Muutama päivä sitten ostin vuoden ensimmäiset kukkakaalini. Koko syksyn olen syönyt paljon parsakaalia, mutta kukkakaali on tähän asti ollut aika kallista. Kodin lähellä olevassa vihanneskaupassa oli tarjouksessa 2 kukkakaalia samalla hinnalla, ja valitsin ne suurimmat ja pulleimmat. Niistä olen tehnyt nyt erilaisia juttuja, ja yksi niistä on tämä superherkullinen kukkakaaliruoka, joka pohjautuu täältä kotoisin olevan, mutta jo vuosikausia New Yorkissa vaikuttaneen Einat Admonyn ohjeeseen, hänen viimeisimmästä keittokirjastaan. Minun käsissäni erityisesti ohjeen kastike koki muutoksen, sillä minulla oli siitä hieman erilainen idea. Ohjeessa mukana olevia, täkäläisiä maapähkinäisiä Bamba-naksuja ei taida enään saada Suomesta (yhteen aikaan sai) joten minulla ei ole niitä tässä omassa versiossani. Noita Bamba-naksuja annetaan jo ihan taaperoille, ja todennäköisesti se on yksi syy siihen että Israelissa esiintyy muita maita vähemmän maapähkinäallergioita.
Rapeaa kukkakaalia ja herkullista kastiketta
- 400-450 gr kukkakaalin kukintoja, joko tuoretta tai pakasteena
- 2 dl riisijauhoa
- 1.5 dl tai enemmän vettä
- ripaus paprikaa
- ripaus chiliä
- öljyä paistamiseen
Kastike:
- 1.5 dl tahinia
- 3/4 dl maapähkinävoita (suolatonta, sokeritonta)
- 1 tl raastettua sitruunankuorta
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 murskattu valkosipuli
- 1 tl suolaa
- 2.5- 3 dl jäävettä, tai sen verran että kastikkeesta tulee löysähköä
- muutama rkl hienonnettua persiljaa
Aloita valmistamalla kastike: tämän voi tehdä sauvasekoittimella, blenderissä tai käsin vatkaamalla. Tahinin ja maapähkinävoin joukkoon lisätään sitruunamehua, sitruunakuoriraastetta, suolaa ja valkosipulia, ja aineksia ohennetaan jäävedellä (tekee kastikkéesta kuohkeaa) kunnes kastike on sopivat paksuista, suurinpiirten majoneesin paksuista. Alkuperäisessä ohjeessa paahdetut suolaiset maapähkinät lisättiin kokonaisena kastikkeeseen, minä maapähkinävoina. Tahini ja maapähkinä sopivat todella hyvin yhteen: kastikkeesta tulee ihanaa:)
Jos käytät tuoretta kukkakaalia, pehmennä sitä ensin jonkun aikaa kaatamalla päälle kiehuvaa vettä. Kun käytetään pakastettua kukkakaalia, tämä vaihe jää pois. Sekoita riisijauho ja vesi, niin että seos on löysähköä. Alkuperäisessä ohjeessa riisijauhojen joukkoon ei lisätty mitään, mutta lisäsin paprikaa ja chiliä, mistä tuli myös väriä kukkikseen.
Öljyä lämmitetään 190 asteeseen, mieluiten korkeareunaisessa pannussa. Ohjeessa luki että öljyä pitäisi olla ainakin 5 cm korkeudella, minulla oli muutaman sentin.
Kukkakaalikukinnot dipataan riisijauhoseokseen, niin että seosta on kukkiksten joka puolella. Paistamiseen menee jonkun verran aikaa, sillä kannattaa paistaa vain pieni määrä kerrallaan. Jos pannuun laitetaan liian paljon kukkakaalia kerralla, niistä tulee rasvaisia. Paista kukkakaalikukintoja kunnes ne ovat kullankeltaisen värisiä, ja ota niitä pois pannusta reikäkauhalla, talouspaperin päälle.
Rapeita paistettuja kukkakaalikukintoja |
You can do no wrong with roasted cauliflower, but with that sauce, it looks truly luscious! Oh, I need to try this right away!
VastaaPoistaEn maträtt helt i min smak, mums!
VastaaPoistaOnpa herkullisen näköistä. Rapeat kukkakaalit menevät täällä kokeiluun. Tytär tykkää kukkakaalista erityisesti, mutta minä taas olen enemmän parsakaalin ystävä. Onko sinulla jotain herkullista parsakaalireseptiä jota voisin testata?
VastaaPoistaIhanaa keskiviikkoa sinulle Jael <3
Näyttää maukkaalla! Tässä onkin pyörinyt mielessä, että pitäisi ostaa kukkakaalia. Postauksesi vie nyt ajatukseni tekoihin 👍 Hyvää viikonloppua!
VastaaPoistaNäyttää ihanalta!
VastaaPoistaTäällä on menossa vegaaninen tammikuuhaaste, huomasin, että heidän linkki toi sinun sivulle kaurakermaohjeeseen. Oli kyllä hauskaa, kun ensin luin vaan reseptiä, mutta sitten kommenttikentässä oli tutun näköinen kommentoija ja sen jälkeen katsoin vähän tarkemmin, että olenkin todella tutuilla sivuilla :D
Iloa viikonloppuusi Jael!