maanantai 12. elokuuta 2013

Olenko munkki vai croissant tai ehkäpä molempia?

Toukokuussa 2013 ranskalainen,New Yorkissa asuva leipurimestari Dominique Ansel lanseerasi leivonnaisen nimeltä Cronut,jonka nimi tulee munkista ja croissantista (croissant+doughnut).Cronut  tuli tunnetuksi siitä.että se on puoliksi munkki ja puoliksi croissant,mutta Anselin mukaan se ei kuitenkaan ole paistettua voitaikinaa,vaan kului 2 kuukautta ja 10 yritystä,ennenkuin hän oli tyytyväinen tulokseen.Hyvin nopeasti cronutista tuli hittituote ja ihmiset jonottivat ostaakseen niitä.Kysyntä oli niin suurta  että Anselin leipomo joutui rajoittamaan myyntiä, niin että kaikille halukkaille riittäisi cronutteja.Ansel myös patentoi cronutin nimen.Hyvin pian imitaatioversioita Anselin cronutista alkoi putkahtaa esille siellä sun täällä.
Äskettäin kuulin että cronutteja löytyy Tel Avivistakin. Niitä tehdään päivittäin  yli 65 vuotta toimineessa Lenchner-leipomossa (linkki vain hepreaksi...)En ole munkkien ystävä enkä erityisesti välitä croissanteistakaan,mutta pitihän tätä ihmettä testata,etenkin kun Grouponissa oli erittäin edullinen tarjous näille. Leipomokahvilaan tullessani en ainakaan nähnyt jonoa ja cronutit oli aseteltu niin,että jokainen ohitse kulkeva takuulla näkee ne. Cronutteja oli erilaisilla kuorrutuksilla ja valitsin yhden,jossa oli paahdettuja manteleita ja jonkinlaista kreemiä päällä ,ja toisen,joka oli kuorrutettu dulce de lechellä ja pähkinämurskalla.Cronutit pitäisi kuulemma syödä heti eikä niitä kannata säilyttää jääkaapissa.Maistoin kuitenkin 2 puolikasta ja pakastin toiset puolikkaat. Mitä mieltä olin näistä? Missä muualla kuin Amerikassa voidaan risteyttää 2 erittäin lihottavaa leivonnaista ja tehdä  niistä vielä lihottavampi leivonnainen,,,,,,,Kuorrutus oli molemmissa erinomaista ja pinta ihana ja  rapean rasvainen.Mutta koska en edelleenkään välitä munkeista enkä ihan croissanteistakaan,niin en oikein ihastunut näihinkään,sillä parempiakin leivonnaisia on olemassa.Mutta munkkien ystäville nämä takuulla maistuvat...
Daily Mailistä löytyi erittäin visuaalinen cronut-ohje:) (klikkaa kuva isommaksi) ja täällä video,joka näyttää miten cronutin voi tehdä valmistaikinasta....
Muutama postaus sitten keräämistäni carobeista keitin siirappia.Olen ennenkin yrittänyt,mutta vasta nyt onnistuin.Tuloksena oli hieman suklaalle maistuvaa molassia,jossa ei tosiaankaan ollut mitään muuta kuin carobin palkoja.Mutta siirapin keittäminen ei kyllä kannata ellei carobeja ole suuri määrä ja siirappia tuli lopuksi vain hieman yli ½ desiä.
Sekoitin siirapin tahinin kanssa.
Siirapinkeitosta jääneen carobmurskan paahdoin uunissa ja jauhoin jauheeksi;siinä oli vielä kivasti makua.

24 kommenttia:

  1. Ah, minä söisin heti monta cronutia. Rrrrakastan croissanteja. Ja kaikkea herkullista ja ruokaan voita, voita, voita...eilen tein kosteikkovahveromuhennosta samalla voisella ohjeella, jolla kansasi teimme kerran suppismuhennosta.

    Jo lehtevän voitaikinan ajattelu saa minut...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena,voin ihan kuvitella että pitäisit tästä;D Minuun se taas ei purrut,vaikka kuoriosa ja kuorrutus oli hurjan hyvää:) Mutta tuo kosteikkovahveromuhennoksesi,arvaa tekeekö mieli....

      Poista
  2. mielenkiinnolla olen kyseistä ilmiötä seurannut - ehkä on ihan hyvä ettei noista Suomesta saa. Veikkaan, että minkäänlaisesta itsehinllinnästä olisi turha minun haaveillakaan... :-) Tuo dulce de leche-versio kuulostaa kyllä ihan tajuttoman hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja onneksi en pidä munkeista enkä ihan kauheasti croissanteistakaan;muutenhan olisin vieläkin leveämpi;D Mutta dulce de leche-kuorrutus oli kieltämättä hyvää....

      Poista
  3. Mähän vetelisin noita kaksin käsin...nam

    VastaaPoista
  4. Hih, maistuis kyllä mulle, parantumattomalle sokerihiirelle... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikkein itse tuollaisesta oikein välitä niin tiedän että monet ihan iloisena jonottaisivatkin tuollaisia;D

      Poista
  5. Apua, mikä yhdistelmä :D En ollut kuullutkaan cronuteista aiemmin. Minäkään en ole munkkien ystävä, croissantit sentään menee joko sellaisenaan tai suolaisella täytteellä. Mutta saattaisi tämä jäädä kuitenkin testaamatta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkit eivät jostain syystä kauheasti maistu minulle vaikka kylläkin joku rapea munkkipossu joskus kerran kymmenessä vuodessa..... Croissanteistakaan en niin välitä vaikka muuuten pidän leivonnaisista joissa on voi-tai lehtitaikinaa,.,,,,

      Poista
  6. Ihan uutta minullekin. En kyllä ole oikein varma, miten ihastunut mahtaisin noihin olla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin,aika kaloririkkaita juttujahan nuo ovat.,Jotenkuten hieman vaikeaa ymmärtää se hulluus mikä noiden ympärille nousi....

      Poista
  7. Luin joku aika sitten samaisista ihmeistä ja tunsin välittömästi tasaisen rasvakerroksen suussani. Jotenkin tuo yhdistelmä kuulostaa liialta kaikkea ja ennenkaikkea liikaa rasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu aika rasvainenhan tuo on (double...)mutta se uloin kerros oli kyllä aika hyvää;D

      Poista
  8. Kuulostaa kokeilemisen arvoiselta ainakin kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerra tosiaankin voi kokeilla.Ja enemmän,jos on munkkien ystävä;D

      Poista
  9. Taman paivan Yediot Acharonot lehdessa oli taloussivuilla iso juttu cronuteista ja miten niita jonotetaan Nykissa aamukuudesta alkaen.

    VastaaPoista
  10. Jotenkuten vaikeaa käsittää että ihmiset jonottavat niin tuon leivonnaisen takia.Sen hype onkin kestänyt jo aika pitkään.....

    VastaaPoista
  11. Toistaiseksi olen näihin törmännyt vain blogimaailmassa, mm. viimeksi täällä: http://www.urbanpixxels.com/cronut-craziness/

    Mulle maistuu kyllä mikä tahansa dulce de lechellä kuorrutettu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna,oli ihan pakko kokeilla että mikä noissa on ,joka saa ihmiset jonottamaan noita aikaisesta aamusta lähtien;D Ja tuo dulce de leche-kuorrutus oli kyllä tosi hyvää:)

      Poista
  12. Jag skulle gärna smaka på cronut. Jag älskar croissanter och gillar nog munkar också :)

    VastaaPoista
  13. Hovkonditorn,då kan jag faktiskt rekommendera dig cronuts;D

    VastaaPoista
  14. Nämä ovat taatusti aivan ihania ja taivaallisia! Harmi vain kun näitä en ole (vielä) maistamaan päässyt.. :)

    VastaaPoista
  15. Essi,jos munkeista tykkää niin nuo kyllä maistuvat;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...