Ruoka-ainesten tai ohjeiden historia on aina kiinnostanut minua, ja monesti olen törmännyt johonkin kiinnostavaan ohjeeseen tai ruoka-ainekseen , jota on pitänyt tutkia tarkemmmin, ja joskus se on ollut niin kiinnostavaa että siihen on voinut mennä puolikin päivää. Niin kävi myös tämän espanjalainen peruna-mantelikakun kanssa. Olin joskus kauan sitten nähnyt espanjankielisen ohjeen kakusta johon tuli perunaa ja mantelia, ja merkinnyt sen mieleeni, mutta sitten kuitenkin unohtanut koko ohjeen. Kun huomasin Kaikki Äitini Reseptit-blogissa Nannan kirjoituksen perunasta, kakku tuli taas mieleeni.
Espanjankielellä löytyi kakulle ohjeita, hieman eri versioina. Kun googletin samanlaista kakkua englanniksi, vastaan tulikin ruotsalainen Kronans Kaka, joka on lähes identtinen espanjalaisen kakun kanssa; paitsi että ruotsalaisessa kakussa käytetään voita kun taas tähän minun tekemääni ei tullut ylimääräistä rasvaa, ja kakkuni on laktoositon.
Syvempi sukellus ohjeen historiaan toi eteeni Pellegrino Artusin, italialaisen liikemiehen , joka eli vuonna 1820-1911. Miten Artusi liittyy tähän kakkuun? Artusi on tunnettu keittokirjastaan nimeltä " La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene.", joka ilmestyi vuonna 1891. Artusin kirjassa on ohje lähes samanlaiselle kakulle kuin ruotsalaisten Kronan Kaka-kakulle. Oletan että ohje tuli aikoinaan Ruotsiin Artusin kirjan kautta.
Entä espanjalainen ohje? Taitaa olla niin että peruna-mantelikakku sai alkunsa Castellon de la Planan kaunpungissa, Valenciassa. Siellä peruna-mantelikakkua tarjoiltiin perinteisesti juhla-aikoina , mutta nykyään kaupungissa on haluttu tehdä kakku tunnetuksi myös kaupungissa vieraileville, ja kuulemma kakkua tehdäänkin kaupungin leipomoissa. Kakku on yleensä koristeltu Fadrin tornin kuvalla, hieman samalla tavalla kuin Santiagon torttu , joka on koristeltu Pyhän Jaakobin ristillä. Oma versioni kakusta on hieman erilainen, sillä päällystin kakun mantelilastuilla. Käytin myös appelsiinia sitruunan sijaan. Kakun nimi espanjaksi on Coca de Castello.
Espanjalainen peruna-mantelikakku Coca de Castello
- 250 gr keitettyä jauhoista perunaa
- 2 dl + 1 rkl ruokosokeria
- 125 gr jauhettua mantelia
- 3 kananmunaa
- hieman öljyä vuokaan
- kourallinen mantelilastuja + hieman sokeria
- tomusokeria koristeluun
- 1 appelsiinin kuoriraaste + ½ dl appelsiinimehua
- ripaus suolaa
- muutama rkl kookoshiutaleita
Kakun ainekset. Jälkiviisaana voin sanoa että kaupan valmiiksi jauhetun mantelijauhon sijaan olisi pitänyt käyttää itse jauhettuja manteleita, sillä niillä tulee parempi rakenne.
Kuori ja keitä perunat. Monessa ohjeessa perunat keitettiin kuorineen, mutta minä kuorin perunat ja pilkoin ne palasiksi. Kun perunat ovat kiehuneet pehmeiksi, muussaa perunat ja sekoita sokeri kuuman muussin sekaan. Tämän vinkin löysin haastattelusta, joka oli tehty 80-vuotiaan Angela Ginesin kanssa. Angela kuulemma tekee Castellon de la Planan parhaimmat peruna-mantelikakut.
Lisää nyt mantelijauho (mieluiten karkeaksi jauhetut mantelit) , appelsiinikuoriraaste sekä appelsiinimehu.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita keltuaiset taikinaan. Vispaa valkuaiset (lisää tilkka suolaa) kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto kevyesti käännellen taikinaan, kunnes taikina on tasaisen näköistä.
Kakussa ei ole leivinjauhetta, joten se jää matalaksi. Paistoin kakun 24 sentin kakkuvuoassa, jonka pohjalle laitoin leivinpaperia. Sivelin pohjalle ja reunoille hieman öljyä, ja hetken mielijohteesta ripottelin pinnoille kookoshiutaleita.
Taikina kaadetaan vuokaan, ja päälle ripottelin mantelilastuja ja hieman sokeria. Kakkua paistetaan 180 asteessa noin 40 minuutin ajan. Laitoin vuoan päälle alumiinifolioarkin, jonka poistin 20 minuutin kuluttua, niin että puolet ajasta vuoka oli peitetty ja loppupuoli ilman foliota.
Kakun annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin se poistetaan vuoasta. Kakkua säilytetään jääkaapissa. Jäähtyneen kakun päälle ripotellaan hieman tomusokeria.
Kakku on sisältä kuohkea ja ihanan pehmeä.
#pelastetaanperuna
#pelastetaanperuna
Onpa ihanan näköinen kakku ja vielä perunasta. Kyllä tätä pitää kokeilla!
VastaaPoistaNanna: Kiitos, tosi hyvää, ja vein tätä samalla kadulla olevan naapurin tyttärelle. joka syö vain gluteenittomia leivonnaisia.Ja kiva historiakin kakulla:)
PoistaPerunasta tehdyissä kakuissa, rieskoissa ja leivissä on aina ihanan pehmoinen koostumus! Tämä kakku näyttää niin hyvältä ja nuo mantelit lisäksi, voi nam!
VastaaPoistaHerkkuisaa viikkoa sinulle Jael <3
Outi:Totta, kivasti pehmeä rakenne tuleekin pehmoinen koostumus, Jossain mielessä kakun sisäpuoli muistutti hieman juustokakkua. Oikein ihanaa viikkoa sinullekin Outi:)
PoistaKakan ser jättefin och god ut!
VastaaPoistaKatarina:Tack snälla du, den var faktiskt god:)
PoistaOho..enpä olisi osannut ajatella perunaa kakussa:) Jännältä kuulosti ja ihanalta kyllä näyttää tuo kakku! Mukavaa alkanutta viikkoa💕☀️
VastaaPoistaPäden Paja: Kun muitakin kasviksia voi laittaa kakkuihin, niin miksei perunaa...Itse tykkään käyttää kasviksia leivonnaisissa, tuovat kivasti mehevyyttä-. Kiitos, ystäväkin jolle annoin (hän tuli ulos hakemaan kakkua) tykkäsi tästä tosi paljon.
PoistaFantastisen näköistä ja mikä koostumus! Pitääpä testata : )
VastaaPoistaHeli:Todella kiva kakku tuli tästä, ja helppokin:)
PoistaWhat a perfect treat! I'm running seriously low on flour, but I do have potatoes handy. I'll have to try it with flaxseed or perhaps aquafaba as an egg replacer. Fingers crossed it turns out just as well as yours!
VastaaPoistaHannah: A very delicious cake:) I am sure you would manage to create a lovely vegan alternative to this cake.
Poista