Tel Avivissa on kerran kuussa suomalainen kirjasto,ja sen vieressä pieni puistikko jota menin eilen tutkiskelemaan vähän tarkemmin.
Puistikko on täynnä carob-ja oliivipuita ,jotka kai kuuluvat kaupungille,mutta niistä voi poimia jos haluaa.Innoissani keräsinkin korillisen verran. Carobpuut olivat aivan mielettömän täynnä palkoja.
Carobin palot kypsyvät kokonaisen vuoden ja puussa olevat palot olivat sisältä pehmeitä,ihanan makeita ja niitä voi syödä ihan sellaisenaan,kuorineen,kunhan muistaa ottaa siemenet pois.Carobiahan pidetään suklaan korvikkeena mutta minusta sisältä pehmeissä carobin paloissa on toffeen makua.Maahan pudonneet carobin palot sen sijaan olivat kuivuneet sisältäkin. Carobia käytän paljon valmiina jauheena ja tässä blogissakin on usein käytetty carobjauhetta ohjeissa,kuten esim. täällä ja täällä.
Myös oliivipuut olivat täynnä oliiveja mutta ihan vielä ei ole niiden poimimisen aika.
Puistikon päässä on viereisten talojen asukkaiden perustamia hyötypuutarhatilkkuja,jossa oli esim tämä houkuttelevan näköinen meloni....Huomatkaa että kasvualusta on tuollaista punaista hiekkaa mutta kunnon kastelusysteemillä (nuo putket) siinäkin saa kasvamaan vaikka mitä.
Samaa punaista hiekkaa oli joka tilkussa eikä multaa näkynyt vaikka takana oli useita komposteja mutta hyvin näkyi kaikki kasvavan,vaikka juuri nyt on vuoden kuumin aika eli todella kuumaa...
Ja tässä puistikon(ja kirjaston vieressä asuvan eksä ykköseni tekemää kuivattua tuorepastaa;jota hänellä oli monta korillista,kaikki erilaisia. En ole koskaan ajatellut kuivattaa tekemääni tuorepastaa ,vaan olen käyttänyt sen heti,mutta miksei sitä voisi kuivata myös myöhempään käyttöön.On takuulla parempaa kuin teollisesti tehty pasta.....
Noita carobeja olen minäkin aikoinaan Israelissa natustellut. hyviä olivat :).
VastaaPoistaArvasinkin että sulle ovat nuo tuttuja;D
PoistaJohanneksenleipäpuun papuja!!!! Sinä teet minulle koti ikävä olo koko ajan!!! :D
VastaaPoistaNo voin kuvitella.noita on kiva pureskella:) Mutta onneksi noista tehtyä jauhetta saakin kivasti myös Suomessa:)
PoistaNoita kasvoi meidän Portugalin mökin pihalla, johanneksenleipäpuita ja mantelipuita. Lisäainepuiksi kutsuttiin niitä :) (E 410)
VastaaPoistaHih,lisäainepuut;D Aika paljonhan noista tehtyä jauhetta taidetaankin lisätä sinne sun tänne .Joskus olen poiminut puusta palkoja jotka ovat olleet aivan kuivia mutta nämä olivat sellaisia että niitä on kiva pureskella:)
PoistaHauskasti vaan tuo ominaisuus lisäaineena häivytetään tarvittaessa. En juurikaan käytä johanneksenleipäpuujauhetta, mutta joskus kuitenkin. Saatavuus taviskaupoista on kehno joten menin Ruohonjuureen. Sieltähän sitä löytyi ja meinasin revetä naurusta, kun pussinkyljessä luki:
Poista100% Carobjauhe, ei sisällä lisäaineita
;D :D :D :D
...pussillinen lisäainetta, joka ei sisällä lisäaineita... :o
Mutta tuohan on ihan luonnollinen tuote,olkoonkin sitten lisäainetta;D
PoistaKuulostaa aivan terveellisetä toffeelta, jota voisin syödä mielin määrin ei tarvitsisi laskea kaloreita eikä sokerikaan huolettaisi. Luonnonomaa tuotantoa.
VastaaPoistaKiva ja vähemmän haitallinen makeinen:) Luonnosta löytyy kyllä kaikkea:)
PoistaMielenkiinto noita johanneksenleipäpuun hedelmiä kohtaan heräsi! Koskahan noita tuodaan ihan Suomeenkin kaupattavaksi? Vaikka eihän tuo ulkonäkö ihan houkuttelevin ole. Vähän niin kuin kuorineen kuivettuneita epämuodostuneita banaaneja ;)
VastaaPoistaIhana kun on tuollaisia puistoja, joista saa poimia satoa!
Paula:nuo olivat vähän kippuraisia mutta olen aiemmin kerran tänne kuvannut paljon nätempejä carobeita.Mutta hyvää pureskeltavaa on ja kivasti makea:)
PoistaOlipa mielenkiintoista. Minä en ole koskaan tiennytkään, millaisia nuo ovat ! Taas opin jotain :-)
VastaaPoistaBlogimaailma on kiva kun aina oppii jotain.Minäkin olen monesta blogista oppinut vaikka mitä:)
PoistaGooglatkaapa creta carob!
VastaaPoistaNiiden isot korput ovat ihania aamiaisella levitettävän kutunjuuston kanssa eivätkä ollenkaan makeita.
Terveisin koukkuun jäänyt
Suometar
Googlasin.Täälläkin on carobsiirappia ja carobista tehtyä Nutellan tapaista levitettä,joka on hurjan hyvää. Mites olet niitä syönyt? Nämä taas olivat tosi makeita mutta tuollaisia kippuraisia kun taas joskus olen poiminut ihan samanlaisia mitä siellä Creta Carobin sivuilla on.Kerran yritin itse tehdä siirappia kun sain jonkun ohjeen mutta ei siitä tullut mitään...
PoistaEn ole Kreetalla nähnyt levitettä. Se kyllä kiinnostaisi laistani makeapossua, kun toi Nutella on poissuljettu maapähkinäallergian vuoksi! Siirappia olen roiskinut vaan jugurttiin makeutukseksi.
VastaaPoistaTerv. Suometar
Tuossa postauksessa on linkin takana ohje omalle carobtahnalleni,joka on aika hyvää.Laitan sen tähänkin nyt.
Poista2.Suklaanmakuinen carob-tahna
1 dl carob-jauhetta
1 dl luomutahinia
4 liotettua ja jauhettua medjoul-taatelia
ripaus suolaa
Jauha taatelit liotusveden kansa ,sekoita joukkoon tahini ,carob-jauhe ja ripaus suolaa
Keräsin viime vuonna Kreikasta tuliaisiksi ison pussillisen carob-palkoja, joita olen vähän säästellytkin. Ovat tosiaan ihanan toffeisia tuoreina, mutta siemenet ovat kyllä kovia ja vähän rajoittavat makunautintoa. Onkohan niiden poistamiseen jotain helppoa kotikonstia?
VastaaPoista, Outi,nämä olivat sellaisessa vaiheessa että ne sai vielä aika hyvin halkaistua keskeltä niin että siemenet sai pois,mutta niitä jo kuivempia yksilöitä on aika vaikeaa avata sillä tavalla.
VastaaPoistaVoi että, noita carobia kun pääsisi joskus maistamaan! Ja hyvä kun muistutit (tai siis eksäsi) itsetehdyn pastan kuivaamisesta, se on mulla ollut liian kauan to do -listalla...
VastaaPoistaRiitta:en ole koskaan ajatellut kuivata tekemääni tuorepastaa mutta taidankin joku päivä pitää oikein kunnon pastatehdaspäivän ja kuivattaa reilun määrän;D
PoistaTeillä kasvaa siis puissa jopa toffeeta. Kyllä kelpaa!
VastaaPoistaAnkerias:no ehkä ei ihan toffeeta mutta melkein;D Nuo ovat tuollai syötäviä vain tietyssä vaiheessa ja kuivempana voivat olla aikamoinen haaste hampaille mutta nyt olivat vielä kivasti pehmeitä sisältä:)
VastaaPoista