Aiemmassa postauksessa mainitsin täällä tänään illalla alkavan shavuot-pyhän,jolloin syödään paljon maitotuotteita. Tämä pyhää edeltävä aika onkin meijereille vuoden tuottoisinta aikaa ja ne myös panostavat aika reilusti tuotteittensa markkinointiin.Maan suurin meijeri esimerkiksi järjestää ilmaisia kokkauskursseja pyhää edeltävinä päivinä ympäri maata. Viime vuonna luin ystäväni Mimin käynnistä sellaisella kurssilla ja tänä vuonna sitten ilmoittaudun heti kun näin ilmoituksen sellaisista.Eilen oli meijerin tarjoamien kokkauskurssien viimeinen päivä ja iltapäivällä suuntasin kohti Foodsteps-kurssikeskusta. Nämä meijerin tarjoamat kokkauskurssit ovat lyhyitä,vain 2 tuntia,joten tiesin ettemme ehtisi kokata mitään monimutkaista.
Tulin paikalle hieman etuajassa ja siellä oli kaikki jo laitettu valmiiksi suolaista annostamme varten. Meidän oli tarkoitus tehdä yksi suolainen annos ja yksi makea annos.
Ohjaajamme tällä kokkauskurssilla oli erittäin sympaattinen kokki Keynan,joka antoi meille koko ajan myös hyviä vinkkejä siitä mitä tarjota pyhän juhla-aterialla.
Suolaisen annoksena teimme amerikkalaistyyliset popoversit. Popover on amerikkalainen vastine Yorkshiren vanukkaalle,joka tehdään muffinivuokaan.Jokaiselle osanottajalle oli varattu 3 muffinivuokaa ja sitten aloimme Keynanin ohjeiden mukaan valmistaa popoverseja. Hieman oli vaikeaa sekoitella taikinaa kevyellä kertakäyttähaarukalla mutta silläkin tarpeni. Suurena miinuksena tuolla olivat nuo todella ohuet paperiset muffinivuoat,jotka eivät kestäneet yhtään mitään. Taikina valui niistä ja laitoin omani vielä toisen muffinivuoan sisään sillä seurausella että puolet taikinasta valui toisen muffinivuoan sisälle ja väliin jäi iso kolo.Tuo paperi oli myös niin kevyttä että popoversit tarttuivat niihin eikä niitä saanut kokonaisina irroitettua noista muoteista.Olisivat voineet vähän enemmän panostaa muotteihin.Jos tekisin näitä kotona niin kyllä käyttäisin silikonivuokaa tai tavallista muffinivuokaa. Maku oli kuitenkin tosi hyvä ja rakennekin,vaikka näistä ei vuokien johdosta tullut kokonaisia.Popoversien rakenne on paljon pehmeämpi kuin muffinsien.
Popoversit homejuustolla (12 kpl)
Popoverseja paistetaan 10 minuuttia ja sinä aikana ei tule missään nimessä avata uuniluukkua.Lämpötilaa lasketaan 180 C-asteeseen ja popoverseja paistetaan vielä 15 minuuttia kunnes pinta on ruskea ja popoversit nousseet kunnolla.Annetaan hieman jäähtyä ennenkuin poistetaan vuoasta. Popoverseissa on ilmaa joten auttaa jos reunoille pistetään muutama reikä ennenkuin ne poistetaa muoteista.
Makea annos oli sitten oikein helppotekoinen;vaikein vaihe siinä oli kerman vatkaaminen kovaksi vaahdoksi,Muutama valmis vaniljavanukasjälkkäri taiteltiin kermavaahdon joukkoon ja yläkuvassa näkyviin pikku astioihin laitettiin aineksia kerroksittain: mansikkahilloa alle,sitten pursolteltiin jäähtynyttä moussea päälle,lisättiin pikkuleivänmurusia ja taas pursoteltiin moussea päälle ja lopuksi vielä lisättiin pähkinämurusia päälle.Jälkkäreiden olisi pitänyt olla 5 tuntia jääkaapissa mutta meillähän ei sellaiseen ollut aikaa.
Saimme ottaa tekemämme annokset kotiin mukaamme.Otin vain 2 popoversia;jälkkäreitä en viitsinyt raahata mukaani.Saimme myös pitää käyttämämme essun ja poislähtiessä meille ojennettin vielä pussi jossa oli muutama suklaamaitopussi,reseptilehti sekä alennuskuponkeja.Suklaamaitopussit vein naapurin pikkutytölle.Ensi vuonna sitten uudestaan!
Popoversit homejuustolla (12 kpl)
- lasillinen (240 ml) piimää
- 1 1/4 lasillista (300 ml) maitoa
- 4 kananmunaa
- 25 grammaa sulatettua voita
- 280 gr vehnäjauhoa
- muutama lusikallinen pestoa (käytimme pestoa ja aurinkokuivastuista tomaateista tehtyä tahnaa)
- 200 gr murennettua tai raastettua homejuustoa
- suolaa---emme käyttäneet suolaa sillä juusto ja pesto ovat jo tarpeeksi suolaisia.
Popoverseja paistetaan 10 minuuttia ja sinä aikana ei tule missään nimessä avata uuniluukkua.Lämpötilaa lasketaan 180 C-asteeseen ja popoverseja paistetaan vielä 15 minuuttia kunnes pinta on ruskea ja popoversit nousseet kunnolla.Annetaan hieman jäähtyä ennenkuin poistetaan vuoasta. Popoverseissa on ilmaa joten auttaa jos reunoille pistetään muutama reikä ennenkuin ne poistetaa muoteista.
Makea annos oli sitten oikein helppotekoinen;vaikein vaihe siinä oli kerman vatkaaminen kovaksi vaahdoksi,Muutama valmis vaniljavanukasjälkkäri taiteltiin kermavaahdon joukkoon ja yläkuvassa näkyviin pikku astioihin laitettiin aineksia kerroksittain: mansikkahilloa alle,sitten pursolteltiin jäähtynyttä moussea päälle,lisättiin pikkuleivänmurusia ja taas pursoteltiin moussea päälle ja lopuksi vielä lisättiin pähkinämurusia päälle.Jälkkäreiden olisi pitänyt olla 5 tuntia jääkaapissa mutta meillähän ei sellaiseen ollut aikaa.
Saimme ottaa tekemämme annokset kotiin mukaamme.Otin vain 2 popoversia;jälkkäreitä en viitsinyt raahata mukaani.Saimme myös pitää käyttämämme essun ja poislähtiessä meille ojennettin vielä pussi jossa oli muutama suklaamaitopussi,reseptilehti sekä alennuskuponkeja.Suklaamaitopussit vein naapurin pikkutytölle.Ensi vuonna sitten uudestaan!
Voi miten kivaa että jossain järjestetään ilmaisia kokkauskursseja :) komea kokki!
VastaaPoistaOlenkin ajatellut että aika pitkän pennin tuo meijeri laittaa näihin kursseihin.Mutta kai se sitten jonkun verran vaikuttaa myyntiinkin..Ehdottomasti aion mennä ensikin vuonna sillä tuolla oli kivaa:) Ja kokki oli tosi mukava ja kivan näköinenkin;D
PoistaOioi mikä herkku...voit itse päättää mikä on herkku :)
VastaaPoistaNelli,taisin arvata;D
PoistaTaisi olla vähän hektinen meno kurssilla :D Muistan, että jenkeissä popoverit olivat suosittuja brunsseilla. Valmistuskin oli helppo: sulatettiin vain valmiit tuotteet pakasteesta. En kuullut tai nähnyt, että kukaan olisi tehnyt popovereita itse.
VastaaPoistaIhan iisisti tuolla meni..,nuo ohjeet olivat tämän vuotisesta meijerin reseptilehdestä ja 2 helppotekoisinta ohjetta sieltä..Noita popoversejahan on aika helppo tehdä itse;ei tulisi mieleenkään ostaa valmiita pakasteena.
PoistaMinä olen aina ihmetellyt tuollaisia muutaman tunnin kokkauskursseja, että kerkeääkö niillä muka tehdäkin jotain. Ilmeisesti kuitenkin kerkesi! Eikä mikään ole tietysti halvempaa kuin ilmainen. ;-)
VastaaPoistaMutta voi hyvänen aika mikä kokki - eihän mulla olisi tullut kokkaamisesta mitään, kun olisi pitänyt kuolata tuota miestä. ;-D Missähän mun popoversit olisivat olleet. :-D
Kyllä tuolla ihan hyvin kerkesi tehdä 2 helppoa annosta:) ja yleensä lyhyet workshopit täällä (olen ollut parissa sellaisessa) kestävät 3 tuntia ja ihan hyvin ehtii niissäkin tehdä jotain.Heh,oli kyllä aika söpöläinen kokki;D
PoistaKomea on joo ;) Voi oispa meilläkin ilmaisia kokkikursseja!
VastaaPoistaPitääkin kirjoittaa tuolle Keynanille että on saanut paljon kohteliaisuuksia;D
PoistaTosi kivaa että kerran vuodessa on tuollainen ilmainen kurssi:)
Silmänruokaa! Hmmm =)
VastaaPoistaSaiskohan tuon kaverin tännekin??
Birgitta;D
Poista