Teen välillä falafelin tapaisia pyöryköitä mustista linsseistä, ja huomasin etten ole tänne laittanutkaan ohjetta, vaikka niin luulin, joten nyt se on täällä. Mustalinssi-falafelit ovat helppotekoisempia kuin tavalliset falafelit, ja myös linssien liotusaika on lyhyempi kuin kikherneiden. Mustalinssi-falafeleissa on aivan ihanan rapeat pinnat, ja periaatteessa näitä voisi valmistaa kaikista linsseistä, mutta en ole toistaiseksi kokeillut kuin mustista linsseistä. Punaiset linssit muuttuvat nopeasti muussimaiseksi, joten en ole täysin varma onnistuisivatko nämä punaisista linsseistä, mutta vihreistä linsseistä varmaan saisi tehtyä hyviä falafel-pyöryköitä. Lisäsin pyörykkämassaan kananmunaa, mutta periaatteessa linssien valkuaisen pitäisi toimia "liimana" pyöryköissä.
Mustalinssi-falafelit (8 kpl)
- 3.5 dl yön yli liotettuja mustia linssejä
- kourallinen korianterin lehtiä (voi korvata persiljalla jos ei pidä korianterista)
- 1 kananmuna
- 1tl suolaa
- 2.5 rkl korppujauhoa (käytin gluteenitonta korppujauhoa)
- ripaus chilihiutaleita
- 1.5 tl paprikaa
- ½ tl jeeraa
- ½ tl leivinsoodaa
- öljyä paistamiseen
Huuhtele pehmeäksi liotetut mustat linssit . Jauha linssit, korianterin lehdet (tai persilja), kananmuna, korppujauhe, mausteet ja leivinsooda monitoimikoneeksi rouheaksi massaksi. Massaa ei kannata jauhaa liian hienoksi. Anna massan levätä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia ennen paistamista. Leivinsoodan avulla pyöryköistä tulee kuohkeampia.
Lisää paksupohjaiseen paistinpannuun öljyä niin että sitä on noin sentin verran. Mustalinssi-falafeleita ei tarvitse uppopaistaa, vaan ne kypsyvät hyvin vähemmällä öljymäärällä, eivätkä edes ime paljon öljyä itseensä. Öljy lämmitetään aika kuumaksi ,mutta ei kuitenkaan maksimiteholle. Massasta otetaan ruokalusikallinen per pyörykkä , ja niistä muotoillaan litteähköjä pyöryköitä. Jos massa tuntuu hieman löysältä , se ei häiritse, ja ruokalusikallisen massaa voi siirtää paistumaan ilman muotoilua. Paista pyöryköitä molemmin puolin 3-4 minuuttia, kunnes pyöryköiden pinta on ruskistunut ja hyvin rapea. Tarjoile lämpiminä , pitaleivän sisällä tai lautasella tahnojen tai salaattien kanssa. Näitä kannattaa tehdä vain sen verran kun syö kerralla, sillä kuten kaikki falafel-tyyppiset pyörykät, nämäkin ovat vähemmän hyviä jos niitä ei syödä heti valmistamisen jälkeen. Mustalinssi-falafel -massaa voi tehdä isommankin määrän, ja säilyttää massaa muutaman päivän jääkaapissa.
Nyt oli herkkua! Aloin heti kuvittelemaan näitä pita-leivän sisälle ja salaattia kylkeen, ai että!
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Jael <3
Outi:Tosi herkkua:) Ja totta ,noin maistuisikin tosi hyvin:) Kiitos, ja ihanaa viikonloppua sinullekin :)
PoistaMielenkiintoinen resepti! Herkulliselta näyttää! Kiitos reseptistä. Iloista viikonloppua <3
VastaaPoistaTarja K: Kiitos Tarja:) Tosi hyviä ja helppotekoisia nämä, ja teenkin usein. Oikein hyvää viikonloppua sinullekin:)
PoistaFalafel är väldigt gott! Ha en fin dag!
VastaaPoistaDetä är det nog:) Tack det samma Katarina:)
PoistaIhanan näköistä, voisin tehdä tätä meidän vegenuorille!
VastaaPoistaKiitos Merja, nämä sekä hyviä että helppotekoisia ❤
Poista