puiset penkit .
Kokonaan lasia olevien seinien tilalle oli ilmestynyt laventelinsiniset puupaneelit,joista pidin.
Nimeenkin oli lisätty "Townhouse"
Tiskin paikka oli muuttunut,kivilattia vaihtunut parketiksi,lamput muuttuneet ,uusi WC ja takaosaan oli ilmestynyt suuri peili. Keittokirjoja täynnä oleva kirjahylly oli hävinnyt,ja sitä jäin hieman kaipaamaan,mutta alan jo tottua tähän uuteen ilmeeseen.,,
Honey & Co-ravintolan taikina nro. 4
- 500 gr vehnäjauhoa
- ½ tl sokeria
- 1½ tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 250 gr kylmää ,kuutioitua voita
- 125 gr kermajuustoa (Philadelphia,ym.)
- 1 kananmuna
- 125 ml kermaa
Kaikki ainekset laitetaan monitoimikoneeseen,ja sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Taikinasta muodostetaan pallo,joka litistetään,ja kiedotaan elmukelmuun. Taikina saa levätä jääkaapissa vähintään tunnin verran.Taikina säilyy jääkaapissa 3 päivää. Tästä tulee aika suuri taikina,ja puolet siitä meni pakastimeen.
Täyte: Kirjassa annetaan ohjeet 3 eri täytteelle,mutta itse käytin jo tutuksi tullutta pinaatti-fetatäytettä,johon tulee pinaattia,fetaa,kananmunaa,yrttimaustetta ja paprikaa. Yksi kirjan täytteistä on juustoinen perunatäyte,joka kuulostaa herkulliselta.
Juustoinen perunatäyte
- noin ½ kg perunaa
- 80 gr pecorino-tai parmesaanijuustoa
- 200 gr murennettua fetajuustoa
- 1 kananmuna
- 2 rkl hapankermaa
- ½ rkl oreganon lehtiä
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- kananmunaa pinnoille
- seesaminsiemeniä päälle
Ohjeessa perunat kypsennetään kuorineen uunissa ritilän päällä,mutta perunat voisi myös keittää. Perunat muussataan ja perunasurvokseen sekoitetaan täytteen muut ainekset. Leivinalustalle sirotellaan jauhoa,ja taikina kaulitaan ohuehkoksi.Taikina leikataan neliöiksi,ja täytettä asetellaan neliölle,joka taitetaan (reunat kastetaan ennen taittelua).Reunat painellaan kiinni sormin tai haarukalla.Piirakoita voi myös pakastaa tässä vaiheessa.Piirakat asetellaan leivinpaperilla päällystetyn leivinpellin päälle,Piirakoiden pinta sivellään vispatulla kananmunalla,ja päälle ripotellaan seesaminsiemeniä (tai unikonsiemeniä).Piirakoita paistetaan 200 asteessa 20-25 minuuttia,kunnes niiden pinta on kullankeltainen.
Nämä tein jo joku aika sitten,ja vein ystävälle,joka rakastaa tämän tyylisiä piirakoita.
Viime kuussa kantakahvilani Hasachen (naapuri,entinen nimi oli Sugar) uudistui yllättäen taas kerran...Olen käynyt tuossa paikassa sen perustamisesta lähtien;omistajat ja työntekijät ovat tuttuja,ja olen siellä myös tutustunut muutamaan tosi mukavaan ihmiseen.Totaalinen uusi ilme oli yllätys,sillä viimeksi kahvilabistro uudistui tasan 2 vuotta sitten.. Olin jo ehtinyt tottua uuteen (nyt vanhaan) ilmeeseen..Ulkoterassille oli rakennettu uudet puiset penkit .
Kokonaan lasia olevien seinien tilalle oli ilmestynyt laventelinsiniset puupaneelit,joista pidin.
Nimeenkin oli lisätty "Townhouse"
Panin muistiin.
VastaaPoistaAllu:)
PoistaDe ser väldigt goda ut!
VastaaPoistaHovkonditorn:tack Katarina,de var också riktigt goda:)
PoistaResepti otettu talteen. Feta-täytteellä haluan näitä testata.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua Jael <3
Outi:Feta sopiikin täydellisesti täytteeseen:) Ja kaunista viikonloppua sinullekin Outi:)
PoistaJaa-a, minua houkuttaa molemmat täytevaihtoehdot. Laitan reseptin talteen, näitä olisi ihana tarjoilla ystäville jonain iltana :)
VastaaPoistaOikein ihanaa sunnuntaita sinulle <3
Birgitta:Kirjassa on 3 täytevaihtoehtoa,kaikki ihania.,Tuo käyttämäni on sitten omani sellainen luottotäyte;D Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Birgitta:)
PoistaAivan ihanaa settiä, voin melkein kuvitella tuoksun : ) Voisikohan muuten bataatti sopia täytteeseen? Loistavaa uuden viikon alkua!
VastaaPoista