Olen jo pitkään halunnut tehdä kikhernekakkua,jonka olen kuullut olevan tosi hyvää. Kakku on ehkä alunperin kotoisin Meksikosta.Netistä löytyy useita ohjeita kikhernekakulle,etenkin espanjankielisenä ja löysin lopulta sellaisen joka miellytti.Kakusta tulikin yllättävän hyvää! Sen rakenne on tiivis ja kostea eikä siinä ole mitään joka muistuttaisi kikherneistä. Tarjosin tätä ystävälle enkä kertonut mitä siinä oli;hänestä kakku oli tosi hyvää ja kun hän kuuli että se oli tehty kikherneistä yllättyi hän kunnolla.Hieman muutin ohjetta lisäämällä kookoshiutaleita ja ensi kerralla voisin lisätä ehkä mantelijauhoa tai hieman maissitärkkelystä. Kakku on myös gluteeniton.
Appelsiininen herkkukakku kikherneistä
- 5½ dl keitettyjä kikherneitä
- 2 1/3 dl sokeria (käytin luomuruokosokeria)
- 4 kananmunaa
- 1 dl kookoshiutaleita
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 2 tl kanelia
- 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
- 1 rkl oliiviöljyä +öljyä vuon voitelemiseen
Se on helppoa joskin vie hieman aikaa mutta lopputulos on vaivan arvoista.Keitetyt kikherneet pistetään astiaan joka täytetään vedellä ja sormin kieritellään kikherneitä veden alla jolloin kuoret irtoavat helposti.Samaa voi kokeilla hummusta tehdessä;siitä tulee paljon paljon pehmeämmän makuista ja tuntuista kun kuoret on poistettu.
Kikherneet jauhetaan monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella mahdollisimman tasaisiksi. Munat sekoitetaan erikseen ja lisätään kikherneiden joukkoon.Jauhetaan kunnes seos on aivan sileää.Kikherneseokseen lisätään sokeri,kookos,leivinjauhe,kaneli,suola,appelsiinimehu-ja kuori. Sekoitetaan hyvin. Taikinaseos on löysää mutta niin sen kuuluukin olla.Tein kakkuni English cake-vuuassa jonka pohjaan ja reunoille sivelin öljyä ennen taikinan kaatamista.Kakkua paistetaan 180 C-lämmössä tunnin tai kunnes kakku on jähmettynyt (kokeillaan tikulla tai vastaavalla)
Kakun annetaan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.Laitoin kakun jäähtymisen jälkeen jääkaappiin ja leikkasin sitä vasta silloin.Kakkuun sopisi hyvin myös kuorrutus päälle.
Tein samalla myös vegaanisen version kikhernekakusta ,vaihtaen kananmunat psylliumiin mutta joku meni vikaan....Kakku pursui ulos vuuasta ja oli kuin liisteriä eli olin laittanut aivan liikaa psylliumia......Ensi kerralla sitten vähemmän;D
Ei oo tullu mieleenkään,että kikherneitä voi käyttää myös näin :D jokapäivä oppii uutta siis. Tosi komea kakku toi alimmainen :D
VastaaPoistaAika hyviä kakkuja saa myös hieman epätavallisimmista aineksista:) Joo tuosta vegaaniversiosta tuli perin persoonallinen;D
PoistaVarmasti hyvää! Täytyy itse kokeilla leipoa kiikherneillä. Mustilla pavuilla olen leiponut aikaisemmin!
VastaaPoistaHyvää olikin.Pavut ovat tosi monipuolisia leivonnassa;aiemmin olen täällä blogissa tehnyt suklaakakkua adjuki-pavuista ja muistakin.
PoistaNamnam...näyttää kyllä ihan mahdottoman hyvälle.
VastaaPoistaKiitos Nelli:) Ja tuosta tykättiin:)
Poistaappelsiini... voi että se sopiikin kaikkeen! eipä olis tullut kyllä itselläkään kikherneitä alkaa kakkuun laittamaan mutta olen vakuuttunut - ihanalta näyttää :-)
VastaaPoistaJuu appelsiini sopii vaikka mihin! Tämä oli kyllä tosi hyvää ja tuo kosteahko rakenne tuo mieleen kuivakakun ja täytekakun sekoituksen;D
Poistatosta tulee jotenkin mieleen halva...
VastaaPoistaMutta ei ollut lainkaan halvamaista vaan ihan kakkumaista;D
PoistaHow interesting! I'm going to send this to my mother in law. I never knew that you could use chickpeas in a sweet cake!
VastaaPoistaLorraine,this was really good:) You could never know that this cake was made of chickpeas!
PoistaSinulla on aina jotain uutta ja erikoista!!! Jos vain ehtisin kokeilla kaikkia!
VastaaPoistaKIitos,tykkäänkin kokeilla kaikenlaista;D
PoistaOmpa mielenkiintoista ei olisi tullut mieleenkään leipoa makeaa kikherneistä.
VastaaPoistaOlen vuosia sitten kuullut tuosta kakusta,mutta vasta nyt tuli uudelleen jostain mieleen ja päätin kokeilla.Ja teen kyllä takuulla toistekin;D
PoistaMielenkiintoinen kakku tosiaan. Ja olitpa viitseliäs kun kuorit nuo kikherneet! Harmin paikka kun tuo vegeversio ei niin natsannut. Kerrohan jos toisella kertaa on parempi onni :)
VastaaPoistaOli tosiaankin hyvä kakku ja sai hyvää palautetta:) Kakusta ei tule hyvää jos noita kikherneitä ei kuori,ne kuoret vaikuttavat silloin kakun rakenteeseen.Mutta helppoahan ne on irroitella herneistä,.Ja tosiaankin hummuksesta tulee paljon pehmeämpää kun kuoret poistetaan.Harmi tosiaankin että meni pieleen tuon vegaaniversion kanssa;aion kyllä kokeilla uudestaan jospa onnistuisi...
PoistaTässä näyttäisi taas olevan resepti minulle, jauhottomalle. :-)
VastaaPoistaUnelma,sinulle aivan erityisesti:)
PoistaMä en ole edes tullut ajatelleeksi, että kikherneistä voi leipoa kakun. Hyyvän näköinen, toivottavasti löydän jostain aikaa tämän ohjeen kokeilemiseen :)
VastaaPoistaJa hyvän kakun niistä saakin.Ehkä vähän enemmänh sellaisen ,jota on kiva syödä lusikalla ja kuorrutus sopisi tuohon erinomaisesti.Toivottavasti löytyy aikaa tämän tekemiseen!
PoistaOi näyttää ja kuulostaa ihanalta. Aivan pakko testata^^
VastaaPoistaOli tosi hyvää.Kerro sitten jos teit mitä tykkäsit...
PoistaNo enpä olisi tuota tajunnut koskaan kokeilla. Hyvä muistaa jos täytyy tehdä vehnätöntä kakkua jossain vaiheessa.
VastaaPoistaOli kyllä ihan yllättävän hyvää ja teen varmaan toistekin.
PoistaKuulostaa niin erikoiselta, että taidan myös liittyä kokeilijoiden joukkoon.
VastaaPoistaEn osaa yhtään kuvitella miltä tuo maistuu. Olen syönyt japanilaisia papukakkuja, ja niistä ainakin pidin, vaikka aluksi ajatus pavuista kakussa tuntui oudolta...
Kerro sitten mitä pidit...
PoistaEi ainakaan maistu kikherneille;D
Olen ennenkin kokeillut erilaisia papuja gluteenittomassa leivonnassa,mutta kikherneiden kanssa eka ja onnistunut yritys:)
Sulla on kyllä niin mielenkiintoisia raaka-aineita, tai siis niiden yhdistelmiä! Nostan hattua, mä en olisi uskaltautunut kokeilemaan... Mutta voin kyllä kuvitella, että maku ja koostumus toimivat.
VastaaPoistaKiitos Riitta:) Olen sen verran utelias että pakko kokeilla;D Ja tässä olivat hyvät sekä koostumus että maku:)
PoistaKikherneleivonnaiset ovat herkullisia. Olen tehnyt sekä muffineita että brownie-tyyppisiä, saman tapaisella ohjeella, tosin ilman kananmunia. En kylläkään ole koskaan jaksanut kuoria kikherneitä. Ehkä voisin kokeilla sitä seuraavalla kerralla. Vaikka hyvin ovat maistuneet joka tapauksessa :D
VastaaPoistaOuti,hyviä ovat.Tuo kuorimien kyllä vaikuttaa rakenteeseen,positiivisesti.Eikä se kuoriminen edes kauheasti vie aikaa.
VastaaPoistaPäivitän nyt aiempaa kommenttiani, kun tuli kokeiltua tätä...vein sitä eilen äitienpäivän grillijuhlin jälkiruoaksi ja oli kaikkien suosikki!
VastaaPoistaLuulin ensin, että meni pilalle koko kakku -unohdin nimittäin tuon ruokalusikallisen öljyä siitä taikinasta, ja lisäksi voitelusta huolimatta kakku paloi hieman vuoan reunoihin kiinni, joten jouduin leikkaamaan sen vuoasta irti ja samalla se alkoi murentua.
Sain kuitenkin pelastettua kakun ulkonäon lisäämällä sokerikuorrutuksen ja ripottelemalla päälle kookoshiutaleita, maun puolesta se onnistui täysin.
Yllättävän moni muuten veikkasi, että kakussa on mantelia (jota siis EN laittanut siihen)!
Oo, kiitos jälleen mielenkiintoisesta reseptistä! Onnistuisikohan tämä kikhernejauhoista? Niitä löytyy kaapista, ja olisi nopeampi valmistaa.. Pitänee tehdä tutkimusta netissä :)
VastaaPoistaOlen nyt kokeillut kakkua 2 kertaa: eka kerta onnistui täydellisesti, mutta toisella kerralla kakku ei irronnut vuoasta, vaikka olin öljynnyt sen hyvin. Voisiko syynä olla se, että korvasin ruokosokerin kookospalmusokerilla, jonka arvelin sopivan reseptiin hyvin, kun siinä oli jo valmiiksi kookoshiutaleita. Maku oli kuitenkin yhtä hyvä toisellakin kerralla ja reseptistä tulee kestosuosikkini - makeapossu kun olen!
VastaaPoistaTerveisin Suometar
Uunissa on tämä uusi ja jännittävä kokeilu. :) En löytänyt mainitaa siitä missä vaiheessa öljy piti lisätä taikinaan, joten laitoin sen suoraan kananmunien jälkeen. Sokerit on vähän finaalissa meidän perheestämme, joten kokeilin vaaleata ja tummaa moskvadoa sekä hieman intiaanisokeria, mitä olisin halunnut kakussa käyttää, mutta mikä oli tosi lopussa.
VastaaPoistaKikherneitten kuoriminen oli hauskaa puuhaa. Huuhtelin herneitä kylmällä vedellä ja sitten purskauttelin ne kuoristaan toiseen astiaan herne kerrallaan. Jos kuoret alkoivat jumittaa, huuhtelin taas kylmällä vedellä. Siivilässä siis. Menihän siinä tovi jos toinenkin, mutta ei se mitään.
Nyt odottelen innolla lopputulosta!!!
Taikinasta tuli kyllä TOSI löysä...
Amanda:Toivottavasti onnistui,olisi kiva kuulla mitä pidit:) Joo se kikherneiden kuoriminen on vähän työteliästä mutta lopputulos palkitsee:)
VastaaPoistaItämaisessa kaupassa maksoi 1kg kikhernejauho 3,70. Sitä voinee käyttää myös, jos lisää hieman nestettä?
VastaaPoistaAnonyymi. Sitä voi kokeilla mutta kakusta tulee kyllä silloin erilainen kuin tämä....
PoistaAivan ihana kakku; yksi suosikeistani nykyään.
VastaaPoistaMitenkähän käy, jos appelsiinin sijaan lisääkin mustikoita?
Anonyymi:kiva kuulla ,ja kiitos että tulit kertomaan:) Jaa...mustikat on niin erilaisia kuin appelsiinit,mutta ainahan voi kokeilla...
PoistaAppelsiinin sijaan laitoin mustikoita. Toimii. Nam.
VastaaPoistaKiva kuulla:) Mietin hieman epäröivänä miten mustikka sopeutuu kikherneiden seuraan mutta kiva kuulla että tuo yhdistelmä toimii:)
PoistaKokeiltu mustikoilla, toimii.
VastaaPoista