Edellisessä postauksessani olin maustanut porkkananakkini friteeratulla persiljalla ja persiljaöljyllä. Persilja-ja muita yrttiöljyjä teen useinkin,mutta nyt tein öljyn hieman eri tavalla; kiitos ihanan Meir Adonin,joka on yksi Game of Chefs-kilpailun tuomareista ja maan ykköskokeista. Tämä öljy tehdään friteeratusta persiljasta,ja öljy säilyy kauemmin kuin tuoreöljy,etenkin kun siihen lisätään suolaa.
Parempi persiljaöljy
- nippu persiljaa
- 3 dl oliiviöljyä
- suolaa
- öljyä uppopaistamiseen
Persilja puhdistetaan ja kuivataan .Tähän käyvät myös varret,joten koko persilja käytetään hyväksi. Adonilta opin myös että kun persiljan ensin liottaa hetken (etikkaa ja suolaa vedessä,niin varmasti puhdasta) ja sitten huuhtelee sekä ravistelee ,ja laittaa tämän jälkeen kuivan keittiöpyyhkeen päälle,ja jääkaappiin pariksi tunniksi,niin se on sen jälkeen kuivaa. Lämmitin öljyn kuumaksi pienessä kattilassa ja friteerasin persiljanvarret siinä: 5-6 sekuntia,kun öljy on oikein kuumaa. Persilja nostetaan reikäkauhalla talouspaperin päälle,jonka jälkeen se jauhetaan yhdessä oliiviöljyn kanssa. Tämän jälkeen öljy siivilöidään ja pullotetaan. Siiviläni olisi voinut olla hienojakoisempi,sillä persiljasakkaa tuli hieman mukaan,mutta se painuu onneksi pullon pohjalle..Tämä öljy säilyy parikin viikkoa kun siihen lisää vielä suolaa mausteeksi. Friteeratusta persiljasta tehty öljy on ihana maustaja kasviksille,kalalle,juustoille,mille vaan.
Kävin näyttämässä Sarona Marketia täällä vierailleelle amerikkalaiselle ystävälle,ja Basherin juustokaupan kohdalla saimme maistaa ihanaa kvinoaleipää tryffelivoilla.Tryffelivoi on tuo oikealla oleva vuori.Oli kyllä hyvää....
Nyt heräsi kaksi kysymysta :)
VastaaPoista1) persiljan friteeraamiseen käytettyä öljyä ei ilmeisesti käytetä niin että se pullotettaisiin vaan eri oliiviöljyä pullotetaan?
2) onko tryffelit paikallisia vai Euroopasta tuotuja?
Merja:Itsekin mietin sitä ,ja katselin videon peräti 3 kertaa sen vuoksi...Hän kaatoi kannusta öljyä blenderiin,joten voi olla että se oli se friteerausöljy,mutta tuntuu että ei ollut.Mutta miksei sitä friteerausöljyäkin voisi tuossa käyttää,sen jälkeen kun se on jäähtynyt.
VastaaPoistaTäällä tosiaankin kasvatetaan tryffeleitä,pienimuotoisesti,pohjoisessa
http://www.jerusalemonline.com/culture-and-lifestyle/black-gold-truffles-grown-in-israel-13458
Niiden lisäksi Negevin erämaassa kasvaa erämaatryffeleitä
https://en.wikipedia.org/wiki/Terfeziaceae
Merja:tarkennus,itse siis lisäsin uutta öljyä,mutta taidan ensi kerralla käyttää myös sen friteerausöljyn...
PoistaKiinnostavaa tuo tryffelimaantiede! Varmaan aika monessa paikassa kasvaa, ei ole vain hoksattu kaivaa, niinkuin Suomessakaan ei hoksattu ennen kuin meidän koiran isä tuotiin Italiasta. Ciro kuopaisi ekat tryffelit esille :).
PoistaTuo hävikistä herkukis -ajattelu on niin syöpynyt mieleen, että jäin tosiaan miettimään voiko frittiöljyn käyttää. Voihan se olla, että öljyn ominaisuus muuttuu kun sen kuumentaa. Kerro sitten miten se toimii jos kokeilet!
Vau,teillä oma tryffelikoita:) Juu kerron sitten kun teen tätä uudestaan,on niin hyvää että varmaankin teen toistekin.
PoistaMä tykkään persiljasta, joten tätö voisinkin kokeilla. Aiemmin olen maistanut basilica öljyä.
VastaaPoistaMukavaa sunnuntaita!
Outi:rakastan yrttejä,ja persilja onkin ehkä eniten käytössä. Basilikaöljykin on hyvää:) Ihanaa sunnuntaita sinullekin!
PoistaHyvin mielenkiintoista...voisipas vaikka tämänkin laittaa kokeiluun.
VastaaPoistaNelli-tosi hyvää ja kauniin väristä näin tehtynä,suosittelen:)
PoistaPersilja on suuri rakkauteni, tungen sitä vähän joka paikkaan ja usein suoraan sanoen himoitsen sitä :) Tämä öljy kuulostaa todella ihanalle!
VastaaPoistaLemmi;hih minullakin on suuri mieltymys persiljaan,itse asiassa olen se joka vie toisten lautasilta sen persiljan ruuan päältä;D Öljy tosiaankin ihana vaikka missä:)
PoistaOnpa kauniin väristä! Nään tän niin nyt tulevana kesänä vaikka tuoreen, grillatun kalan kaverina :)
VastaaPoistaIhanaa viikonalkua!
Kiitos Anne/Annekatariina:tuolla tavoin tehtynä väristä tuli todella kaunista:) Ja grillikauteen sopii mainiosti.Kiitos samoin sinulle:)
PoistaOhjeesta inspiroituneena paloittelin 1 kilon fetajuustoa pieniksi kuutioiksi ja laitoin ne lasipurkkeihin, kaadoin päälle basilika-oliiviölyä ja mausteeksi kuivattua Välimeren yrttisekoitusta sekä kuivattua tomaatti-merisuolamaustetta. Parin päivän päästä se on valmista kreikkalaiseen salattiin :)
VastaaPoistaOhjeesta inspiroituneena paloittelin 1 kilon fetajuustoa pieniksi kuutioiksi ja laitoin ne lasipurkkeihin, kaadoin päälle basilika-oliiviölyä ja mausteeksi kuivattua Välimeren yrttisekoitusta sekä kuivattua tomaatti-merisuolamaustetta. Parin päivän päästä se on valmista kreikkalaiseen salattiin :)
VastaaPoistaHanski:onpa kiva kuulla että inspiroiduit tästä:) Ja tuo mitä teit kuulostaa niin hyvältä,olen itsekin joskus tehnyt samantapaista,nam:)
PoistaTätä öljyä on ehdottomasti tehtävä, samalla taidan testata myös muita yrttejä, kiitos ohjeesta ja mukavaa alkavaa viikkoa :)
VastaaPoistaSari:tästä öljystä tuli kyllä ihanaa,ja takuulla teen toistekin,ja oliskin kiva kokeilla miten muut yrtit sopivat samalla lailla tehtyinä.Ihanaa viikkoa sinullekin!
PoistaThat looks lovely and green. It would taste so good too! :D
VastaaPoistaLorraine:This is a great oil with so many things)
PoistaPersiljaöljyä pitää testata, entä quinoaleipä - löytyykö reseptiä?
VastaaPoistaHellan ja Viinilasin välissä:Persiljaöljy on ihanaa. Itsekin haluaisin sen ihanan quinoaleivän ohjeen,mutta eivät taida antaa.Pitää varmaan ostaa se leipä,ja miettiä mistä se on tehty:D
PoistaOlipa mielenkiintoista! Luin tarkkaan myös nuo tryffelikommentit:)
VastaaPoistaOlisipa kivaa tehdä itse öljyä, tällä hetkellä käytössä on basilikaöljy, jota ostin kauppakeskuksessa olleelta myyjältä, pieni yritys joka maahantuo Kreikasta oliiviöljytuotteita.
Ihanaa loppuviikkoa Jael<3
Anne:kiitos ja kiva kun pidit:) Basilikaöljy on varmaan ihanaa:) Itse tykkään tehdä mitä vaan voin alusta saakka ,ja tätä oli tosi helppo tehdä.) Ihanaa viikonloppua sinullekin Anne:)
Poista